Užgavėnės neatsiejamos nuo blynų

Užgavėnės daugumai lietuvių neatsiejamos nuo blynų. Jie gali būti kepami įvairių formų ir skonių: bulviniai, morkų, moliūgų ir t. t. Geriausiai žinomi miltiniai blynai, tačiau įprasta manyti, kad visuose miltiniuose patiekaluose gausu kalorijų ir riebalų. Vis dėlto, tai priklauso nuo miltų, kepimui naudojamų riebalų ir kitų sudedamųjų dalių: kiaušinių, pieno produktų. Taigi, jeigu atsakingai ir atidžiai pasirinksite visus produktus – galėsite skanauti savo pamėgtus blynus.

Pagrindinė blynų sudedamoji dalis, į kurią reikėtų atkreipti dėmesį, yra miltai. Norintiems išsikepti sveikesnių blynų, reikėtų rinktis viso grūdo miltus. Daugiau mineralinių ir kitų biologiškai naudingų medžiagų bei ląstelienos yra blynuose, iškeptuose iš viso grūdo kvietinių miltų. Jeigu kepsite iš viso grūdo ruginių miltų, blynai bus mažiau kaloringi, turės daugiau skaidulinių medžiagų bei B grupės vitaminų.
Išskirtiniai – viso grūdo speltų miltai. Geležies, baltymų, B grupės vitaminų juose daugiau nei paprastų kviečių miltuose, o dėl kitokios speltų grūdų glitimo struktūros blynai iš šių miltų tiks ir alergiškiems žmonėms.
Itin maistingi yra grikių miltai. Juose gausu baltymų, riebalų ir mineralinių medžiagų, taip pat B grupės vitaminų ir vitamino PP. Grikių miltuose nėra glitimo, tai ypač svarbu grūdiniams baltymams alergiškiems asmenims. Tačiau kepant blynus vien su grikių miltais jie bus labai trapūs. Tad norint pagerinti skonį ir išvaizdą, grikių miltus reikėtų maišyti su kvietiniais.
Ne mažiau maistingi ir avižų miltai, iš kurių puikiai galima iškepti blynų net nemaišant su kitais miltais. Žirnių miltuose gausu baltymų, o iš jų iškepti blynai bus ryškaus gelsvo atspalvio. Mažiau maistingi, bet glitimo neturintys, yra kukurūzų ir ryžių miltai. Tačiau norintiems kepti blynus vien iš ryžių miltų, derėtų žinoti, kad jie bus labai trapūs.

VMVT inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas