LLRI atskleidė, kaip Utenos rajono savivaldybėje valdomas nekilnojamasis turtas

Kaip praneša Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI), šalies savivaldybėms priklauso pusė milijono kvadratinių metrų ploto nenaudojamų patalpų ir pastatų: jos turi net 11 mln. kv. m nuosavų patalpų ir pastatų – tiek, kiek užima Anykščių miesto teritorija. Vienam gyventojui pernai teko beveik 4 kv. m valdiškų pastatų ploto. Kai kuriose savivaldybėse nenaudojama yra net iki penktadalio šio nekilnojamojo turto. Remiantis naujausiais Lietuvos laisvosios rinkos instituto pateiktais duomenimis, Utenos rajone turtas valdomas palyginti efektyviai.

Šalies savivaldybių duomenimis, iš viso nenaudojama yra net pusė milijono kv. m savivaldybių nuosavų pastatų ir patalpų, tiek užimtų 70 futbolo aikščių. Vidutiniškai visose savivaldybėse nenaudojami pastatai ir patalpos sudaro 4 proc. viso turimo ploto. Visiškai nuosavų nenaudojamų pastatų ir patalpų atsakė neturinčios tik trys savivaldybės: Rokiškio, Kėdainių rajonų ir Marijampolės.
„Savivaldybių paprašius duomenų, paaiškėjo, kad kai kurios nėra susiskaičiavusios, kiek naudojamo ir nenaudojamo nekilnojamojo turto turi. O juk tai labai svarbu efektyviam resursų valdymui. Rekomenduojame ne tik vesti nuoseklią nuosavų patalpų ir pastatų apskaitą, bet ir analizuoti, kokia šio turto nauda savivaldybei, stebėti šio turto vertės pokyčius. Kartais savivaldybės gyventojams daug naudingiau, kai ji parduoda turtą, kuris nėra reikalingas, o šias pajamas naudoja gyventojų poreikiams patenkinti”, – teigė Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Aistė Čepukaitė.
Savivaldybės pačios imasi spręsti nenaudojamo nekilnojamojo turto problemą. Pavyzdžiui, palyginus nedaug nenaudojamo turto turintys rajonai – Kauno r., Šiaulių m., Alytaus r. ir keletas kitų, į parduodamo nekilnojamojo turto sąrašą įtraukė santykinai daugiau turto nei kitos savivaldybės.
Iš viso šalyje į parduodamų pastatų ir patalpų sąrašą praėjusių metų pabaigoje buvo įtraukta 5 proc. savivaldybių nuosavų pastatų ir patalpų. Per metus parduota 85 tūkst. kv. m arba 0,8 proc. turimo nekilnojamojo turto, t. y. ketvirtadaliu daugiau nei 2014 m.
Praėjusių metų pabaigoje Utenos rajono savivaldybėje 100 gyventojų teko 411 kv. m savivaldybės nuosavo nekilnojamojo turto (pastatų ir patalpų), panašiai kaip Klaipėdos mieste (407 kv. m). Šis turtas valdomas palyginus efektyviai – nenaudojamo nekilnojamojo turto dalis Utenos rajono savivaldybėje siekia 2 proc. (visos šalies mastu ši dalis viršija 4 proc.). Gerai yra tai, kad nenaudojamas (ir ne tik) turtas pardavinėjamas – 2015 m. pabaigoje į parduodamų objektų sąrašą savivaldybė buvo įtraukusi 4,5 proc. nuosavų pastatų ir patalpų ploto. Tačiau perkamas šis turtas vangiai – iš 2014 m. pabaigos parduodamų objektų sąrašo ploto per 2015 m. buvo parduota tik 3,4 proc. ploto.
Tad apibendrinant galima teigti, kad efektyvų turto valdymą savivaldybėje rodo maža nenaudojamo turto dalis, kurią savivaldybė stengiasi parduoti.

Informaciją parengė Lina NARČIENĖ

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas