Renovacija uteniškių akimis: už ar prieš?

Apie Lietuvoje vykdomą daugiabučių renovaciją rašome nuolat. Kalbinome VšĮ Būsto energijos taupymo agentūros specialistus, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos ir Utenos regiono savivaldybių atstovus, atsakingus už renovaciją. Ne viename straipsnyje apie investicinių planų rengimą, techninę priežiūrą bei medžiagas pasisakė daugiabučius administruojančių įmonių atstovai. Apie atliekamus darbus kalbėjo ne vieną daugiabutį modernizavusių įmonių vadovai ir inžinieriai. Atėjo laikas paklausti, ką galvoja gyventojai, kurie po įgyvendintų darbų daugiabutyje jau gyvena vieną ar kelias žiemas. Turime pripažinti, kad tikėjomės įvairiausių atsakymų, tačiau visi kalbinti respondentai vardijo vien tik renovacijos privalumus. Taigi ką uteniškiai mano apie renovaciją?

Stasė, Aušros g. 69
Iš tiesų buvau nusiteikusi prieš renovaciją ir balsavau prieš. Tačiau mūsų namas balsų dauguma nubalsavo teigiamai ir namo modernizacija buvo įgyvendinta. Dabar džiaugiuosi, nes gyvenu penktame aukšte, anksčiau žiemą būdavo šalta, nors butas yra vidinis. Po renovacijos viskas pasikeitė, manau, dėl to, kad buvo sutvarkytas ir apšiltintas stogas. Jau praėjusią žiemą bute buvo šilta ir jauku. Šildymo kaina taip pat sumažėjo, tiesa, reikia mokėti paskolą už renovaciją.

Rima, Aušros g. 97
Gyvenu pirmame aukšte ir aš iškart sutikau, kad būtų atliekama renovacija mūsų name. Po jos – vien tik pliusai. Gali visi atvažiuoti ir pažiūrėti, kaip viskas tvarkingai atrodo. Pakeistos rūsio ir laiptinės durys, sudėtos telefonspynės, yra suoliukai prie namo prisėsti ir sutvarkyti takeliai, tik ta šėma spalva. Žinot, kaip sako: „Šėmas jautis dangų raižo.“ Iš kitos pusės dėl spalvos ginčytis galima iki begalybės, vieniems ji graži, kitiems – nelabai. Pamenu, buvo iškabintos nuotraukos, kaip namas atrodys po renovacijos, tik niekas nekreipė dėmesio. Nors gyvenu pirmame aukšte, visą žiemą temperatūra buvo 21 laipsnis. Ant kiekvieno radiatoriaus yra reguliatoriai, bet aš nieko nesukiojau, kaip nustatyta, man taip yra gerai.

Marytė, Aušros g. 97
Aš renovacijai iškart pritariau. Gyvenu dviejų kambarių bute ir esu pensininkė, taigi man už renovaciją visai nereikia mokėti. Tiesiog vienąkart per metus nueinu į savivaldybę ir susitvarkau visus dokumentus. Už šildymą ir karštą vandenį dabar mokėti reikia mažiau, butas šiltas, o namas pagražėjęs ir malonu grįžti namo.

Audronė, J. Basanavičiaus g. 100
Aš gyvenu kampiniame bute ir žiemos metu net per atstumą jausdavosi šaltis nuo sienos. Po renovacijos viskas pasikeitė. Dabar nuo sienos nesijaučia jokio šalčio. Nors radiatoriai atrodo vos drungni, kambariuose šilta ir jauku. Taigi anksčiau mokėdavome daug už šildymą, o dabar geriau – mokam mažiau ir dengiame paskolą už renovaciją.

Roma, J. Basanavičiaus g. 100
Mes renovacijai pritarėme ir esame patenkinti. Anksčiau bute būdavo šalta, mokėdavome už šildymą daug, o dabar atvirkščiai – šilčiau ir mokame mažesnius mokesčius už šildymą. Mano nuomone, balkonai gerai įrengti ir jokių pretenzijų statybininkams bent kol kas neturime. Anksčiau šis namas atrodė išties apgailėtinai – kaip bendrabutis. Dabar vaizdas pasikeitė ne tik iš lauko – namas vizualiai atrodo gražiai, sutvarkyti šaligatviai, bet ir viduje, nes mes papildomai susitvarkėme laiptines, susidėjome naujas pašto dėžutes. Tiesiog visa gyvenimo kokybė po renovacijos pasikeitė į gerąją pusę.

Egidijus, J. Basanavičiaus g. 100
Mes renovacijai irgi pritarėme – žmona pasirašė. Nors ir kukliai, bet papildomai susitvarkėme laiptines. Iš esmės viskas gerai bute – ir šilčiau, ir mokesčiai mažesni už šildymą bei karštą vandenį. Tiesa, reikia mokėti paskolą už renovaciją, bet juk niekas nieko už dyką neduoda.

Parengė Vytautas AUKŠTAITIS

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas