Į lovą gali paguldyti grybai

Prasidėjus grybų sezonui daugelis skuba į miškus, nes grybavimas suteikia žmogui didelį malonumą, atsipalaidavimą ir poilsį. Nors daugelis grybautojų mano, kad puikiai pažįsta valgomuosius grybus, retkarčiais į pintines papuola ir nuodingų grybų, kurie pridaro daug nemalonumų. Todėl tiek grybaujant, tiek vėliau apdorojant grybus reikia būti itin atidiems.

Grybai – sunkiai virškinami

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Zarasų skyriaus specialistai primena, kad valgomieji grybai yra vertingas ir skanus maisto produktas ir pataria rinkti tik jaunus grybus, nes jie yra maistingesni. Pagal cheminę sudėtį ir baltymų kiekį jie artimi mėsai. Grybai turi B grupės, PP, C, A, D, U vitaminų, geležies, magnio, cinko, jodo, fosforo ir kt.

Grybai nėra lengvai virškinamas maisto produktas, todėl grybų nerekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems virškinimo trakto, inkstų, kepenų ligomis, senyvo amžiaus žmonėms ir vaikams, kurių skrandžiai yra jautresni.

Apsinuodijimo grybais požymiai

Lietuvoje priskaičiuojama apie 400 grybų rūšių, iš kurių nuodingų yra apie 40. Suvalgyti nuodingi grybai sukelia sunkius, o dažnai ir mirtinus apsinuodijimus. Dažniausiai apsinuodijama nuodingą grybą supainiojus su valgomu. Taip blyškioji musmirė supainiojama su pievagrybiais, žalsvoji – su ūmėdėmis ar žaliuokėmis. Įsigudrinama rinkti ir mažai žinomus grybus, pasikliaujama blogai suprastais ar netinkamais patarimais.

Žmonės dažnai nežino, kieno surinktus ir kokius grybus jie valgė. Net viename grybe esantis nuodo kiekis gali būti mirtinas, o nuodo savybės nekinta verdant, kepant, sūdant, džiovinant ir kitaip juos ruošiant.

Apsinuodijus grybais simptomai dažniausiai pasireiškia ūmiai ir gali būti labai įvairūs, priklauso nuo grybų rūšies ir toksiškumo. Jei po kelių valandų ar net sekančią dieną po to, kai buvo valgyta grybų, atsirado pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, tai ir yra pirmieji ir dažniausi apsinuodijimo nuodingais grybais požymiai. Kiekvienas apsinuodijimas grybais turi būti vertinamas kaip potencialiai pavojingas gyvybei.

Apsinuodijimo grybais komplikacijų galima išvengti, jei pacientas laiku kreipiasi profesionalios pagalbos, tačiau dėl tokios apgaulingos apsinuodijimo eigos dažnai į medikus kreipiamasi pavėluotai. Nors tokie simptomai gali atsirasti tiesiog persivalgius, apsinuodijus maistu ar prisivalgius ne nuodingų, bet nevalgomų grybų, liaudyje dar vadinamų šungrybiais, bet tai savaime turėtų praeiti per 2-4 valandas.

Pirmomis apsinuodijimo valandomis pirmąją pagalbą galima suteikti ir namuose plaunant skrandį ir sukeliant vėmimą. Negalavimams užsitęsus iki 6 valandų ir ilgiau, atsiradus galvos svaigimui, mieguistumui, būtina namuose laiko negaišti ir kuo skubiau kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą, nes tik atlikus tyrimus galima nustatyti tikslią apsinuodijimo priežastį, o prarastas laikas, per kurį gali būti skiriamas priešnuodis, žmogui gali kainuoti gyvybę.

Patarimai grybų mėgėjams

Rinkite tik gerai pažįstamus grybus, jeigu kyla įtarimų dėl jų išvaizdos, geriau tokių neimkite.
Nevalgykite nežinia kieno rinktų grybų. Tyrimai rodo, kad neretai apsinuodijama vyresnio amžiaus žmonių rinktais grybais ir tų, kurie turi regos sutrikimų.
Nemanykite, kad grybais apsinuodyti turi visi jų valgiusieji. Patiekale gali būti tik vienas nuodingas grybas, kuris paklius ne kiekvienam valgiusiam.
Apsinuodijimo požymiai gali atsirasti skirtingu metu, nes juos gali sukelti skirtingų rūšių grybai.
Persivalgiusiam ar sunkiai grybus virškinančiam žmogui pykinimas, vėmimas ir viduriavimas savaime praeina per 4-6 valandas.
Kuo ilgesnį laiką trunka ir vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tuo didesnė tikimybė, kad nuodai jau patekę į kraują ir gali būti pakenkę kepenų, inkstų ar smegenų veiklą.
Užsitęsus apsinuodijimo simptomams, būtina kreiptis į gydytoją, nes tik atlikus tyrimus galima atskirti virškinamojo trakto sutrikimus nuo apsinuodijimo.

Rasa JAKUČIONIENĖ, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Zarasų skyriaus Visuomenės sveikatos specialistė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas