Mūsų vartotojams siūlomi kokybiški duonos ir pyrago gaminiai

Per devynis šių metų mėnesius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai daugiau nei 60-yje prekybos įmonių atliko duonos ir pyrago gaminių patikrinimus. Buvo vertinama gaminių kokybė, ar kepinių sudėtis atitinka ženklinimo informaciją, taip pat vertintos prekybos sąlygos, gaminių kokybė, atrinkti mėginiai laboratoriniams tyrimams dėl maisto priedų.

„Tikrinimų rezultatai parodė, kad gamintojai rinkai tiekia kokybiškus gaminius, nes visi ištirti mėginiai buvo neigiami. Nepriklausomai nuo to, kad kokybė atitiko reikalavimus, patikrinimų metu buvo nustatyta prekybos pažeidimų. Reikėtų pažymėti, kad prekybos įmonės stengiasi gerinti duonos ir pyrago gaminių pardavimo sąlygas, bet pasitaikė atvejų, kai buvo nustatyta ne tik mažareikšmių (neturinčių įtakos maisto saugai), bet ir grubių pažeidimų, kurie sudarė nedidelę dalį visų nustatytų trūkumų”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Iš grubių dažniausiai fiksuoti šie pažeidimai – buvo prekiauta neženklintais duonos ir pyrago gaminiais, su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, gaminiai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis. Pavyzdžiui, kai kuriose parduotuvėse duona, batonai ar pyragai buvo laikomi užšaldyti šaldikliuose ar šaldytuvuose, su pažeistomis pakuotėmis ar visai nesupakuoti. Užfiksuota ir higienos pažeidimų – buvo naudojamas nešvarus ar susidėvėjęs inventorius, trūko rankų sausinimo, dezinfekavimo priemonių, darbuotojai nedėvėjo specialių darbo drabužių, ne visi darbuotojai dirbo pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos mokymų kursus. Iš mažareikšmių pažeidimų dažniausiai pasitaikė ženklinimo neatitikimų, etiketėse ne eilės tvarka buvo išvardinti sudedamųjų dalių kiekiai ar pateikta klaidinanti informacija (pvz., nurodyta „bandelės su varške”, kai jų gamyboje varškė naudota tik įdarui, todėl turėjo būti įvardinta ,,bandelės su varškės įdaru”).

Šiais metais dėl nekokybiškų duonos, pyrago ir konditerijos gaminių buvo gauti 108 vartotojų skundai, iš kurių 39 pasitvirtino. 26 atvejais žmonės skundėsi dėl šių gaminių kokybės (supelijusių duonos ir pyrago gaminių, duonoje rastų svetimkūnių, pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų ir kt.), kitais atvejais – dėl neteisingo ženklinimo.

,,Vartotojams primename, kad, renkantis duonos gaminius, labai svarbu atkreipti dėmesį, ar jie nedeformuoti, nepažeistos pakuotės. Reikėtų atidžiai perskaityti ženklinimo etiketėse pateiktą informaciją. Duonos gaminius rekomenduotina pirkti supakuotus, nes taip jie apsaugomi nuo galimos mikrobinės taršos. Be to, ant pakuočių nurodyta vartotojui labai svarbi informacija – tinkamumo vartoti terminai. Patartina geriau pirkti neraikytą duoną, kad būtų galima suvartoti per dvi–tris dienas”, – patarė V. Jarošienė.

VMVT inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas