Lietuvoje prasidėjo alergeninių žiedadulkių sezonas

Oru plintančios žiedadulkės – svarbus išorinis aeroalergenas, kuris jautriems asmenims sukelia alerginio rinito požymius. Tai susiję su žiedadulkėse esančių baltymų struktūra ir netipiška žmogaus organizmo reakcija į įvairius žiedadulkėse esančius baltymus.

Lietuvoje žiedadulkių kiekį ore nuolat stebi ir analizuoja mokslo ir oro alergeninės situacijos pateikimo tikslais Šiaulių universiteto aerobiologai.

Šiaulių universiteto aerobiologai informuoja, kad Lietuvoje prasidėjo alergeninių žiedadulkių sezonas. Nors vietiniai augalai dar nežydi, stebima intensyvi alksnio žiedadulkių pernaša iš Prancūzijos, Austrijos Vokietijos, Lenkijos ir kitų labiau į pietus nuo Lietuvos esančių šalių. Žiedadulkių koncentracija ore nepastovi, priklauso nuo meteorologinių sąlygų. Šiaulių universiteto mokslininkų stebėjimai rodo, kad Lietuvą pasiekiančių žiedadulkių koncentracija ore tam tikromis valandomis aukšta, todėl jautrūs asmenys gali jausti alergijos simptomus.

Lietuvoje alergines reakcijas gali sukelti beržo (Betula), kiečio (Artemisia), lazdyno (Corylus), alksnio (Alnus), skroblo (Carpinus), uosio (Fraxinus), ąžuolo (Quercus), gluosnio (Salix), ambrozijos (Ambrosia) genčių ir miglinių (Poaceae), kiparisinių (Cupresaceae) šeimų augalų oru sklindančios žiedadulkės.

Lietuvos gyventojai dažniausiai gali jausti negalavimus dėl beržų, kiečių, miglinių augalų žiedadulkių.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas