Utenoje iškilmingai atidaryta suremontuota S. Dariaus ir S. Girėno gatvė

Penktadienį, gruodžio 9 dieną, Utenoje po kapitalinio remonto atidaryta S. Dariaus ir S. Girėno gatvė, kuri šiuo metu tapo neatpažįstamai pasikeitusi. Į gatvės atidarymą atvykęs Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas ir darbų rangovai pasveikino uteniškius ir miesto svečius, perkirpo simbolinę juostelę.

Rajono vadovas A. Katinas pasidžiaugė, kad gatvės kapitalinis remontas pagerins mieste eismo sąlygas ir suteiks visiems eismo dalyviams didesnį saugumą, patogumą. Šioje gatvėje viskas – ir šaligatvio bei važiuojamosios dalies plotis, ir automobilių stovėjimo aikštelės, saugumo salelės, vienpusis eismas – įrengta taip, kad visi eismo dalyviai jaustųsi saugiai.
Su meru simbolinę atidarymo juostelę perkirpo „Utenos melioracijos” generalinis direktorius Liuonius Purvinis ir VĮ „Utenos regiono keliai” direktorius Edmantas Šakalys. Renginyje dalyvavę policijos talkininkai Amsiai ir mistinis senojo miesto Burmistras vairuotojams linkėjo saugaus kelio ir teikė simbolines dovanėles.
Nors gatvės kapitalinis remontas pagerino mieste eismo sąlygas, suteikė eismo dalyviams didesnį saugumą ir patogumą, ne visi uteniškiai patenkinti naująja gatve. Pasidomėjus, kas juos neramina, paaiškėjo, kad gyventojams kyla klausimų, susijusių su gatvės važiuojamosios dalies ir šaligatvių pločiu, vienos krypties eismu, automobilių stovėjimo vietų skaičiumi ir kt.
Nepasitenkinimą uteniškiams, ypač tėveliams, atvežantiems ir pasiimantiems vaikus iš vaikų lopšelio-darželio „Šaltinėlis”, kelia tai, kad, jų manymu, gatvėje yra įrengta per mažai automobilių stovėjimo vietų. Reikia pasakyti, kad iš S. Dariaus ir S. Girėno gatvės pusės prie minėto lopšelio-darželio yra įrengtos šešios vietos automobiliams. Šiek tiek toliau – dar aštuonios. Taigi tėveliai automobilius gali statyti 14-oje vietų. Norintieji kuo arčiau privažiuoti prie lopšelio-darželio pastato, gali įvažiuoti į darželio kiemą nuo Basanavičiaus g., kuris taip pat yra sutvarkytas, patogus pasistatyti automobilį. Netelpantiems į kiemą, automobilius galima pasistatyti šalia esančiose gatvėse ir kelis metrus paėjėti iki darželio. Iš viso S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje yra 28 automobilių stovėjimo vietos.
„Automobilių stovėjimo aikštelės įrengtos pagal visus reikalavimus, – sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Bukys. – Gatvė turi būti tvarkinga, saugi ir patogi visiems, todėl joje yra įrengtos ir neįgaliųjų automobiliams pastatyti vietos, kurių anksčiau nebuvo. Laikantis to paties principo, kad gatvėje svarbiausias saugumas, įrengtos ir saugumo salelės. Jos gal kiek sumažino automobilių statymo vietų skaičių, bet ir pėstiesiems, ir vairuotojams suteikė didesnį saugumą”.
Uteniškiai kelia klausimą ir dėl šaligatvių platumo. Kai kuriems miesto gyventojams S. Dariaus ir S. Girėno gatvės šaligatviai pasirodė per platūs. Pasak Egidijaus Bukio, S. Dariaus ir S. Girėno gatvė – ramaus važiavimo gatvė, kurioje prioritetas, kaip ir visame mieste, teikiamas pėstiesiems. Todėl pėsčiųjų patogumui ir saugumui šaligatviai yra nuo 1,5 metro iki 2 metrų pločio, o nuo važiuojamosios dalies dalis šaligatvio gatvės pradžioje atskirta apsaugine tvorele. „Šaligatviai taip pat pakloti pagal visus saugumo reikalavimus. Kadangi projekte buvo numatyta įrengti vienos juostos gatvę, tad tai ir įgalino pakloti tokio pločio šaligatvius,” – kalbėjo vedėjo pavaduotojas.
Kalbėdami apie šaligatvių platumą, gyventojai užsimena ir apie tai, kad gatvės važiuojamoji dalis po kapitalinio remonto tapo per siaura. Reikia pasakyti, kad S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje yra vienkryptis eismas, todėl joje ir įrengta viena važiavimo juosta. Važiuojamosios dalies plotis – 4 metrai. Platinti važiuojamąją dalį nebuvo galima dėl paprastos priežasties: dėl visai šalia gatvės pastatytų gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų. Norint paplatinti gatvę būtų reikėję nugriauti minėtus namus. Abejojame, kad šių namų savininkai būtų sutikę taip padaryti.
Gyventojams užkliuvo gatvės pabaigoje prie sankirtos su J. Basanavičiaus gatve iškirsti medžiai. Kaip sakė Egidijus Bukys, tie medžiai buvo prastos būklės, dėl žemai esančių elektros laidų juos tekdavo dažnai genėti, todėl laja buvo labai sumenkusi. Be to, medžių šaknys tiesėsi po šaligatviu, tad jį atnaujinant šaknys buvo pažeistos. Nenukirtus medžių jie būtų vegetavę arba žuvę.
„Visoje Europos Sąjungoje tvarkant, tiesiant, rekonstruojant, remontuojant kelius ar gatves pagrindinis reikalavimas yra saugumas, – sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Slapšinskas. – Šiuo principu remiantis ir buvo kapitališkai remontuojama S. Dariaus ir S. Girėno gatvė. Viskas joje – ir šaligatvio bei važiuojamosios dalies plotis, ir automobilių stovėjimo aikštelės, ir saugumo salelės, ir vienpusis eismas – įrengta taip, kad visi eismo dalyviai jaustųsi saugiai. Tenka apgailestauti, kad gatvė ne tokia plati, kaip norėtų miesto gyventojai, bet tokiu atveju, kaip jau rašyta, būtų tekę nugriauti prie pat gatvės esančius namus. Gatvės su 3 ar 4 eismo juostomis negalima buvo tiesti, nes būtų nusižengiama saugumo principui. Tikimasi, kad pavažinėję sutvarkyta gatve kurį laiką, ir pėstieji, ir vairuotojai pastebės jos privalumus ir mokės įvertinti Utenos rajono savivaldybės pastangas kurti mieste gyvenimo kokybę”.
Lygiai po savaitės, gruodžio 16 dieną, 11 val. Utenoje vyks Vaižganto gatvės dalies nuo Pievų iki J. Basanavičiaus g. atidarymas. Šventės rengėjai yra sumanę įvairių staigmenų bei siurprizų. Malonūs netikėtumai vėl lauks pirmųjų dešimties vairuotojų, nebus nuvilti ir pėstieji.

Laikraščio „Utenos diena” ir Utenos r. savivaldybės administracijos inf.

Vytauto Ridiko nuotr. ir video

{youtube}LEzV6wqOWrM&feature{/youtube}

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas