Užsisegti saugos diržą turi tapti įpročiu

Saugos diržai – lengviausias ir paprasčiausias būdas išvengti sužalojimų įvykus eismo nelaimei. Jais paprasta naudotis, be to, jie įrengti visuose automobiliuose. Nuo 2006 metų užsisegti saugos diržus privalu visoje Europos Sąjungoje visose transporto priemonėse.

Pagal Europos Sąjungos teisę vairuotojai ir keleiviai privalo užsisegti saugos diržus sėdėdami bet kurioje sėdynėje, kurioje jie įrengti. Kodėl? Nes važiavimas neužsisegus saugos diržo – antra pagal dažnumą žūčių keliuose priežastis. Tyrimais nustatyta, kad Europos Sąjungos šalyse per metus galima būtų išsaugoti net 7 300 gyvybių, jei vairuotojai ir visi automobilių keleiviai užsisegtų saugos diržus.

Mūsų šalyje gausu renginių, akcijų, skatinančių šios paprastos, bet vienos iš svarbiausių saugos priemonių naudojimą. Vasarą įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose vyksta daugybė gražių ir naudingų renginių, kuriuose primenama apie eismo saugą, akcentuojama saugos diržų svarba.

Tokių renginių metu Kelių direkcija suteikia galimybę organizatoriams nemokamai užsisakyti saugos diržų efektyvumo ir automobilio apsivertimo imitavimo įrenginius, kad renginių dalyviai realiai pajustų saugos diržų naudojimo būtinumą ir svarbą. Tiesa, pirmenybė teikiama tiems renginiams, kurie suburia daugiau žmonių, yra nekomerciniai. Kitas svarbus momentas – didžiąją dalį žiūrovų ir (ar) dalyvių turi sudaryti vyresni nei 12 metų piliečiai (jaunesniems asmenims saugos diržų įrenginių  išmėginti neleidžiama).

Primename, kad:
• saugos diržas privalo būti užsegtas juosiant jį per petį ir per juosmenį;
• žemesni kaip 135 cm ūgio vaikai lengvuoju ar krovininiu automobiliu vežami prisegti jų ūgiui ir masei pritaikytomis vaikų prisegimo sistemomis;
• saugos diržus, jei jie yra įrengti, privalo užsisegti ir autobuso keleiviai;
• segint saugos diržą, įvykus eismo įvykiui, rizika žūti sumažėja 45–50 % (vairuotojui ir priekyje sėdinčiam keleiviui).

Lietuvos automobilių kelių direkcijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas