Pieno ir vaisių programa – paspirtis sankcijų užspiestiems gamintojams

Mokinių asortimente trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių.
Sugriežtinus nemokamai mokiniams tiekiamų vaisių, daržovių, pieno produktų reikalavimus, susiaurėjo produktų asortimentas, todėl maistą ir gėrimus mokykloms tiekianti įmonė „Pontem” kviečia gamintojus praplėsti ekologiškų jogurtų, sūrelių asortimentą, o ūkininkus – pasirūpinti kriaušių atsargomis.

„Nuo praėjusių metų pabaigos sugriežtinus reikalavimus mokiniams tiekiamiems vaisiams, daržovėms ir pieno produktams, nuolat fiksuojame šių produktų trūkumą Lietuvos vidaus rinkoje. Gamintojams ir ūkininkams pateikėme informaciją, kokių konkrečiai produktų trūksta, kokiu laiku yra didesnė jų paklausa. Manome, tai yra puiki galimybė ir patiems ūkininkams bei gamintojams, padidinti pardavimus vietos rinkoje, ypač Rusijai paskelbus sankcijas”, – teigė Audronė Tendzegolskienė, „Pontem” generalinė direktorė.
Pasak jos, moksleiviai skundžiasi, kad atsibosta valgyti tuos pačius vanilinius varškės sūrelius, jiems norisi įvairesnio asortimento. Taip pat kriaušių atsargos greitai baigiasi, todėl tenka moksleiviams dalinti vien tik obuolius.
Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Maisto pramonės skyriaus vyr. specialistės Rūtos Savickienės teigimu, ekologinių pieno gaminių yra pakankamai, tačiau asortimentas yra siauras. „Yra 2 gamintojai, kurie specialiai programai pagamina sūrelius ir jogurtus – AB „Žemaitijos pienas” ir AB „Pieno žvaigždės”.
ES reglamentu yra nustatyta produktų sudėtis, ribojamas cukraus kiekis jogurtuose ir pan. Dėl reglamentuotos produktų sudėties vaikams pasiūlytas gana siauras asortimentas, nes pas mus parduotuvėse jogurtai yra saldesni, varškės sūreliuose yra daugiau priedų, nei leidžia ES reglamentas”, – teigė specialistė. Pagal naują tvarką moksleiviams tiekiami pieno gaminiai turi atitikti ekologinei žemės ūkio ir maisto produktų gamybai keliamus teisės aktų reikalavimus.
Sugriežtinus reikalavimus valstybės remiamose programose nebeliko importinių vaisių – bananų, apelsinų, kitų pietų šalyse auginamų vaisių. Valstybės lėšomis apmokami tik išskirtinės kokybės ir/arba ekologiškos morkos, obuoliai, kriaušės bei išskirtinės kokybės ir/arba ekologiškos obuolių, kriaušių, morkų, serbentų, braškių, aviečių, aronijų sultys ar jų mišiniai, nemokamai dalijami ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir bendrojo ugdymo mokyklose. Beje, nuo šių metų lapkričio ketinama į asortimentą grąžinti mandarinus.
Bendras Lietuvos ekologiškų pieno produktų poreikis siekia apie 2000 tonų, vaisių ir daržovių reikėtų mokykloms – 3000 tonų. „Mes suprantame, kad ekologiškų vaisių daržovių auginimas, pieno produktų gamyba yra brangesnė, reikia atitikti keliamus aukštus reikalavimus, investuoti į reikalingą įrangą. Tačiau taip pat tai yra galimybė, garantuoti užsakymai ir atitinkamai planuojamos apimtys keletą metų į priekį”, – teigė mokykloms maistą tiekiančios „Pontem” vadovė.
Lietuva įsijungė į pieno vartojimo programą nuo 2004 mokslo metų, o į vaisių vartojimo skatinimo priemonę, patvirtinus Europos Tarybos reglamentą nuo 2009 mokslo metų. Buvo parengta vaisių vartojimo skatinimo mokyklose strategija, kurios vizija yra paskatinti vaikus vertinti vaisius ir daržoves ir pratinti juos vartoti ateityje, taip prisidedant prie mokyklų sveikatingumo politikos formavimo.
Mokyklose gali būti dalijamos morkos, obuoliai, kriaušės, geriamas pienas, jogurtas, švieži sūriai, varškė. Šiais ir kitais metais vienam vaikui nustatytas 8,93 lito per mėnesį suma, už kurią galima pirkti pieno produktų. Porcijos dydis yra 1 stiklinė pieno arba kitų pieno produktų porcijos dydį perskaičiavus pieno kiekine išraiška. Sūrelių porcija – 86 g. fermentinių sūrių – 34 g. Vaisių ir daržovių mokiniui skiriamą porciją sudaro vienas iš produktų: obuolys – iki 200 g, kriaušė – iki 200 g, morka – iki 200 g.
2014-2015 m. programai skirta 7 235 087 litų suma. ES lėšos – 5426314 litų, iš Lietuvos biudžeto – 1808 773 litų.
Maistą ir gėrimus mokykloms tiekianti įmonė „Pontem” kreipėsi į Lietuvos pieno perdirbimo įmonių asociacija „Pieno centras” bei Lietuvos daržovių augintojų asociacijas su prašymu suplanuoti ir tiekti daugiau produktų, vaisių, daržovių, kad būtų galima efektyviai įgyvendinti programas „Pienas vaikams” ir „Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose”.

„Pontem” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas