Nacionalinis diktantas sudomino daugiau kaip pusšimtį uteniškių

Šeštadienį visoje Lietuvoje buvo rašomas tradicija tapęs Nacionalinis diktantas – jis pakvietė lietuvių kalbos mylėtojus pasitikrinti savo rašybos žinias. Diktantą buvo galima rašyti visose Lietuvos savivaldybėse, mokyklose, Vilniaus knygų mugėje ir Lietuvos ambasadose užsienyje. Jau tapo tradicija, kad kai kurios lietuvių bendruomenės diktantą rašė savarankiškai.

Jau devintąjį kartą vykstantis renginys sudomino ir nemažai uteniškių. Šiemet Utenoje diktantą rašė 52 dalyviai, iš jų 39 mokiniai ir 13 suaugusiųjų.
Pasak Utenos rajono savivaldybės administracijos Bendrųjų reikalų skyriaus kalbos tvarkytojos, vyr. specialistės Girdos Narbutienės, šeštadienį Utenos „Saulės” gimnazijoje prie tuščių popieriaus lapų palinko 39 mokiniai – visi norėjo pasitikrinti savo žinias prieš gimtosios kalbos egzaminą. 13 suaugusiųjų – senjorų, studentų, Utenos rajono savivaldybės administracijos ir kitų įstaigų darbuotojų – atskubėjo į Utenos rajono savivaldybės administracijos salę. Anot G. Narbutienės, kai kurie Nacionalinio diktanto dalyviai pasitikrinti lietuvių kalbos žinių ateina ir po 3–5 kartus. Šiųmečio diktanto dalyviai buvo patenkinti dėl to, kad tekstas buvo diktuojamas lėtai ir aiškiai.
Pernai Nacionalinį egzaminą Utenos rajono savivaldybės administracijoje rašė 11 uteniškių. „Šiais metais dalyvių sulaukta kiek daugiau nei pernai. Tačiau susidomėjimas diktantu nėra didelis, tam yra kelios priežastys. Visų pirma, diktantą buvo galima rašyti ir namuose. Taip pat tam įtakos turėjo ir sergamumas gripu,” – įsitikinusi G. Narbutienė.
Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio mokinio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Rašyti diktantą taip pat buvo kviečiami ir įmonių bei organizacijų atstovai. Tradiciškai diktantą buvo galima rašyti namuose ir išsiųsti organizatoriams paštu iki vasario 29 dienos imtinai. Projekto organizatoriai paštu gautus diktantus įsipareigoja patikrinti, ištaisyti ir išsiųsti autoriams. Rašiusieji savarankiškai negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo. Kaip ir anksčiau, konkurse negalėjo dalyvauti lituanistai.
Šiemet lietuvių kalbos žinias rašant Nacionalinį diktantą prisiminė klausantis prozininkės Danutės Kalinauskaitės teksto „Sugrįžimas”, kurį skaitė LRT radijo žurnalistas Paulius Šironas.
Balandžio mėnesį bus surengtas antrasis Nacionalinio diktanto turas. Lietuvių kalbos ekspertų komisijai atrinkus geriausiai diktantą parašiusius žmones, jie galės toliau dalyvauti finale, kuris vyks sostinėje.

Laikraščio „Utenos diena” inf., V. Develienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas