Utenos rajone – trečias afrikinio kiaulių maro atvejis

Vyžuonų seniūnijoje sumedžiotam antramečiui šernui nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM). Apie tai informavo Utenos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Tai jau trečias AKM atvejis Utenos rajone šiais metais.

Medžiotojų klubo „Sungailiškis” medžiotojai Medinių miške, šalia Kalinaukos kaimo, Vyžuonų seniūnijoje, sumedžiojo antrametį šerną. Po Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atliktų tyrimų nustatyta, kad šis šernas užsikrėtęs afrikiniu kiaulių maru. Jo skerdena buvo saugiai supakuota ir sunaikinta, o skerdenos dorojimo ir laikymo vietoje ir apie jas atlikta dezinfekcija.
Pasak Utenos AVMT specialistų, tai jau trečias atvejis Utenos rajone šiais metais. Prieš tai AKM buvo nustatytas dviem rastiems nugaišusiems šernams birželio mėnesį Vyžuonų seniūnijos Stalnioniškio bei Pauliukiškių kaimų apylinkėse.
Kalinaukos kaimo teritorijoje (Vyžuonų seniūnija) esantis Medinių miškas skelbiamas AKM židiniu, o teritorija trijų kilometrų spinduliu – užkrėsta zona. Teritorija pažymėta specialiais įspėjamaisiais ženklais. AKM užkrėstoje zonoje pradėta vykdyti aktyvi stebėsenos programa: ne mažiau kaip vieną mėnesį ne rečiau kaip vieną kartą per savaitę bus atlikta medžioklės ploto apžiūra trijų kilometrų spinduliu siekiant surasti ir surinkti šernų gaišenas. Pirmiausia apžiūrimos medžioklės plote esančios šernų maitinimosi ir poilsio vietos bei vandens telkiniai ir jų pakrantės.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Utenos AVMT nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas