7 užuolaidų kabinimo taisyklės

Dieninės ir naktinės užuolaidos atrodo toks įprastas dalykas, kad skirti joms daugiau dėmesio nemažai daliai žmonių atrodo netikslinga. Tačiau tie, kurie nors kartą yra bandę užuolaidas pasisiūti ir pakabinti savarankiškai, gali patvirtinti: ši užduotis ne iš lengvųjų. Įvertinti reikia gerokai daugiau skirtingų aspektų nei audinio tipas ar jo ornamentų suderinamumas su vyraujančiu interjeru. Norint teisingai ir gražiai pakabinti užuolaidas, vertėtų vadovautis keliomis pagrindinėmis užuolaidų kabinimo taisyklėmis. Būtent jos gali padėti sukurti harmoningą, jaukų ir stilingą interjerą. Kokios tos taisyklės ir į ką dar vertėtų atsižvelgti, pasakojame plačiau.

1. Užuolaidos ilgį diktuoja lango aukštis ir patalpos paskirtis

Dar prieš pradedant rinktis, kokios dieninės ir naktinės užuolaidos turėtų puošti langus, labai svarbu atkreipti dėmesį į kambario paskirtį. Ilgos užuolaidos gali dengti tiek mažesnį, tiek didesnį langą. Tačiau jei langai siekia grindis, užuolaidos ilgis turi būti toks, kad pilnai juos uždengtų. Ilgos dieninės ir nakčiai skirtos užuolaidos gali puošti miegamojo ir svetainės erdves, tačiau toks pasirinkimas nepraktiškas vaikų kambaryje, kur prie lango dažnai statomas rašomasis stalas. Čia geriau rinktis trumpas ir dienines, ir naktines užuolaidas. Išskirtinis atvejis – kai langai vaikų kambaryje yra dideli, platūs. Tokiu atveju ir rašomojo stalo statyti prie pat lango nerekomenduotina.

2. Užuolaidos plotis turėtų būti bent dvigubai platesnis už lango plotį

Norint, kad pasirinktas audinys gražiai kristų klostėmis, reikalingas atitinkamas audinio plotis. Visada labai svarbu pagalvoti apie apimtį ir tai, kokių klosčių norite. Kuo smulkesnį drapiravimą planuojate, tuo daugiau prireiks audinio. Jei naktinės užuolaidos – storo audinio, jų plotis turėtų viršyti lango plotį maždaug du su puse karto.

3. Audinio pasirinkimas visada priklauso nuo interjero stiliaus

Raštai, audinio tipas kuria patalpos atmosferą, išryškina arba papildo interjerą. Vis dėlto rinktis juos reikia labai atsargiai. Pernelyg ryškūs audinio raštai gali užgožti patalpos interjerą, erzinti ar blaškyti. Nereikėtų rinktis ypatingai ryškaus ar gausiai dekoruoto audinio, jei kambaryje, pavyzdžiui, jau yra ryškūs ir dėmesį atkreipiantys tapetai. Šiuo atveju geriau rinktis blankų, spalvinę paletę atitinkantį, tačiau patalpos neapkraunantį užuolaidos variantą. Ryškūs ir dėmesį atkreipiantys naktinės užuolaidos raštai – puikus pasirinkimas, kai kambaryje trūksta akcento, o interjeras atrodo nuobodokas.

4. Kaip užuolaida kabės, daugeliu atvejų priklauso nuo karnizo

Dėl šios priežasties labai svarbu daugiau dėmesio skirti šios detalės pasirinkimui. Karnizai gali būti sieniniai, lubiniai, viengubi arba dvigubi. Sieniniai karnizai dažnai naudojami ir kaip papildomas interjero elementas. Lubiniai karnizai – beveik nepastebimi. Ant sieninio karnizo užuolaidos dažniausiai kabinamos naudojant žiedus arba kilpas, o ant lubinių – mažus kabliukus, įmontuojamus į karnizo bėgelį. Dvigubi karnizai leidžia pakabinti kelis užuolaidų sluoksnius. Tai – puikus variantas, jei norite, kad kambario langą puoštų tiek dieninės, tiek naktinės užuolaidos.

Norintiems dekoruoti langą plačiomis užuolaidų klostėmis rekomenduojama rinktis sieninį karnizą. Tiesa, ant šio suformuoti plonų elegantiškų audinio klosčių nepavyks. Tam geriau tinka aliumininiai lubiniai bėgeliai. Svarbiausia – sudėlioti kabliukus vienodais tarpais, kitaip klostės bus nelygios.

5. Prieš kabinant užuolaidas privalu išlyginti

Nemažai daliai pirmą kartą užuolaidas kabinančių žmonių atrodo, kad šios pakabintos po kurio laiko nuo svorio išsilygins savaime. Deja, tai labai priklauso nuo audinio. Norint išvengti papildomų rūpesčių, geriausia prieš kabinant užuolaidas jas išlyginti. Tai leis lengviau suformuoti klostes ir iškart džiaugtis gražiomis užuolaidomis.

6. Nėra vieno griežto užuolaidų kabinimo ir audinių derinimo būdo

Tiek dieninės, tiek naktinės užuolaidos gali būti pakabintos keliais skirtingais būdais. Jos gali puošti langą keliais sluoksniais ar būti naudojamos tik kaip dekoracinė priemonė interjerui išryškinti. Tačiau vieno griežto kabinimo būdo tikrai nėra. Viskas priklauso nuo patalpos interjero – ar jis klasikinis, ar modernus, ar bohemiškas. Užuolaidų derinimas dažnai priklauso ir nuo asmeninio skonio ypatybių. Tad galima ir derinti panašias spalvas, ir kurti kontrastus. Norintiems sukurti unikalų ir savitą interjerą dizaineriai siūlo pirmiausia užuolaidų salonuose pabandyti derinti skirtingus audinius, dėliojant juos vieną prie kito ir taip išsirenkant, kas namuose atrodys gražiausiai.

7. Sluoksniavimo tipas priklauso nuo interjero

Nors dažnai atrodo kitaip, sluoksniuoti galima ne tik dienines ir naktines užuolaidas, bet ir kitas langų uždangas. Interjero ir langų uždangų specialistai linkę pabrėžti, kad galvojant apie derinimo subtilybes geriausia atsižvelgti į aplinkos ypatumus.

Minimalistiniame ar skandinaviškame, „švariame” interjere dažnai kabinamas vienas storesnio audinio sluoksnis. Tokiais atvejais reikalingos tik naktinės užuolaidos. Beje, šios dažnai būna pasiūtos iš natūralių, lengvų audinių, pavyzdžiui, lino.

Klasikiniame interjere dažniausias pasirenkamas būtent dieninių ir naktinių užuolaidų derinys. Dieninis plonas audinys išsklaido šviesą ir suteikia namams privatumo šviesiuoju paros metu. Sutemus šią užduotį atlieka naktinis audinys. Derinant juos, reikėtų pasirūpinti, kad audinių ilgis sutaptų.

Tinkamai pasirinkti ir savarankiškai pakabinti užuolaidas nėra pati lengviausia užduotis, tačiau remiantis pagrindinėmis taisyklėmis ji tampa paprastesne. Patartina nuvykti į specializuotus langų uždangų salonus ir pasikonsultuoti su specialistais, kurie ne tik supažindins su plačiu užuolaidų audinių asortimentu, bet ir padės išsirinkti tinkamiausius audinius, suderinti skirtingus variantus. Be to, nevertėtų skubėti, nes padaryti brangiai kainuojančių klaidų – lengva.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas