Uteniškius sveikai gyventi mokė krepšinio legendos

Trečiadienį Lietuvos sporto universitetas (LSU) uteniškius pakvietė į projekto „Ilgaamžiškumo paslaptis” pristatymo renginį, kuris vyko Utenos rajono savivaldybėje. Čia susirinko gausus būrys klausytojų: savivaldybės administracijos darbuotojai, Utenos trečiojo amžiaus universiteto nariai, sporto treneriai bei kitų įstaigų darbuotojai. Utenos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidmantas Valinčius, pristatydamas svečius, pasidžiaugė, kad ši diena yra neeilinė Utenai, nes bus tiesiogiai pasidalinta mokslininkų žiniomis ir sportininkų patirtimi kaip pagerinti savo sveikatą. Projekto „Ilgaamžiškumo paslaptis” tikslas – šviesti ir skatinti žmones nuolat puoselėti savo sveikatos būklę. Renginyje dalyvavo ir savo žiniomis dalinosi Lietuvos krepšinio legendos Vladas Garastas, Modestas Paulauskas, Angelė Rupšienė ir Lietuvos sporto universiteto mokslininkai.

Uteniškiai išklausė Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos federacijos prezidento doc. dr. Ramučio Kairaičio paskaitą apie sveiko gyvenimo būdo naudą, streso padarinius ir prevenciją, kuria galime užsiimti kiekvienas, atkreipdami dėmesį į savo mitybą ir judėjimo įpročius. Jis klausytojams pristatė širdies ir kraujagyslių ligų ir mirčių statistinius duomenis bei akcentavo tai, kad mūsų šalis gerokai atsilieka nuo kitų šalių, kuriose gyventojai ypač aktyviai sportuoja. Štai Skandinavijos šalyse juntamas sporto klubų tuštėjimas, mat žmonės renkasi judėjimą, užsiėmimus gryname ore. Ramutis Kairaitis dalį paskaitos skyrė dietoms, kurios, anot jo, yra visos tinkamos, jei jos priimtinos pačiam žmogui.
Lietuvos sporto universiteto kancleris Mindaugas Balčiūnas, teigiantis, kad šiais laikais įkvepiantys sporto legendų pavyzdžiai gali atlikti svarbų vaidmenį visuomenės sveikatingumo srityje, pakvietė ilgaamžiškumo paslaptimis ir asmenine patirtimi pasidalinti krepšinio legendas V. Garastą, M. Paulauską ir A. Rupšienę. Sportininkai pažymėjo kasdienio aktyvumo svarbą, patarė sekti savo įpročius, siekti, kad savijauta kasdien būtų puiki. Reikėtų vengti streso ir prisiminti, kad kiekvienas žmogus yra savo kūno šeimininkas, todėl būtina nuolatos įsiklausyti į jo siunčiamus signalus. 83 metų sulaukęs V. Garastas sportuoja kelis kartus per savaitę, tris kartus per savaitę lanko baseiną ir kasdien po 30-40 minučių išeina pasivaikščioti gryname ore. „Taip pat labai mėgstu žvejybą ir visuomet stengiuosi irkluoti. Irklavimas labai naudingas žmogaus sveikatai”, – pabrėžė krepšinio legenda, pridurdamas, kad jo gyvenime niekada netrūko streso, kurį patirdavęs krepšinio aikštelėje. Tačiau, pasak jo, visuomet laikydavosi gydytojų patarimų, kad po rungtynių esą geriau ne važiuoti namo, o eiti pėsčiomis. Būtent dėl to atsigauna organizmas, greičiau įveikdamas stresą.
Angelė Rupšienė įsitikinusi, kad antsvoris labai kenkia žmogaus sveikatai, bendrai savijautai. Ji prisipažino, kad vasarą dažnai nužvelgia paplūdimiuose besikaitinančias jaunas merginas, kurių kūną „puošia” nereikalingi kilogramai ir stebisi, kad jauni žmonės mažai laiko skiria savo kūno priežiūrai. Moteris akcentavo judėjimo svarbą ir šiek tiek papasakojo apie save. Ji, kaip V. Garastas, stengiasi kasdien judėti ir vis dažniau automobilį iškeisti į vaikščiojimą pėsčiomis. Angelei pritarė ir Modestas Paulauskas, kuris aktyviai sportuoti pradėjo nuo 6-7 metų. Šiuo metu Šakių rajone kartu su savo žmona gyvenantis Modestas sako pabėgęs iš didmiesčio todėl, kad sodyboje galima daugiau judėti bei sveikiau gyventi: užsiauginti savų daržovių, nupjauti žolę ir pasimėgauti gamtos teikiamomis malonėmis.
Renginio dalyviai vieningai patarė pasirūpinti aktyviu laisvalaikiu, siekti kuo daugiau būti gamtoje ir bendrauti su geras emocijas keliančiais bendraminčiais. Mokymuose nuskambėjo kvietimas pradėti mažais žingsneliais keisti tai, kas negerai. Į pagalbą siūloma pasitelkti ir išmaniąsias technologijas prisijungiant prie LSU internetu tiesiogiai transliuojamų mankštų.
Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Romualdas Kraulišas projekto dalyvių vardu padėkojo Lietuvos krepšinio legendoms ir Lietuvos sporto universiteto specialistams už suprantamus ir aiškiais pavyzdžiais iliustruotus pranešimus sveikatos puoselėjimo klausimais, kuriais mokymų dalyviai galės praktiškai pasinaudoti siekdami išlikti energingais ir sveikais.

„Utenos dienos” ir Utenos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas