Paukščius pasitiks keldami inkilus

Valstybinių miškų urėdija kovo 21-ą Pasaulinės miškų dienos proga organizuoja inkilų kėlimo šventę. Į ją kviečiami visi norintieji kelti inkilus miškuose. Šventė vyks 26 VMU padaliniuose.

Žmonės įpratę inkilus kelti soduose, parkuose ar gyvenamųjų namų kiemuose, bet juos būtina kelti ir miškuose. Pavasarį sugrįžtantys paukščiai ieško partnerio, ruošiasi perėjimo sezonui ir bando atrasti tinkamą vietą, kur galėtų prisiglausti. Vieni suka lizdus, kiti įsikuria inkiluose. Svarbu, kad sparnuočų namai būtų saugūs, atsparūs besikeičiančioms oro sąlygoms ir apsaugotų nuo plėšrūnų.
Iškelti inkilai, pasak VMU direktoriaus Mariaus Pulkauninko, gali padėti išsaugoti kai kurias paukščių rūšis, nes jiems būtina atrasti saugią vietą perėti. Tai uralinės pelėdos, kukučiai, žalvarniai ir kiti reti paukščiai, kuriems inkilai tampa ne tik namais, bet ir prieglobsčiu nuo pavojų.
Daugiausia inkilai keliami zylėms, musinukėms, varnėnams ir kitiems smulkiems paukščiams, kadangi jų išsaugojimas yra tiesiogiai susijęs su miško apsauga. Vabzdžialesiai paukščiai saugo miškus nuo kenksmingų vabzdžių ir jų lervų. Kuo daugiau šių paukščių bus Lietuvos miškuose, tuo mažiau reikės cheminių apsaugos priemonių.
Inkilų kėlimo šventę Valstybinių miškų urėdija kasmet organizuoja jau dešimtmetį. Šios šventės metu iškeliama apie 3-4 tūkst. inkilų.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas