Pažinkite Kiprą ragaudami tradicinių patiekalų

Pigūs skrydžiai į Larnaką – vienas patogiausių ir ekonomiškiausių būdų Kiprui pažinti. Nuo čia kiek akys užmato driekiasi kulinarine įvairove stebinanti sala. Atostogų laisve padeda mėgautis ne tik gardus mastas, bet ir gatvelių jaukumas, puikus aptarnavimas, kultūrinis, architektūrinis palikimas, nuostabus klimatas.

Ką verta pamatyti?
Gurmaniški ir pažintiniai nuotykiai laukia kone kiekviename mieste. Turint daugiau laiko, verta pakeliauti po judriąją Larnaką, vyndarystės centru viliojantį Limasolį, su turkais besidalijamą Nikosiją, žavųjį Pafosą. Išsiilgusių ramybės laukia Pernera, Aja Napa ir kiti mažesni miesteliai. Dėl to, kad graikams priklauso tik dalis Kipro, jaudintis neverta – patekti į turkiškąją dalį tikrai lengva.

Kipras – bažnyčių, vienuolynų, tiltų, senovės graikų ir romėnų, Bizantijos laikų griuvėsių kupina sala. Kirenijoje galite pamatyti seniausią išlikusį laivą ir VII a. ant uolų statytą pilį, Akamo pusiasalyje – nuostabų Avako tarpeklį, Pafose – karalių kapavietes ir Afroditės šventyklą, Chirokitijoje – neolito laikų gyvenvietės likučius. Lankytinų objektų ir pramogų Kipre tiek daug, kad reikia ilgų atostogų, kelių kelionių arba tiesiog griežto plano.

Kokių patiekalų paragauti viešint Kipre?
Norint geriau pažinti Kipro ritmą ir vietinių gyvenimo būdą, būtina pasimėgauti patiekalų įvairove. Šalies virtuvės pagrindą sudaro pačių graikų ir turkų maisto gamybos įpročiai. Jį saikingai papildo libaniečių, italų, sirų, armėnų, prancūzų kulinarinis paveldas.

Vienas labiausiai svečiams rekomenduojamų patiekalų – sotus užkandžių rinkinys meze. Jį paprastai sudaro rinktinės alyvuogės, žuvis, kitos jūros gėrybės, duona, mėsa su padažais. Kepsninėje ruošta žuvis ir mėsa puikiai numalšins stipresnį alkį. Pigūs skrydžiai į Larnaką ypatingai pradžiugins skonio receptorius, jei mėgstate avieną ir vištieną. Nevalgantiems mėsos ar ieškantiems ypatingo patiekalo patiks keptas halloumi sūris, pupelių ir daržovių patiekalas louvi, bulvių kroketai koubes.

Rekomenduojamų paragauti patiekalų sąraše – ir tradicinės graikiškos salotos su fetos sūriu, ikrų užtepėlė taramosalata, kiaulienos kebabas souvlakia, troškintas viščiukas Cherkes Tavugu. Desertui galite pasmaližiauti keptais cukinijų žiedais, riešutiniu turkišku pyragu baklava, sirupe mirkytų riešutų ir vaisių. Būtina pasimėgauti pagal tūkstantmetes tradicijas gaminamais vynais, rytietiška kava, vynuogių degtine.

Vietos, kur rasite gero maisto
Kaip įprasta ir kitose šalyse, Kipre išskirtinių kulinarinių potyrių reikia ieškoti prabangiuose restoranuose arba atokiau įsikūrusiose tavernose, ten, kur daugiausia lankytojų. Nors patikimų vietų paskanauti autentiško maisto yra ir pakrantėje, čia taip pat rasite daug supaprastintų, prie svetimšalių skonio įpročių „adaptuotų” patiekalų. Žemiau – kelios keliautojų gerai įvertintos vietos.

Kouppas
Mažytis restoranas įsikūręs Neo Chorio kaimelyje, Akamos pusiasalyje. Vasarą čia svečių tikrai netrūksta. Turistų srautui sumažėjus, tavernoje mielai lankosi ir patys vietiniai.

Fuamo Steak House
Šią nuostabią vietą rasite Limasolyje. Virtuvės šefai čia daugiausiai dėmesio skiria tobulai ruošiamiems mėsos ir žuvies kepsniams. Rinktis galite ir tradiciškesnius patiekalus, ir mėsainius.

Pyxida
Apsilankę Nikosijoje, būtinai užsukite pasimėgauti šviežios žuvies patiekalais. Čia rasite ir puikių užkandžių. 1930 m. statyto namo interjeras – tvirta priežastis papietauti ar pavakarieniauti ne tik gardžiai, sočiai, bet ir jaukiai.

Hondros
Tai – dar viena įdomi, jauki vieta. Ją rasite Pafose. Ypatingai verta paragauti tradicinių mėsos, jūros gėrybių patiekalų, gardinamų namų gamybos padažais, pasigėrėti interjeru. Dėmesio taip pat skirkite gana solidžiam vynų meniu.

Zephyros
Jei jūsų atostogų pasirinkimas – pigūs skrydžiai į Larnaką, pasilepinti galėsite vos pasiekę Kiprą. Daugiau nei 40 metų lankytojus aptarnaujantis restoranas Zephyros ypatingą dėmesį skiria jūros gėrybėms. Interjeras čia – niekuo neypatingas, tačiau pagrindiniai patiekalai ir meze išties verti maisto kritikų liaupsių.

Avia.lt inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas