Utenoje pagerės susirgimų diagnostika ir prevencija

Utenoje duris atvėrė medicininių tyrimų laboratorijos „Antėja” padalinys. Tai – vienintelė Baltijos šalyse visiškai robotizuota ir viena pirmųjų Lietuvoje pagal tarptautinius standartus akredituota laboratorija, atliekanti visus kraujo ir kitus laboratorinius tyrimus. Tikimasi, kad laboratorijos padalinys padidins kokybiškų tyrimų prieinamumą uteniškiams, o medikams leis greičiau ir efektyviau diagnozuoti klastingas ligas.

Tyrimų rezultatai pripažįstami Lietuvoje ir užsienyje

Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, laboratorijos „Antėja” direktorės medicinai gydytojos Dangiros Babenskienės, dabar uteniškiai gali gauti visus aukštos kokybės kraujo tyrimus, kurių rezultatai pripažįstami ne tik Lietuvos, bet ir užsienio gydymo įstaigose.
„Atlikus tyrimus pacientai dažnai siunčiami konsultuotis ir gydytis į universitetines klinikas Vilniuje ar Kaune, tačiau neretai tekdavo tyrimus vėl kartoti. Akredituotoje „Antėja” laboratorijoje atliktų tyrimų uteniškiams kartoti daugiau nebereikės, o esant poreikiui tyrimų rezultatai išduodami anglų kalba ir pripažįstami užsienio sveikatos priežiūros įstaigose. Tarptautiniu standartu akredituota laboratorija „Antėja” ne tik užtikrina aukštą kokybę tyrimo atlikimo metu, bet ir kelia itin griežtus reikalavimus ikianalitinės ir poanalitinės fazių kokybei. Dėl šios priežasties akredituotoje laboratorijoje atlikti tyrimai yra patikimesni, o gydymo įstaigos viena kitos atliktais tyrimais labiau pasitiki ir nebeverčia pacientų kartoti tų pačių tyrimų”, – tikino gydytoja D. Babenskienė.

Vienintelė visiškai robotizuota ir automatizuota laboratorija Baltijos šalyse

Laboratorijos „Antėja” generalinis direktorius Vidas Gedutis teigė, kad pasitelkti robotus reikėjo dėl išaugusių tyrimų kiekio ir keliamų itin aukštų reikalavimų tikslumui. 2016 metais Kaune pastatyta pirmoji Baltijos šalyse robotų ir automatinių analizatorių linija leidžia tyrimus atlikti greičiau ir išvengti žmogiškųjų klaidų.
„Robotų poreikis buvo didelis, be to, kažkas turėjo būti pirmas. Aš džiaugiuosi, kad mes buvome pirmieji ir kad turime tokį didelį technologinį pranašumą, palyginti su kitomis laboratorijomis. Pastatę robotus eliminavome žmogiškąsias klaidas. Kaip žinome, kur žmogus, ten yra galimybė suklysti. Šiuo atveju robotai dirba taip, kaip jie yra užprogramuoti, ir klaidų tikimybė yra sumažėjusi iki minimumo. Pasitelkę robotus praplėtėme tyrimų spektrą, atliekame tyrimus greičiau, todėl galime garantuoti geresnį aptarnavimą ir kokybę”, – teigė V. Gedutis.

Laboratorijos padaliniai – visoje Lietuvoje

Laboratorija „Antėja” turi padalinius visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir kai kuriuose mažesniuose rajonų centruose. Pasak bendrovės vadovo V. Gedučio, laboratorijos padalinio Utenoje atidarymas yra nuosekli bendrovės strategija. „Mes norime, kad kuo daugiau Lietuvos gyventojų turėtų galimybę gauti kokybiškus, robotizuotoje ir akredituotoje laboratorijoje atliekamus tyrimus, todėl įsikūrėme Utenoje. Poreikis tyrimams auga, nes žmonės tampa sąmoningesni, pradeda daugiau rūpintis savo sveikata ir tirtis”, – teigė V. Gedutis.

Kodėl atsiranda baimė pasitikrinti sveikatą?

Utenos rajono savivaldybės gydytoja Eligija Židonienė informavo, kad gyventojų susidomėjimas sveikata bei sveika gyvensena auga, tačiau prevencinės programos, finansuojamos iš Valstybinės ligonių kasos, nėra visiškai įvykdomos. Vis tik ne visi uteniškiai pasinaudoja galimybe pasitikrinti sveikatą nemokamai.
„Prevencinės programos Utenoje yra vykdomos ir didelio nukrypimo kaip Lietuvos vidurkis nėra. Aišku, planų, kuriuos kelia Valstybinė ligonių kasa, neįvykdome tiek mes, tiek kitos Lietuvos įstaigos. Stebime nepakankamą pačių gyventojų dėmesį sveikatai. Pavyzdžiui, gimdos kaklelio vėžio prevencijos informavimo programa vykdoma gana gerai, tačiau tik maždaug apie du trečdalius moterų nueina pas gydytoją. Arba, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa, kuriai trūksta pačių gyventojų dėmesio, lieka neįvykdyta”, – aiškino pašnekovė.
Pasak savivaldybės gydytojos E. Židonienės, kai kurių uteniškių pasyvumą profilaktiniams tyrimams lemia baimė sužinoti diagnozę, todėl susirgimai diagnozuojami pavėluotai.
„Daug kas bijo ir sako: „Kai aš sužinosiu savo diagnozę, ką darysiu?” Tokiems piliečiams visada sakau, kad vis tiek ją sužinosit, galbūt vėliau, kai jau padėti galimybės bus mažesnės. Visada geriau, kad ir ne visai malonią diagnozę sužinoti anksčiau, kai daugiau šansų išlikti gyvam, pasveikti”, – patarė savivaldybės gydytoja.
Kaip ir visoje Lietuvoje, Utenoje daugiausia gyventojų miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų, onkologinių susirgimų ir traumų.

Laiku atliksi tyrimą – užkirsi kelią ligai arba išgelbėsi savo gyvybę

Laboratorijos „Antėja” direktorė medicinai gydytoja D. Babenskienė teigė, kad apsisaugoti nuo netikėtų mirčių ir ligų komplikacijų padeda laiku atlikti tyrimai.
„Laboratorinė diagnostika dabar yra itin pažengusi – pirmieji pokyčiai kraujyje pastebimi gana anksti, nors žmogus jokių simptomų nejaučia. Todėl reikėtų atlikti kraujo tyrimus tam, kad būtumėte įspėti apie gresiančią ligą laiku. Atlikus kraujo tyrimus, galima diagnozuoti daugelį klastingų ligų: vis dažniau nuovargį sukeliančią anemiją, arba mažakraujystę, mikroelementų ir vitaminų stoką, dažnėjančias alergijas, skydliaukės, inkstų ir kasos funkcijos sutrikimus, virusinius hepatitus bei kitas pavojingas infekcijas”,– teigė gydytoja.
Gydytoja D. Babenskienė patarė pirmiausia atlikti tuos kraujo tyrimus, kurie padeda diagnozuoti didelį mirtingumą Lietuvoje sukeliančius susirgimus, t. y. pasitikrinti nuo to, nuo ko dažniausiai miršta žmonės.
„Kaip žinia, turime dvi dideles rykštes – širdies ir kraujagyslių ligas bei onkologinius susirgimus. Manyčiau, kad cholesterolio ir jo frakcijų tyrimas, vyrų prostatos ir moterų kiaušidžių vėžio žymenys, mikroelementų kiekis bei bendraklinikiniai kraujo tyrimai yra patys svarbiausi. Atlikę profilaktinius tyrimus galime tiksliau sužinoti apie savo sveikatos būklę, anksti diagnozuoti ligos pradžią ir laiku paskirti gydymą. Didžiausia problema, kai liga diagnozuojama pavėlavus ir kai jau yra ryškūs simptomai. Tokiais atvejais kyla daugiau komplikacijų, o neretai – grėsmė gyvybei”, – pastebėjo pašnekovė.

Laboratorijoje „Antėja” – nemokami tyrimai ir gydytojų konsultacijos

Kaip žinia, taupydami pinigus ir gaudami gana mažą finansavimą šeimos gydytojai negali skirti daugiau nemokamų tyrimų, nei leidžia šeimos gydytojo norma. Suprasdama šią problemą ir būdama socialiai atsakinga, laboratorija „Antėja” sudaro galimybę tam tikrus tyrimus atlikti už mažesnę kainą, o kai kuriuos – visiškai nemokamai.
„Mūsų įmonė siekia atsakingai pasirūpinti uteniškių sveikata, todėl mes nuolat skelbiame akcijas ir sveikatos mėnesius, kurių metu tyrimus galima atlikti nemokamai arba su nuolaida. Dėl didelio uteniškių susidomėjimo nusprendėme pratęsti širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai svarbaus tiesioginio MTL, arba blogojo, cholesterolio tyrimo atlikimą nemokamai. Mums svarbu, kad žmogus ateitų ir pasitikrintų, laiku sužinotų apie padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, o sužinojęs – pradėtų gydytis, keistų nesveiką gyvenimo būdą ir mažintų riziką netikėtam miokardo infarktui ar insultui. Tikiu, taip išgelbėsime ne vieną gyvybę”, – akcentavo gydytoja D. Babenskienė.

Tiek atlikus tyrimus, tiek prieš tyrimus laboratorijoje „Antėja” yra galimybė nemokamai pasikonsultuoti su laboratorijos arba šeimos gydytoju. Nemokamai gydytojo konsultacijai reikėtų registruotis tel. 8 700 55 511. Nemokamos gydytojo konsultacijos prieš ir po tyrimų teikiamos Utenoje, Maironio g. 4, arba telefonu pacientui patogiu laiku. Daugiau informacijos internete www.kraujotyrimai.lt. 

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas