Utenos policija: būtina skatinti ankstyvąją narkotinių medžiagų prevenciją ugdymo įstaigose

Gegužės 10 dieną Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kartu su kinologu Utenos regioninio profesinio mokymo centre vykdė policinę prevencinę priemonę „Be narkotikų saugiau“, kurios tikslas – užkirsti kelią neteisėtam disponavimui narkotinėmis ar psichotropinėms medžiagoms, jų platinimui bei vartojimui tarp jaunuolių, patekimui į švietimo įstaigas.

 

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kartu su profesinio centro direktoriumi bei socialine darbuotoja apsilankė keliose mokinių klasėse ir informavo jaunuolius apie vykdomą prevencinę priemonę. Mokiniams buvo siūloma geranoriškai pateikti narkotines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas, jei tokių turima, išaiškinta ir administracinė bei baudžiamoji atsakomybės dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimo, laikymo ir platinimo. Nė vienas mokinys policijos pareigūnams narkotinių medžiagų nepateikė. Tarnybiniui šuniui patikrinus jų turimus asmeninius daiktus ir kuprines bei kartu su kinologu apžiūrėjus mokymo įstaigos koridorius ir gyvenamąsias patalpas, jokių narkotinių medžiagų pėdsakų nebuvo rasta.
Jaunuoliams ši policijos vykdoma prevencinė priemonė buvo netikėta, kadangi jie nebuvo iš anksto informuoti apie jos organizavimą, informuoti buvo tik jų tėvai. Be to, tokia priemonė Utenos miesto švietimo įstaigoje buvo vykdoma pirmą kartą. Mokiniai teigė, kad tokio pobūdžio priemones jie vertina teigiamai – mokykla turi sukurti tokią atmosferą, kuri leistų jiems ir mokytojams jaustis saugiems.
Policijos pareigūnai informavo, kad vien per šių metų 4 mėnesius Utenos rajone buvo surašyti 6 administracinio teisės pažeidimo protokolai (neteisėtas narkotinių ar psichotropinių medžiagų įgijimas ar laikymas nedideliais kiekiais arba narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimas be gydytojo paskyrimo). Praėjusiais metais Utenos rajone buvo pradėti 28 ikiteisminiai tyrimai (neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti), 9 – dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams.
Pasak Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Vaidoto Žilio, narkotikų problema yra šių dienų rykštė, kuri labai dažnai liečia vieną jautriausių socialinių grupių – mūsų jaunimą, o tai reiškia – mūsų visuomenės ir visų mūsų pačių ateitį. „Džiugu, kad šį kartą prevencinė akcija nedavė savo „sunkiųjų” pasekmių, kadangi jos metu nebuvo nustatytas nei vienas narkotikų vartojimo, turėjimo ar platinimo atvejis. Tačiau vertinant neviešo pobūdžio turimą kriminalinės žvalgybos informaciją tenka konstatuoti, jog mokymosi įstaigose ar jų prieigose vis tik neretai pasitaiko narkotikų vartojimo ir platinimo atvejų. Šiuo aspektu sistemingai dirba vadovaujami kriminalinės policijos atitinkamų specializuotų padalinių pareigūnai. Suprantama, kriminalinės policijos svarbiausias uždavinys sumažinti narkotikų pasiūlą arba kitaip tariant nutraukti pagrindinius narkotikų kelius, gijas bei neutralizuoti pagrindinius tiekėjus. Tuomet ir mokymosi įstaigos narkotikų problema sumažėja. Tačiau dėl neviešo kriminalinės policijos darbo specifikos neretai apie tai nėra visiems sužinoma, jog būtent konkrečioje mokymosi įstaigoje buvo narkotikus vartojantys ar platinantys nepilnamečiai, tačiau tai daryti nustojo, nes buvo neutralizuoti stambesni (tikrieji) narkotikų platintojai ir tiekėjai. Todėl gali susidaryti klaidingas įspūdis, jog nėra ir narkotikų problemos mokymosi įstaigose”. Pasak Vaidoto Žilio, visų pirma turime visi suprasti, jog kovoti reikia bendrai ir su priežastimis o ne pasekmėmis. „Todėl labai norimasi ir tikimasi glaudesnio bendradarbiavimo su socialiniais partneriais organizuojant tokias ar panašias prevencines-švietėjiškas akcijas ir visų pirma prisidedant prie ankstyvosios šio negatyvaus reiškinio užkardymo stadijos, o ne einant kovos su padariniais ir baudimų keliu.

Utenos AVPK inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas