Tarptautinio mokslininkų konkurso dalyvis obelis augina mėgintuvėlyje

Praėjusią savaitę Varšuvos universiteto biblioteka buvo pilnutėlė perspektyvių jaunųjų mokslininkų. Šimtas dešimt 14–20 m. tyrėjų įtemptai varžėsi pristatydami savo projektus ir vildamiesi padaryti įspūdį tarptautinei vertinimo komisijai. Jie rungėsi dėl apdovanojimų 26-ajame metiniame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse, kuris baigėsi apdovanojimų ceremonija. Be teisės laikyti save vienais iš geriausių jaunųjų mokslininkų Europoje, nugalėtojai taip pat pasidalijo 62 500 eurų ir buvo apdovanoti kitais puikiais prizais.

Trys pirmosios premijos po 7 000 eurų atiteko dviem Portugalijos ir vienam Čekijos jaunajam mokslininkui. Antrosios premijos šiemet skirtos dalyviams iš Airijos, Bulgarijos ir Slovėnijos už originalius projektus matematikos ir chemijos srityse. Trys trečiosios premijos skirtos už projektus, parengtus dalyvių iš Lietuvos, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos.
Trečiąją vietą užėmė Matas Navickas su projektu „Žydinti obelis „Malus baccata x Malus prunifolia” in vitro”.
Pagrindinis Manto Navicko tyrimo tikslas – išauginti miniatiūrinę žydinčią obelį „Malus baccata x Malus prunifolia” mėgintuvėlyje. Tokios obelys užauga iki 7 cm aukščio, žydi raudonai ir veda maždaug 1 cm dydžio obuolius. Matas Navickas mėgintuvėliuose jas užaugino iki 5 cm aukščio. Be to, joms nužydėjus jas galima persodinti ir auginti vazonėliuose. Matas Navickas, atrinkdamas augalinius hormonus, bandydamas medelio auginimo ir dauginimo terpę, skatindamas obels sužydėjimą, atliko daugybę eksperimentų. Parengta pražydinimo technologija leis žmonėms lengvai auginti šį miniatiūrinį medelį ir taip pat galėtų būti naudinga mokslininkams, tiriantiems, kaip sutrumpinti laiką iki pirmojo augalų sužydėjimo.

„Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas