Utenos rajone surinkta beveik keturi milijonai pakuočių

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos gyventojai į užstato sistemą grąžino beveik 260 milijonų stiklinių ir plastikinių butelių bei metalinių skardinių. Viešosios įstaigos „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) duomenimis, grąžintos pakuotės sveria daugiau nei 10 300 tonų – 200 tonų daugiau negu sveria Eifelio bokštas. Tiesa, tokie įspūdingi rezultatai buvo planuoti.

Daugiausiai gėrimų pakuočių buvo grąžinta Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – atitinkamai 56, 31 ir 16 milijonų vienetų taros. Nors didžiuosiuose miestuose grąžinama beveik 40 procentų visų pakuočių, tačiau aktyvumu išsiskiria ir Palangos, Druskininkų bei Birštono savivaldybės.

Pakuotes uoliai grąžina ir Utenos rajono gyventojai. Per pirmąjį pusmetį čia surinkta 3 923 535 vienetų taros – 2 493 381 plastikinių, 1 315 230 metalinių ir 114 924 stiklinių pakuočių.
Aktyviausiai šalies gyventojai grąžina plastiko buteliukus. Jų per pirmuosius šešis mėnesius jau priduota 158 milijonai, arba beveik 5 300 tonų. Antroje vietoje rikiuojasi metalinės pakuotės, kurių surinkta per 88 milijonus vienetų. Taip pat grąžinta daugiau nei 12 milijonų stiklinių butelių.
Kadangi kiekviena sistemoje dalyvaujanti pakuotė yra pažymėta, buteliuko ir skardinės tikslumu žinoma, kiek ir kokių pakuočių buvo išleista į rinką, ir kiek jų buvo sugrąžinta.
„Nuo pat veiklos pradžios jaučiame didelį visuomenės susidomėjimą užstato sistema. Ji tapo naujo, modernaus būdo kovoti su aplinkos tarša simboliu, todėl jaučiame pareigą reguliariai pranešti apie pasiektus rezultatus. Taip pat didelį dėmesį skiriame gėrimų gamintojų ir importuotojų, turinčių pasirūpinti savo pakuočių sutvarkymu, informavimui apie sistemos veiklą ir jos finansinius rezultatus. Būtent atsakingų gamintojų dėka turime tokią pažangią ir skaidrią sistemą, kuria galime pagrįstai didžiuotis ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje,” – sakė USAD generalinis direktorius Gintaras Varnas.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas