Daugiakalbystė: ko apie tai nežinojote

Globalizacija ir naujosios technologijos kiekvieną dieną lengvina komunikaciją tarp žmonių iš skirtingų pasaulio kampelių. Dėl šios priežasties dabar neužtenka mokėti tik savo gimtąją kalbą; kyla itin didelis poreikis mokėti dvi, tris ar net keturias užsienio kalbas. Taip pasaulyje daugėja daugiakalbių žmonių. Dvikalbystė pradėta tyrinėti išsamiau tik pastaraisiais metais, visgi iš tyrimų rezultatų jau galima spręsti, kad šis gebėjimas turi ne tik praktinės, bet ir pažintinės naudos. Todėl prancūzų, suomių, kinų ar rusų kalbos kursai yra išties naudingi kiekvienam.

Tai pagerina smegenų veiklą

Dvikalbių ir daugiakalbių žmonių smegenys greitai įpranta mąstyti keliomis kalbomis. Tai padeda lavinti įgūdžius, susijusius su tokiais baziniais kognityviniais procesais kaip dėmesio kontrolė, laikinoji atmintis ir kognityvinis impulsų slopinimas bei slopinimo kontrolė.

Visi šie procesai turi įtakos smegenų vykdomosioms funkcijoms, atsakingoms už samprotavimą, problemų sprendimą, daugiaveiką ir dėmesio išlaikymą. Kadangi dvikalbiai asmenys nuolat keičia vartojamą kalbą ir išlaiko dėmesį, jie pasiekia geresnius rezultatus, kai vienu metu užsiima keliomis užduotimis, net jei jos nėra kalbinio pobūdžio. Tyrimai taip pat parodė, kad daugiakalbiai asmenys pralenkia žmones atlikdami užduotis, susijusias su erdvine atmintimi.

Daugiakalbystė sumažina riziką susirgti smegenų ligomis

Dominančios (pavyzdžiui, rusų) kalbos kursai naudingi siekiant dvikalbystės, nes dar vienas didelis privalumas tas, kad ji padeda palaikyti optimalią smegenų veiklą senstant. Kognityvinis lankstumas – gebėjimas prisitaikyti prie nepažįstamų ar netikėtų aplinkybių – linkęs senstant prastėti, bet kalbėjimas antra kalba gali sustabdyti šios ypatybės nykimą arba bent jau jį atidėti.

Tyrimai rodo, kad daugiakalbystė pagerina vyresniojo amžiaus suaugusiųjų pažinimo funkcijas ir taip atitolina demenciją, kuri paveikia bendrą intelektą, skaitymo ir kitus gebėjimus.

Nors dvikalbystė negali užkirsti kelio Alzheimerio ligai, ji gali pavėlinti jos simptomus net 5 metais. Neseniai atliktame tyrime nustatyta, kad tiek vienakalbiai, tiek daugiau kalbų mokantys žmonės paveikiami tokio paties fizinės būklės pablogėjimo. Tačiau daugiakalbiams vėliau pasireiškia Alzheimeriui būdingi simptomai: atminties, orientacijos praradimas ir sunkumai sprendžiant problemas ar planuojant.

Kelių kalbų mokėjimas pakeičia pasaulio ir potyrių supratimą

Net jei ir nekeliaujate į užsienį, naujos (pavyzdžiui, olandų, rusų) kalbos kursai gali padėti pamatyti pasaulį kitaip ir geriau suprasti save. Tyrimais nustatyta, kad dvikalbiai asmenys kitaip supranta savo aplinką. Žmonės, reguliariai kalbantys antrąja kalba, gali pastebėti tos pačios spalvos variacijų skirtumus, kurių nepastebi vienakalbiai.

Daugelis kelias kalbas vartojančių asmenų taip pat pažymi, kad jie jaučiasi kaip „kitokie žmonės” kalbėdami užsienietiškai. Ilinojaus universiteto Urbana-Šampanėje atliktas tyrimas parodė, kad dvikalbiai asmenys atskleidžia skirtingus savo charakterio bruožus, priklausomai nuo tuo metu vartojamos kalbos. Apklausus prancūzus, kurie laisvai mokėjo savo gimtąją ir portugalų kalbas, nustatyta, kad jie skirtingai elgėsi kalbėdami tiek viena, tiek kita kalba. Pavyzdžiui, viena moteris bendraujant prancūziškai skambėjo kaip „pikta miestietė”, o portugališkai – kaip „kantri, gerai nusiteikusi klientė banke”.

Išauga galimybės darbo rinkoje

Pastaraisiais metais Baltijos ir Rytų Europos regione ypač aktualūs norvegų, švedų, rusų kalbos kursai, nes čia esančios šalys orientuojasi tiek į Skandinavijos, tiek į rusakalbių šalių rinką. Todėl mokėti antrą, trečią užsienio kalbą itin aktualu ieškant darbo daugelyje sričių, nuo klientų aptarnavimo iki logistikos.

Vis daugiau kompanijų plečiasi ir renkasi paslaugas teikti ne tik Lietuvoje esantiems klientams. Tokios įmonės nori įdarbinti darbuotojus, kurie išmanytų kitas kalbas ir suprastų skirtingus kultūrinius niuansus, todėl daugiakalbių paklausa tik auga.

Daugiakalbystė palengvina kitų kalbų mokymąsi

Išmokus antrą kalbą, pagerėja žmogaus kalbiniai įgūdžiai, todėl tampa lengviau mokytis kitų kalbų. Dvikalbiai pasižymi keliais pranašumais:

• gebėjimu lengvai įsiminti naujus žodžius,
• didesniu rimų ir žodžių asociacijų pastabumu,
• gebėjimu aiškiau kategorizuoti žodžius,
• geresniais klausymo ir bendravimo įgūdžiais.

Tokios savybės praverčia ir suaugusiems, ir jaunimui, jau mokančiam antrą užsienio kalbą. Mokantis privalomos trečiosios užsienio kalbos, prancūzų, vokiečių, rusų kalbos kursai tampa lengviau įveikiami ir smagesni.

Dvikalbystė ir daugiakalbystė yra žymiai labiau paplitusios, nei gali pasirodyti iš pradžių, tačiau net ir mokant dvi kalbas naudinga išmokti jų daugiau. Tai naudinga ir sveikatai, ir dirbant ar ieškant darbo. O svarbiausia, kad mokytis kalbų yra įdomu ir tai leidžia pažinti žmones ir kitas kultūras.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas