Siūloma aiškiai reglamentuoti lauko darželių veiklą

Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje didėja susidomėjimas vaikų ugdymo veiklos vykdymu lauke, tad tikėtina jau visai greitai šalyje atsiras galimybė ugdyti vaikus taip, kad šie kuo daugiau laiko praleistų gryname ore. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Seime įregistravo tai numatančias Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo pataisas, kurioms pritarus, lauko darželių veiklų mūsų šalyje bus aiškiai reglamentuota.

Vėliau, jei siūlomiems pakeitimams būtų pritarta, poįstatyminiais aktais būtų nustatyti konkretūs reikalavimai tokio tipo ugdymo įstaigoms. Iki šiol teisinis reguliavimas buvo orientuotas į tas ugdymo įstaigas, kurios pagrindines veiklas vykdo patalpose.

Ministro A. Verygos teigimu, pasaulyje vyksta daug pokyčių, kurie ateina ir pas mus. Štai tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse veikia ir kitokio tipo ugdymo įstaigos – savo veiklą vykdančios lauke.

„Tad į pokyčius turime reaguoti ir mes, todėl yra siūloma išsamiai ir labai aiškiai reglamentuoti tokių darželių veiklą, ugdymo metodiką, ko iki šiol nebuvo. Juolab, kad to pageidauja ir tėveliai, tokią veiklą vykdantys darželių atstovai. Žinoma, ir toliau išliks galimybė rinktis, pagal kokią metodiką tėvai nori auklėti savo vaikus. Taip Lietuvoje atsirastų daugiau pasirinkimo galimybių tėveliams, į kokį darželį leisti vaikučius“, – tvirtino ministras A. Veryga.

Taigi siūloma įtvirtinti vaikų lauko darželio sąvoką ir apibrėžti saugos reikalavimus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo veiklai vykdomai lauko sąlygomis. Atsižvelgiant į vaikų ugdymo veiklos lauko sąlygomis specifiką, siūloma numatyti, kad lauko darželiuose vaikų ugdymo grupės gali būti formuojamos iš ne jaunesnių kaip dviejų metų amžiaus vaikų. Šiuose darželiuose vienam darbuotojui tektų ne daugiau kaip 5–6 vaikai.

Lauko darželyje turės būti sudaryta galimybė apsaugoti vaikus nuo vėjo, kritulių ir tiesioginių saulės spindulių. Turės būti įrengtas tualetas, sudaryta galimybė nusiplauti rankas tekančiu vandeniu, šaltuoju metų laiku vaikams turi būti sudaryta galimybė sušilti. Jei vaikų poilsis, miegas organizuojamas lauke, kiekvienam vaikui turi būti skirtas individualus inventorius, atitinkantis oro sąlygas, o vieta, skirta vaikų miegui, turi būti apsaugota nuo vėjo, kritulių ir tiesioginių saulės spindulių. Vaikų poilsiui, miegui organizuoti reikalingą inventorių leidžiama pateikti jų tėvams.

Lauko darželiai bus įpareigojami parengti ir patvirtinti veiksmų planą vaikų saugumui užtikrinti, esant ekstremalioms oro sąlygomis ir su veiksmų planu supažindinti lauko darželį lankančių vaikų tėvus.

Lauko darželių veikla yra pripažinta ir vykdoma Čekijoje, Jungtinėje Karalystėje, Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Austrijoje. Šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos vaikų ugdymą vykdo lauke, dažniausiai miške, parke ar panašioje aplinkoje.

Buvimas gamtoje ir žaidimas lauke turi teigiamą įtaką vaikų vystymuisi, sveikatai ir pasiekimams. Pripažįstama, kad kai kuriems vaikų vystymosi aspektams yra palankesnė lauko aplinka: vaikai būdami lauke yra fiziškai aktyvesni, taip pat vaikų žaidimas lauke siejamas su teigiamu poveikiui jų bendravimo gebėjimų vystymuisi, savivertei. Vis tik, prieš nutardami leisti savo vaiką į lauko darželį tėvai turėtų labai gerai apgalvoti visas alternatyvas, nes toks ugdymo būdas gali tikti ir būti priimtinas ne visiems vaikams.

Sveikatos apsaugos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas