Pasinaudokite daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos galimybėmis

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa atveria kelią pasinaudoti ES struktūrinių fondų, valstybės ir pačių gyventojų lėšomis senos statybos daugiabučiams atnaujinti. Programa siekiama didinti daugiausia šilumos energijos sunaudojančių daugiabučių namų, kurių savininkams tenka didžiausios būsto išlaikymo išlaidos, energinį efektyvumą ir užtikrinti, kad atnaujinus daugiabutį namą metinės būsto šildymo išlaidos sumažėtų.

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa Lietuvoje pradėta dar 2005 metais ir nuo to laiko keletą kartų buvo parengtos įstatymų, reglamentuojančių daugiabučių atnaujinimą, pataisos, peržiūrėtos ir atnaujintos programos taisyklės ir sąlygos taip siekiant sudaryti kuo palankesnes sąlygas dalyvauti atnaujinimo programoje. Pirminės sąlygos dalyvauti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje:
– Programoje gali dalyvauti tik daugiabučiai namai (daugiabutis namas – tai trijų ir daugiau butų gyvenamasis namas, kuriame gali būti ir negyvenamųjų patalpų –prekybos, administracinės, viešojo maitinimo ir kitos).
– Daugiabutis namas turi būti pastatytas pagal galiojusius iki 1993 m. statybos techninius normatyvus.
Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa įgyvendinama savivaldybių arba bendrojo naudojimo objektų valdytojų (daugiabučių namų bendrijų pirmininkų ar administratorių) iniciatyva. Pagal pastarąjį modelį, daugiabučių namų atnaujinimas įgyvendinamas gyventojų iniciatyva per bendrijos pirmininką, daugiabučio namo administratorių ar daugiabutį administruojančią įmonę. Čia svarbi gyventojų iniciatyva ir sutikimas dalyvauti programoje. Daugiabučio namo butų savininkai programoje gali dalyvauti savo lėšomis arba kreiptis kredito į finansinę instituciją.
UAB „Utenos butų ūkis” direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas informavo, kad sprendimą dėl daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo, investicijų plano patvirtinimo daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektui parengti ir įgyvendinti butų ir kitų patalpų savininkai priima balsų dauguma. Vėliau, vadovaujantis patvirtintu investicijų planu, organizuojama veikla. Priėmus sprendimą namą renovuoti gyventojų išrinkti atstovai kviečiami dalyvauti vokų atplėšimo procedūroje perkant renovacijos darbų rangovą. Renovacijos proceso metu gyventojai gali stebėti, kad darbai būtų vykdomi kokybiškai, o kilus abejonėms informuoti administratorių. Parengtas namo renovacijos techninis darbo projektas teikiamas ekspertizei, kad būtų nustatyta projekto parengimo kokybė ir ištaisytos pastebėtos klaidos. Projekto įgyvendinimo priežiūrai samdomas techninis prižiūrėtojas, kurio pareiga užtikrinti, kad visi darbai būtų atlikti pagal projektą. Projekto įgyvendinimo procesą stebi ir kontroliuoja Būsto energijos taupymo agentūra ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Daugiau informacijos apie daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą sužinosite paskambinę nemokamu informacijos telefonu 8 800 20012, Būsto energijos taupymo agentūros regioninio skyriaus specialistams Utenoje, tel. 838950576, UAB „Utenos butų ūkis” specialistams tel. 8 389 620 60.

Utenos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas