Dienos receptas

Dienos receptas

Krevetės su špinatais ir pupelėmis

Reikės: 200 g krevečių (galima naudoti ir šaldytas), pakelio šviežių špinatų, 100 g šparaginių pupelių (šviežių arba šaldytų), sviesto, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas: keptuvėje ištirpdykite šiek tiek sviesto. Sviestui ištirpus, dėkite krevetes, berkite šparagines pupeles ir viską kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies. Keptuvėje susidariusį skystį nupilkite ir dėkite špinatus. Po kelių minučių pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais.

Vaniliniai keksiukai su šokoladu ir avietėmis

Reikės: 110 g sviesto (kambario temperatūros), 2 kiaušinių, vanilės esencijos, druskos, 170 g cukraus, 125 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, 100 ml pieno, šokolado, aviečių.

Gaminimas: sviestą gerai išplakite su cukrumi, kol masė šiek tiek padidės. Po vieną plakdami įmuškite kiaušinius. Viską plakite tol, kol kiaušinių, sviesto ir cukraus masė pabals ir joje neliks cukraus kruopelių. Įlašinkite vanilės esencijos, plakinį permaišykite. Į plakinį persijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Išmaišykite. Į tešlą maišydami supilkite pieną. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą supilkite į keksiukų formeles ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 30 min., kol į keksiuko vidurį įbedus dantų krapštuką jis liks sausas ir neapsivėlęs tešla. Šokoladą ištirpinkite šiltoje vandens vonelėje, apipilkite keksiukus ir ant viršaus uždėkite aviečių ar kitų mėgstamų uogų.

Bandelės su lašinukais

Reikės: svogūno, 200 g lašinukų, 20 g mielių, 500 g miltų, šaukštelio druskos, 2 šaukštelių cukraus, 250 ml pieno, 2 kiaušinių, kmynų.

Gaminimas: kiaušinį, mieles, cukrų, druską ir pieną gerai sumaišykite. Suberkite miltus ir suminkykite tešlą. Palikite pakilti. Supjaustykite lašinukus bei svogūnus ir sumaišykite, galite šiek tiek apkepti keptuvėje. Iš pakilusios tešlos formuokite bandeles ir dėkite atvėsusią lašinukų masę. Bandeles patepkite kiaušinio plakiniu. Galite pagardinti kmynais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 25–30 minučių.

Aštri vištienos sriuba su ryžiais

Reikės: 500 g vištos filė, aitriosios paprikos pagal skonį, 2 svogūnų, česnako skiltelės, litro sultinio, 200 g grietinėlės, stiklinės ryžių, morkos, 100 grietinės, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, šiek tiek mėtos.

Gaminimas: išvirkite ryžius. Kol ryžiai verda, išvalykite aitriosios paprikos ankštį ir smulkiai supjaustykite. Sukapokite svogūnus ir česnako skiltelę. Vištos filė supjaustykite juostelėmis ir 2–3 minutes pakepinkite puode. Dėkite svogūnus, smulkiai pjaustytą morką, česnaką ir kepinkite dar 2–3 minutes. Įpilkite sultinį ir virkite 5 minutes ant mažos ugnies. Pridėkite grietinėlės, dar pavirkite. Tada sudėkite ryžius, aitriosios paprikos ankštį, smulkiai kapotas mėtas ir truputį pavirkite. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Patiekite su grietine.

Kepta lašiša

Reikės: 400 g lašišos filė, šiek tiek penkių pipirų mišinio, šaukšto garstyčių, 2 šaukštų medaus, pusės citrinos, druskos.

Gaminimas: garstyčias sumaišykite su medumi, penkių pipirų mišiniu, druska ir iš pusės citrinos išspaustomis sultimis. Gautu mišiniu gerai įtrinkite žuvies gabaliukus.
Sudėkite lašišą ant kepimo skardos, išklotos kepti skirtu popieriumi. Žuvį kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių. Prie žuvies galite pateikite bulvių ir mėgstamų daržovių.

Salotos su kiaušiniais ir vištiena

Reikės: 300g vištos krūtinėlės, 3 kiaušinių, 2 prinokusių pomidorų, nedidelio indelio konservuotų kukurūzų, morkos, šiek tiek agurko, svogūno, paprikos, mėgstamų salotų, prieskonių pagal skonį, mažo indelio neriebaus natūralaus jogurto.
Gaminimas: vištos krūtinėlę pagardinkite prieskoniais, supjaustykite gabalėliais ir iškepkite keptuvėje.
Išvirtus kiaušinius supjaustykite. Į dubenį dėkite mėgstamas salotas, pjaustytus pomidorus, agurkus, itin smulkiai tarkuotą morką, pjaustytą agurką, smulkintą ar žiedais pjaustytą svogūną, papriką, kukurūzus. Ant salotų berkite smulkintą kiaušinį ir apkeptus vištos krūtinėlės gabaliukus. Pagardinkite mėgstamais prieskoniais. Į salotas dėkite natūralaus jogurto ir viską išmaišykite.

Tešloje keptas karpis

Reikės: 1 vidutinio dydžio karpio, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Tešlai: 1 kiaušinio, 1 stiklinės pieno, miltų, 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, druskos, aliejaus.

Gaminimas: karpį nuskuskite, išimkite vidurius, nuplaukite. Nupjaukite karpio galvą ir uodegą. Tada žuvį perpjaukite išilgai ties stuburu į dvi dalis. Nupjaukite pelekus ir supkaustykite karpį stačiakampaiais gabalėliais. Juos įtrinkite druska ir pipirais. Iš tešlai skirtų produktų sumaišykite grietinės tirštumo tešlą. Joje apvoliokite karpio gabalėlius ir kepkite. Apkepusius gabalėliu vėl merkite ir kvėl kepkite. Tiekite su bulvių koše ir salotomis.

Kiaulienos ir kopūstų troškinys

Reikės: 1 kg kiaulės sprandinės, 2 morkų, svogūno, 3 česnako skiltelių, 1,5 šaukšto žvėrienos prieskonių, 500 g kopūsto, 100 ml pomidorų padažo, šiek tiek petražolių, druskos pagal skonį.
Gaminimas: kiaulės sprandinę supjaustykite 4 cm kubeliais. Svogūną supjaustykite griežinėliais, kopūstą susmulkinkite, morkas supjaustykite kubeliais. Apkepkite mėsą, sudėkite morkas, svogūną, česnaką ir dar šiek tiek pakepkite. Pagardinkite troškinį prieskoniais ir druska. Sudėkite kopūstus ir dėkite pomidorų padažą. Berkite druskos pagal skonį. Troškinkite mėsą uždengę dangčiu apie 2–2,5 val., kol ji taps minkšta. Pagardinkite petražolėmis.

Kijevo kotletas

Reikės: 600 g vištienos filė, fermentinio sūrio pagal skonį, 2 kiaušinių, mėgstamų prieskoninių žolelių ir druskos, 7 šaukštų džiūvėsių, 0,5 l aliejaus.
Gaminimas: vištienos filė supjaustykite taip, kad ji būtų maždaug 12x10 cm dydžio ir apie 6 mm storio. Tokius gabalus išmuškite iki 3mm storio. Ant filė uždėkite tarkuotą fermentinį sūrį, filė likučius ir pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis bei druska. Filė susukite taip, kad sūris būtų viduryje, o kotleto forma pasidarytų kaip cepelino. Kotletą šiek pasūdykite, pamirkykite plaktuose kiaušiniuose, apvoliokite džiūvėsiuose, vėl pamirkykite kiaušinių plakinyje ir apvoliokite džiūvėsiuose. Kotletus virkite aliejuje apie 4 min., vėliau pakepkite 4 min. įkaitintoje orkaitėje. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Tiršta daržovių sriuba

Reikės: 2 bulvių, morkos, 400 g konservuotų pupelių, 2 česnako skiltelių, 100 g brokolių, 100 g žaliųjų žirnelių, saujos svogūnų laiškų, 1 l pomidorų sulčių, 500 ml vandens, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas: pomidorų sultis užvirkite puode kartu su 500 ml vandens. Daržoves nulupkite. Bulves ir morkas supjaustykite kubeliais, česnaką ir svogūnų laiškus susmulkinkite ir viską suberkite į puodą. Virkite uždengtame puode apie 20 min. Brokolius supjaustykite nedideliais gabalėliais. Brokolius, žirnelius ir pupeles suberkite į sriubą. Virkite dar 8 min. Nukelkite nuo ugnies, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2019
UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:7186
Vakar apsilankė:11068
Šią savaitę apsilankė:44835
Šį mėnesį apsilankė:44835
Viso (nuo 2015-02-16):13846397
Šiuo metu naršo:
100
2020-06-05
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!