Rengiasi pažaboti Sosnovskio barščio plitimą

Aplinkos ministerija inicijuos teisės aktų pakeitimus įteisinti prievolę visiems žemės savininkams, naudotojams ir valdytojams naikinti ypač agresyvią invazinę rūšį – Sosnovskio barštį.

Lietuvoje Sosnovskio barštis paplitęs labai plačiai, aptinkamas beveik visoje teritorijoje, nes nereiklus augimo sąlygoms, subrandina ypač daug sėklų, kuriomis sparčiai plinta apleistuose dirbamuose laukuose, nenaudojamose pievose, pamiškėse, pakelėse, pelkių pakraščiuose, upių pakrantėse ir kt. vietose. Šios rūšies plitimo svarba reikšminga ne tik dėl invazyvumo į natūralias buveines, grėsmės žmonių sveikatai, bet ir dėl sukeliamų nemažų finansinių nuostolių ekonomikai, ypač žemės ūkio sektoriui. Be to, Sosnovskio barščio naikinimo metodai pakankamai brangūs, ilgalaikiai, reikalauja specialių apsaugos priemonių, kas dar labiau pabrangina naikinimą.

Praėjusią savaitę Aplinkos ministerijoje vyko diskusija „Ar jau laikas įteisinti prievolę naikinti Sosnovskio barštį visiems žemės naudotojams Lietuvoje?”, kurioje dalyvavo politikai, valstybės ir savivaldos institucijų, nevyriausybinių organizacijų atstovai, svečiai iš užsienio, mokslininkai, įmonės. Renginyje pristatyta Latvijoje priimta visuotinė prievolė naikinti Sosnovskio barštį, patirtis naikinant šiuos invazinius augalus Kauno miesto, Kėdainių rajono ir Vilniaus miesto savivaldybėse, mokslininkai iš Aleksandro Stulginskio universiteto pristatė herbicidų panaudojimo naikinant Sosnovskio barščius tyrimo rezultatus ir kt.

Diskusijos dalyvių nuomone, viena pagrindinių problemų siekiant efektyvaus šio augalo naikinimo ar plitimo stabdymo – bendro visuomenės supratimo, kad visi turi dėti pastangas jį kontroliuoti, stygius. Taip pat, nemažai problemų kyla, kai nerandami žemės sklypų naudotojai, trūksta lėšų naikinimui ir tyrimams, kvalifikuotų naikinimo specialistų ir pan.

Šiuo metu invazines rūšis draudžiama naudoti (auginti, parduoti, veisti ir pan.), tačiau nėra prievolės jas naikinti, todėl Aplinkos ministerija inicijuos Laukinės augalijos įstatymo ir susijusių teisės aktų pakeitimus, kuriuose bus nustatyti įpareigojimai visiems žemės savininkams, naudotojams ir valdytojams naikinti Sosnovskio barštį. Rengiant šiuos reikalavimus bus tariamasi ir su Invazinių rūšių kontrolės taryba.

Sosnovskio barštis 2016 m. paskelbtas invazine Europos Sąjungos rūšimi (įrašytas į Sąjungai susirūpinimą keliančių invazinių svetimų rūšių sąrašą) ir visos ES valstybės narės įpareigotos valdyti Sosnovskio barščio plitimą. Augalas plačiai paplitęs Latvijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Estijoje, plinta Rusijoje, net už poliarinio rato.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas