Organų transplantacijos laukia penki mūsų rajono gyventojai

Utenos apskrityje donoro korteles jau turi 692 gyventojai, o šiuo metu inkstų transplantacijos laukia 9, širdies – 2, kepenų – 1 žmogus. Pernai transplantacijos atliktos šešiems mūsų apskrities recipientams: 4 – inkstų, 1 – kepenų ir 1 – ragenų. Tokią statistiką portalui udiena.lt pateikė Nacionalinis transplantacijos biuras.

Naujausiais duomenimis, sutikimus donorystei pareiškė, t. y. donoro korteles įsigijo, 275 Utenos rajono gyventojai. Šiuo metu inkstų transplantacijos laukia penki mūsų rajono žmonės, jau atlikta po vieną inkstų ir kepenų transplantaciją.
Mažiausiai gyventojų šiai kilniai misijai ryžtųsi Visagino savivaldybėje: čia donoro korteles turi tik 43 gyventojai.
Šiemet (iki birželio 27 dienos) šalyje jau atlikta 61 inkstų transplantacija – 58 recipientams persodinti mirusių donorų inkstai ir trims – gyvų. Pernai per šį laikotarpį buvo atliktos 56 inkstų transplantacijos – 50 mirusio donoro ir 6 – gyvo donoro.
Širdies transplantacijų šiemet atlikta 8, pernai – 10. Šiemet 35 recipientams atliktos ragenų transplantacijos, pernai – 22. Gerokai daugiau, negu pernai, šiemet atlikta kepenų transplantacijų – atitinkamai 15 ir 8. Pernai buvo atlikta viena kasos ir inksto komplekso transplantacija, šiemet – jau dvi. Be to, šiemet jau atlikta po vieną plaučių ir širdies ir plaučių komplekso transplantaciją – pernai per šį laikotarpį tokių transplantacijų nebuvo atlikta.
Birželio 27 dienos duomenimis, Lietuvoje užregistruoti 59 potencialūs donorai, iš jų efektyviais donorais tapo 32. Pernai šis skaičius buvo atitinkamai 65 ir 28. Taigi nors pernai potencialių donorų per tokį patį laikotarpį buvo daugiau, efektyviais donorais šiemet tapo daugiau donorų.
Šiemet sumažėjo ir artimųjų prieštaravimas donorystei: pernai buvo 22 proc. atsisakančiųjų transplantacijai aukoti savo mirusių giminaičių organus donorystei, šiemet tokių yra 20 proc.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas