Pareigūnai ragina nesusigundyti pigiomis maisto teikimo paslaugomis

Vasaros metas neretai asocijuojasi ne tik su atostogomis, bet ir su šventėmis, kurioms pasiruošti dažnai pritrūksta laiko. Tuomet gyventojų akys pradeda krypti į pigesnes paslaugas siūlančius skelbimus.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos (toliau – Kauno AVPK) pareigūnai, gavę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) pranešimą apie paskutiniu metu pastebimus atvejus, kuomet išaugusi maisto ruošos paslaugas teikiančių paslaugų pasiūla, tačiau oficialių leidimų verstis ūkine, komercine ar finansine veikla, yra ženkliai mažiau, pradėjo patikrinimus.

Tikrinant turimą informaciją Kaune ir Kauno rajone (Viršužiglyje, Vaišvydavoje, Aleksote, Šilainiuose) socialiniuose tinkluose pateiktus skelbimus apie maisto gaminių ruošimą įvairioms šventėms, Kauno AVPK pareigūnai pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus. Ikiteisminių tyrimų metu dažniausiai nustatyti pažeidimai, tai kuomet asmuo veikia pagal verslo liudijimą, tačiau nėra gavę šiai veiklai užsiimti reikalingo VMVT leidimo, patalpos, kuriose ruošiamas maistas neatitinka jiems keliamų reikalavimų.

Atkreipiamas dėmesys, kad gyventojai, užsisakantys maisto gaminius iš interneto skelbimuose besiskelbiančių asmenų, ruošiančių juos namų sąlygomis, rizikuoja savo ir artimųjų sveikata, kadangi tai nėra kontroliuojama bei nėra žinoma atitinkamoms tarnyboms, kokiomis sąlygomis maistas laikomas bei gaminamas.

VMVT atstovai primena, kad maisto tvarkymo subjektas privalo turėti maisto tvarkymui tinkamas patalpas ir įrengimus, diegti procedūras, paremtas rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų principais. Visi registruoti maisto tvarkymo subjektai yra įtraukiami „Maisto tvarkymo subjektų registrą”, suskirstomi į rizikos grupes, atsižvelgiant į tai vykdomos subjektų kontrolė.

„VMVT neturi galimybės kontroliuoti neregistruotų maisto tvarkymo subjektų veiklos, jų gaminama produkcija kelia pavojų vartotojų sveikatai. Tokie asmenys produktų gamybai naudoja neaiškios kilmės žaliavas, produkcija neretai gaminama antisanitarinėmis sąlygomis ir platinama pažeidžiant produktų laikymo ir transportavimo reikalavimus. Kad visa tai nevirstų infekciniu susirgimu, įspėjame gyventojus atidžiai pasirinkti maisto gamintojus savo šventėms”, – raginao VMVT Kauno VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Nemunas Antanavičius.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 202 str. 1 d., dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Policijos departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas