Sveikatos priežiūros įstaigas pasiekė vakcinos

Utenos apskrities sveikatos priežiūros įstaigos Utenoje, Anykščiuose ir Ignalinoje jau gavo už valstybės lėšas nupirktą sezoninio gripo vakciną. Gripo vakcinos dar negavusias Molėtų, Zarasų ir Visagino gydymo įstaigas planuojama ja aprūpinti iki šių metų spalio 7 dienos.

Pasaulio sveikatos organizacija ypač rekomenduoja pasiskiepyti šiems rizikos grupių asmenims: 65 metų ir vyresniems; sergantiems lėtinėmis širdies – kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, metabolinėmis, navikinėmis ir kitomis ligomis; gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; nėščiosioms; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams. Rizikos grupėms priklausantys asmenys, norintys pasiskiepyti nemokama gripo vakcina, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Skiepai yra pati veiksmingiausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: bronchito, plaučių uždegimo, ausų, sinusų, širdies raumens uždegimų ir kitų ligų. Gripo viruso antigeninė struktūra pasikeičia vidutiniškai vieną kartą per metus, todėl skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui. Tinkamiausias tam metas – spalio, lapkričio, gruodžio mėnesiai.

Asmenys, nepriklausantys rizikos grupėms, turėtų skiepytis mokama gripo vakcina. Mokamai galima pasiskiepyti gydymo įstaigoje, kurioje esate prisirašę arba kitoje įstaigoje, teikiančioje šias paslaugas.

2014 metų spalio 6 – 12 dienomis sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Utenos apskrityje 10 tūkstančių gyventojų sudarė 42,49 atvejo. Daugiausiai sirgo vaikai, 79 procentų visų sirgusiųjų sudarė asmenys iki 17 metų amžiaus. Utenos apskrityje užregistruotas 1 gripo atvejis.

Utenos rajone minėtomis infekcijomis spalio 6 – 12 dienomis sirgo 157 asmenys, iš kurių buvo net 135 vaikai.

Pasiskiepykite nuo gripo ir apsaugosite ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatą. Skiepai labai sumažina galimybę susirgti, o susirgus persergama lengvesne forma. Tai padės išvengti pavojingų komplikacijų, kurios gali baigtis net mirtimi.

Siekiant apsisaugoti gripo svarbios ir nespecifinės priemonės. Rekomenduojama dažnai vėdinti bei valyti patalpas, tinkamai rengtis, neperšalti, aktyviai leisti laisvalaikį, dažnai plauti rankas, vengti kontakto su sergančiais asmenimis. Būtina daugiau valgyti vaisių, daržovių.

Utenos visuomenės sveikatos centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas