Aplinkosaugininko „dūšia“ leidžia kasdien plauti automobilį darbe

Pavasaris – švaros metas. Kas švarinasi namuose, kas kieme, o kas pradeda nuo automobilio, kad šis spindėtų pasitikdamas pirmuosius saulės spindulius. Pastarąjį švarinimosi faktą ir užfiksavo „Utenos dienos” žurnalistai. Faktas būtų įprastas ir niekam neįdomus, tačiau šį sykį savo asmeninį automobilį vienas valstybės tarnautojas nusprendė plauti ne plovykloje ar savo, tačiau įstaigos, kurioje dirba, kieme, darbo metu naudodamasis valdišku vandeniu ir elektra. Ir, kaip pats pripažino, ne pirmą kartą.

Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Administracinių bylų nagrinėjimo skyriaus vyriausiasis specialistas Linas Baleišis, surengęs švaros dieną savo transporto priemonei, negalėjo pakomentuoti, pagal kokią tvarką valdišku vandeniu plovė asmeninį automobilį. Padejavęs, kad automobilis – valstybininko, jau senas, tikino nesiekiantis sutaupyti pinigų geresniam plaudamas jį ne plovykloje, o valstybinės įstaigos kieme. „Dirbu devynioliktus metus. Tik paskutinius aštuonis metus mums moka už darbą savaitgaliais ir švenčių dienomis”, – aiškino jis. Paklaustas, ar todėl nusprendė, kad gali naudotis valdiškais ištekliais savo reikmėms, atsakė, kad „taip, dūšioje – ramia sąžine, už visas neapmokėtas darbo valandas”. Pripažinęs, kad formaliai padarė pažeidimą, L. Baleišis atviravo: „dūšioje jaučiu, kad galėčiau sau leisti plauti automobilį kasdien”.
Valstybės tarnybos įstatyme yra aiškiai apibrėžti Pagrindiniai valstybės tarnybos ir valstybės tarnautojų veiklos etikos principai. Vienas jų – nesavanaudiškumas. Pagal jį, valstybės tarnautojas privalo vadovautis visuomenės interesais, naudoti jam patikėtą valstybės ir savivaldybių turtą, tarnybinę informaciją tik visuomenės gerovei, eidamas valstybės politiko pareigas ar atlikdamas tarnybines pareigas nesiekti naudos sau, savo šeimai, savo draugams.
Valstybės tarnybos departamento atstovė Eglė Karlonaitė informavo „Utenos dieną”, kad pagal Valstybės tarnybos įstatymo 15 straipsnį, valstybės tarnautojai privalo laikytis valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų vidaus tvarkos taisyklių, nesinaudoti valstybės ar savivaldybių nuosavybe ne tarnybinei veiklai, nenaudoti tarnybos (darbo) laiko kitiems tikslams.

„Vertinant Jūsų nurodytą situaciją, manytume, kad valstybės tarnautojas galimai nesilaikė valstybės tarnautojui privalomų pareigų, – teigė ji. – Valstybės tarnautojo pareigų nesilaikymas arba netinkamas jų atlikimas yra tarnybinis nusižengimas. Tokiu atveju tarnybinio nusižengimo tyrimą turėtų pradėti valstybės tarnautoją į pareigas priėmęs asmuo.”
Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos RAAD direktorius Lauris Martišius žurnalistus tikino, kad tokia situacija – nėra įprasta, tokia praktika, kai darbuotojai naudoja įstaigos išteklius nėra taikoma. Paklaustas, ar gali būti taip, kad dėl dažnų išvykų vadovas net nežino, kiek asmeninių darbuotojų automobilių per dieną nuplaunama Utenos RAAD kieme, L. Martišius tvirtino, kad situacija yra valdoma. „Žmogus netinkamu metu priėmė netinkamą sprendimą. Ir po darbo negalima naudoti nei įrangos, nei vandens asmeninėms reikmėms, – aiškino jis. – Tenka apgailestauti. Jei tokie atvejai būtų paviešinti anksčiau, jų nebūtų.” L. Martišius informavo, kad pradėtas tyrimas dėl tarnybinio nusižengimo. Pasak jo, užkluptas žurnalistų, pats L. Baleišis parašė tarnybinį pareiškimą, pripažino savo nusižengimą ir tikino besigailįs. Ar žmogus apgailestauja dėl savo poelgio, ar dėl to, kad jis buvo užfiksuotas, direktorius atsakyti negalėjo, tačiau buvo linkęs tikėti pavaldinio atgailos nuoširdumu.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas