Dienos receptas

Ypatinga moliūgo sriuba

Reikės: 300 g moliūgo, 3 bulvių, morkos, svogūno, 4 česnako skiltelių, 1 l vištienos sultinio, 100 ml kokosų pieno, 100 ml grietinėlės, saujos moliūgo sėklų, saujos migdolų, žiupsnelio druskos, sviesto kepti.

Gaminimas:
moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais gabaliukais. Svogūną smulkiai supjaustykite ir dėkite kepti į įkaitintą sviestą. Suberkite išspaustus česnakus ir kepkite, kol svogūnai kiek pagels. Suberkite moliūgus ir išmaišius kepkite toliau. Bulves ir morkas nuskuskite, supjaustykite ir sudėkite į vištienos sultinį virti. Į puodą suberkite apkeptus moliūgus su svogūnais. Virkite, kol daržovės suminkštės. Įpilkite kokosų pieno ir grietinėlės, jei reikia, pagardinkite druska. Virkite dar 2–3 minutes ir sutrinkite trintuvu. Patiekiant pagardinkite keptuvėje skrudintomis moliūgų sėklomis ir trupintais migdolų riešutais.

Kepti cukinijos griežinėliai

Reikės: dviejų jaunų cukinijų, stiklinės alaus arba mineralinio vandens, druskos ir juodųjų pipirų, 2 česnako skiltelių, 2 kiaušinių, džiūvėsių ar miltų, aliejaus kepti.

Gaminimas:
cukinijas supjaustykite griežinėliais. Dubenyje išplakite kiaušinius su druska. Tada pilkite alų ar mineralinį vandenį, pagardinkite juodaisiais pipirais, berkite smulkiai sutarkuotą česnaką. Viską išmaišykite. Cukinijų griežinėlius merkite į plakinį, apvoliokite džiūvėsiuose ar miltuose ir keletą minučių kepkite įkaitintoje keptuvėje.

Cukinijų blynai

Reikės
kilogramo cukinijos, 3 kiaušinių, stiklinės kvietinių miltų, 300 g „Daktariškos" dešros, svogūno, 2 morkų, petražolės pagal skonį, druskos, maltų juodųjų pipirų ir aliejaus.

Gaminimas:
nulupkite cukiniją, rupiai sutarkuokite ir truputį nusunkite. Taip pat sutarkuokite morkas ir dešrą. Į cukinijos masę dėkite sutarkuotas morkas, dešrą, įmuškite kiaušinius, berkite miltus ir smulkiai pjaustytą svogūną bei smulkintą petražolę. Masę pasūdykite, pagardinkite juodaisiais pipirais, išmaišykite ir kepkite.

Grybų ir daržovių mišrainė žiemai

Reikės
0,75 l virtų grybų, 2 kg kopūsto, 1 kg morkų, 1 kg svogūnų, 3 šaukštų druskos, 5 šaukštų aštraus pomidorų padažo, lauro lapų, pipirų, petražolių lapelių.

Gaminimas:
kopūstą supjaustykite ir apvirkite nedideliame kiekyje vandens, virtas morkas supjaustykite, svogūnus apkepinkite. Viskas išmaišykite, sudėkite virtus grybus, pomidorų padažą, prieskonius ir troškinkite apie 15–20 min. Karštą mišrainę sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Marinuotos paprikos

Reikės
3 kg paprikų, 1 l vandens, 300 g cukraus, 130 ml 9 proc. acto, 230 ml aliejaus, 2 šaukštų druskos.

Gaminimas:
paprikas nuplaukite, išvalykite sėklos ir kiekvieną perpjaukite į 4 dalis. Į verdantį vandenį sudėkite marinatui skirtus produktus. Kai užvirs, sudėkite papriką. Pavirkite 5–7 min. Papriką sudėkite į stiklainius, užpilkite marinatu, sandariai uždarykite, apverskite, uždenkite ir palikite atvėsti.

Saldžiarūgštis paprikų padažas

Reikės
500 g saldžiųjų raudonųjų paprikų, 500 g saldžiųjų geltonųjų paprikų, 500 g cukinijos, 500 g pomidorų, 1,5 šaukšto druskos, 4 šaukštų cukraus, stiklinės acto.

Gaminimas:
cukinijas nulupkite ir išimkite sėklas. Supjaustykite nedideliais kubeliais. Išimkite paprikų sėklas. Paprikas smulkiai supjaustykite. Nulupkite pomidorų žievelę ir susmulkinkite. Viską suberkite į puodą, užpilkite acto, suberkite cukrų, druską ir troškinkite nedidelėje kaitroje nuolat maišydami apie 45–60 minučių. Supilstykite į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Įdarytos krūtinėlės

Reikės
morkos, svogūno, 4 vištienos krūtinėlių, pievagrybių, fermentinio sūrio, 8 juostelių kiaulienos šoninės, druskos ir vištienos prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:
įpjaukite krūtinėlę pusiau ir pamarinuokite su vištienos prieskoniais bei druska.
Įdarui morką, svogūną bei grybus supjaustykite ir pakepinkite, pagardinkite prieskoniais. Imkite krūtinėlę ir įdarykite pasigaminta mase, gausiai apibarstykite sūriu ir smeikite smeigtukus, kad kepant nepasileistų įdaras. Tada įdarytą krūtinėlę įvyniokite į plonas kiaulienos šoninės juosteles. Dėkite į skardą ir kepkite apie 30 minučių 190 °C temperatūros orkaitėje.

Įdarytos paprikos

Reikės
4 paprikų, 500 g faršo, svogūno, 100 g ryžių, 3 pomidorų, 200 g konservuotų kukurūzų, prieskonių pagal skonį, 200 g fermentinio sūrio.

Gaminimas:
faršą sumaišykite su ryžiais, konservuotais kukurūzais, smulkintu svogūnu ir mažais gabalėliais supjaustytais pomidorais. Masę pagardinkite mėgstamais prieskoniais. Prikimškite pusiau perpjautas ir išskobtas paprikas. Sudėkite į skardą. Kepkite 170 °C orkaitėje apie 50 minučių. Baigiant kepti, apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.

Raudonikių užtepėlė

Reikės
1 kg raudonikių (ar kitų grybų), 3 svogūnų, 6 česnako skiltelių, šaukštelio acto, 50 ml alyvuogių aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
išdarytus raudonikius užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite 15 minučių.
Nupilkite vandenį, puodą vėl statykite ant mažos kaitros, įpilkite truputį vandens, suberkite juoduosius pipirus ir druską, įpilkite šiek tiek acto (pagal skonį) ir troškinkite dar 15–20 min. Aliejuje apkepkite smulkintus svogūnus. Ištroškintus raudonikius sumalkite mėsmale arba tiesiog susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Sumaišykite su kepintais svogūnais, įspauskite česnaką. Gautą masę tepkite ant duonos.

Cukinijų salotos

Reikės
2 kelių mažų pomidorų, 3 nedidelių cukinijų, alyvuogių aliejaus, 300 g kaparėlių, pusės citrinos sulčių, saujos petražolių ir saujos bazilikų.

Gaminimas:
išdorotas cukinijas daržovių skutikliu supjaustykite juostelėmis. Juosteles dėkite į keptuvę ir greitai apkepkite su šlakeliu aliejaus. Pomidorus perpjaukite pusiau. Dėkite į lėkštę pomidorus ir cukinijas. Petražoles ir bazilikus smulkiai supjaustykite, kaparėlius – taip pat. Žoleles ir kaparėlius sumaišykite. Į gautą masę pilkite citrinos sultis ir 4 šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite. Gautu padažu apšlakstykite cukinijas ir pomidorus. Galite pagardinti mėgstamais prieskoniais.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2019 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:173
Vakar apsilankė:11231
Šią savaitę apsilankė:35419
Šį mėnesį apsilankė:120672
Viso (nuo 2015-02-16):9644430
Šiuo metu naršo:
53
2019-02-23
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!