Ragina sėklomis dalintis atsakingai

Atėjus pavasariui daugelis pradeda planuoti daržo darbus, kuria sodinimo planus, taip pat rūpinasi reikalingomis sėklomis. Socialiniuose tinkluose kaip iš gausybės rago pasipila skelbimai, kuriuose siūloma mainytis įvairių spalvų, formų, skonių pomidorų, paprikų ar agurkų sėkla. Be jokios abejonės, dalintis sėklomis ir augalais labai svarbu, siekiant išsaugoti paveldą ir puoselėti augalų įvairovę. Tačiau tai reikia daryti atsakingai.

Pasak Valstybinės augalininkystės prie Žemės ūkio ministerijos tarnybos direktoriaus Sergejaus Fedotovo, prieš metus buvo įteisinti supaprastinti reikalavimai daržovių sėklos perdavimui ir mainams: „Šie pakeitimai atvėrė galimybes apsikeisti daržovių sėklomis. Gal pakeitimai ir atrodo nedideli, tačiau dabar mainytis sėklomis galima legaliai”.

Augalininkystės tarnyba primena, kad nuo 2019 m. sausio mėn. įsigaliojus Privalomųjų rinkai tiekiamos daržovių sėklos kokybės reikalavimų aprašo (toliau – Aprašas) pakeitimui, fiziniai asmenys mugėse, interneto svetainėse, socialiniuose tinkluose, visuomenės informavimo priemonėse, kultūros, mokslo paskirties pastatuose gali mainytis / perduoti kitiems valgomųjų svogūnų, daržinių porų, tuščialaiškių, valgomųjų ar laiškinių česnakų, daržinių builių, valgomųjų salierų, vaistinių smidrų, lapinių ar raudonųjų, įskaitant Cheltenhamo, burokėlių, brokolių, garbanotųjų, ropinių, žiedinių, briuselinių, savojinių, baltųjų ar raudonųjų gūžinių kopūstų, kininių bastučių, ropių, vienamečių paprikų, salotinių garbanotųjų ar salotinių plačialapių trūkažolių, itališkųjų, salotinių ar paprastųjų trūkažolių skirtų perdirbti, tikrųjų arbūzų, sėjamųjų melionų, paprastųjų ilgavaisių ar trumpavaisių agurkų, moliūgų, aguročių, cukinijų, patisonų, daržovinių artišokų, dygiųjų artišokų, valgomųjų ar pašarinių morkų, paprastųjų pankolių, sėjamųjų salotų, valgomųjų pomidorų, sėjamųjų petražolių, raudonžiedžių, žemaūgių daržinių ar vijoklinių daržinių pupelių, raukšlėtųjų, apvaliųjų ar cukrinių žirnių, valgomųjų ridikų, valgomųjų ridikėlių, daržovinių rabarbarų, valgomųjų gelteklių, baklažanų, daržinių špinatų, salotinių sultenių, daržo pupų, saldžiųjų kukurūzų, kukurūzų, skirtų gaminti spragėsius, sėkla, tačiau tik tada, jei ji neatitinka Aprašo 9 punkto nuostatų. Mainytis sėkla galima, jei:
• daržovių veislės nėra įrašytos į Europos Sąjungos Bendrąjį daržovių augalų rūšių veislių katalogą,
• daržovių sėklos nėra įvežtos į Lietuvą iš ne Europos Sąjungos valstybių narių ar ne Europos ekonominės erdvės valstybių, kuriose išauginta sėkla nėra pripažinta lygiaverte išaugintai Europos Sąjungoje, pvz., Baltarusijos, Gruzijos, Rusijos ar kt.,
• daržovių sėklos yra sufasuotos, paženklintos ir ant sėklos fasuotės nurodyta „Sėklos mainai”,
• per einamuosius kalendorinius metus perduodamų pupinių augalų kiekis neviršija penkių kilogramų, svogūnų, lapinių burokėlių, raudonųjų burokėlių, ropių, moliūgų, morkų, ridikų, špinatų, builių, smidrų, arbūzų ir salotų – 500 gramų, kitų daržovių – 100 gramų,
• asmuo raštu pateikė informaciją apie tokios sėklos kiekį pagal gentis ir, jeigu yra žinoma, rūšis bei veisles Augalininkystės tarnybai iki vasario 1 d. ir jo sėklų sąrašą tarnyba paskelbė internete, sąraše „Daržovių sėkla mainams 2020 m.”.
Per 2019 metus į Augalininkystės tarnybą kreipėsi 11 asmenų, o 2020-aisiais – 5 asmenys. Išnagrinėjus pateiktą informaciją, 2019 m. buvo paskelbti 4, o 2020 m. – visų pateikusiųjų informaciją asmenų sąrašai.
Praėjusiais metais asmenys siūlė mainytis 34 rūšių sėkla (į sąrašą įtrauktos tik 26), dažniausia – įvairių rūšių pupelių (22 veislių) ir žirnių (21 veislės) bei valgomųjų pomidorų (16 veislių) sėkla. Šiais metais rūšių pasiūla sumažėjo – siūloma 26 rūšių sėkla. Pasikeitė ir sąrašuose vyraujančios augalų rūšys. Dažniau mainytis siūloma valgomųjų pomidorų (54 veislių), įvairių rūšių pupelių (30 veislių) ir moliūgų (11 veislių) sėkla.
Augalininkystės tarnyba tikisi, kad augintojai, kurie patys išaugino daržovių sėklą, mainysis atsakingai ir laikysis visų nustatytų reikalavimų.

Valstybinės augalininkystės tarnybos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas