Utenoje pasirašytas skaidrių rinkimų Memorandumas

Spalio 4 dieną Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas pasirašė Memorandumą dėl bendradarbiavimo kovojant su rinkėjų balsų papirkinėjimu. Mūsų rajono savivaldybė įsipareigojo, jog mūsų šalyje rinkimai vyktų skaidriai ir demokratiškai.

Šiandien Utenos rajono savivaldybės administracijoje lankėsi Teisingumo ministras Juozas Bernatonis, kuris susitiko ne tik su rajono meru Alvydu Katinu, valdžios atstovais, bet ir su gyventojais, kuriems teikė konsultacijas teisiniais klausimais.
Tačiau bene svarbiausia ministro J. Bernatonio viešnagės Utenoje dalis – Memorandumo dėl bendradarbiavimo kovojant su rinkėjų balsų papirkinėjimu pasirašymas. Su Utenos rajono meru A. Katinu pasirašęs Memorandumą, ministras akcentavo, kad praėjusią vasarą Teisingumo ministerija, Vidaus reikalų ministerija ir Vyriausioji rinkimų komisija inicijavo Memorandumą dėl kovos su balsų pirkimu šalyje. „Manome, kad tai valstybės reikalas kovoti su šiomis negerovėmis, todėl trys valdžios institucijos, užsiimančios rinkimų organizavimu ir nusikaltimų išaiškinimu, inicijavo labai svarbų dokumentą ir pakvietė prie jo prisijungti valdžios institucijas, savivaldybes, politines partijas, nevyriausybines organizacijas”, – kalbėjo ministras J. Bernatonis, pridurdamas, kad prisijungimo procesas šalyje vyksta jau antrą mėnesį. Jis pastebėjo, kad savivaldybės yra aktyvios.
Apžvelgdamas situaciją, susijusią su balsų pirkimu Lietuvoje, svečias akcentavo, kad ji nesanti prasta. Prisiminęs 1992 metus, jis pasakojo, kad po rinkimų vienos apygardos pirmininkas pušynėlyje degino biuletenius tam, kad panaikintų netinkamo balsų skaičiavimo pėdsakus. „Tokių skandalų Lietuvoje seniai nebėra. Mes esame jau gerokai pažengę demokratiškai. Žinoma, yra pasitaikę pavienių pažeidimų dėl balsų pirkimo praėjusiuose Seimo ir savivaldos rinkimuose. Tai turi neigiamą įtaką mūsų valstybės įvaizdžiui bei griauna žmonių pasitikėjimą, jog jų balsas bus teisingai suskaičiuotas. Atsižvelgiant į tai, galima pastebėti, kad dėl to atsiranda mažas žmonių aktyvumas ir nusivylimas rinkimais”, – savo mintis dėstė J. Bernatonis, vildamasis, kad institucijos, pasirašiusios Memorandumą, vieningai kovos su balsų pirkimu, užtikrins skaidrius rinkimus ir formuos žmonių nepakantumą balsų pirkėjams. Jo teigimu, šiandien dar pasitaiko pavienių kandidatų, kurie paslysta tikėdamiesi nešvariais būdais išsikovoti vietą politikoje. Tačiau paprastai jiems šis siekis nepavyksta ir tenka nusivilti.
Šalyje vis dar pasitaiko atvejų, kai kandidatai savo rinkėjus, dažniausiai socialiai pažeidžiamus asmenis, pamalonina į rankas įbrukdami vieną kitą monetą ar nupirkdami alaus butelaitį. Utenos rajono savivaldybės meras Alvydo Katino teigimu, tvirtinti, kad Utenos rajone nėra jokio pavojaus dėl balsų pirkimo, negalima. Uteniškiams linkėdamas nesitepti rankų ir į rinkimuose balsuoti skaidriai, rajono meras A. Katinas pasirašė Memorandumą. Kartu dalyvavusi Seimo narė Milda Petrauskienė pabrėžė šio dokumento svarbą ir reikalingumą.
Pagrindinis šalių bendradarbiavimo tikslas – užtikrinti, kad rinkimai Lietuvoje vyktų skaidriai, demokratiškai ir sąžiningai.

Autorės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas