Į Utena žengia naujovės – nuo vasario 1-os tarą grąžinsime moderniai

Vienkartinių gėrimų pakuočių sistemos startas – jau vasario 1 dienos. Vadinasi, nuo šios dienos kiekvienas šalies gyventojas tarą galės grąžinti moderniai. Viena didžiausių gyventojų laukiančių naujovių – parduotuvėse įrengiami taromatai, į kuriuos bus galima moderniai priduoti užstato ženklu pažymėtas pakuotes. Tokių įrenginių šalyje VšĮ „Užstato sistemos administratorius” kartu su pirmaujančia taromatų gamintoja „Tomra Group” įrengė jau beveik pusę tūkstančio. Vienas pirmųjų toks taromatas Utenoje išdygo šalia prekybos centro „Maxima”.

Specialistai tikina, kad gyventojams taromatais naudotis bus labai paprasta – tereikės įmesti užstato ženklu pažymėtas metalines, stiklines ir plastikines pakuotes į įrenginį ir pasiimti išspausdintą kvitą. Šį kvitą kasoje bus galima išsikeisti į pinigus arba panaudoti atsiskaitant už prekes, perkamas toje parduotuvėje. Užstato vertė – 10 centų už vieną pakuotę.
Į taromatus pirkėjai galės grąžinti ir daugkartinėje sistemoje dalyvaujančias pakuotes – stiklinius alaus ir giros butelius.
Kad gyventojams būtų dar patogiau, kai kuriose didesnėse prekybos vietose taromatai įrengiami ne parduotuvės viduje, o jos prieigose, specialiuose kioskuose, kurie šalia parduotuvių. Įstatymuose numatyta, kad tiek parduotuvės viduje, tiek jos prieigose įrengti taromatai dirbs tokiu pačiu darbo laiku, kaip ir ta parduotuvė.
VšĮ „Užstato sistemos administratorius” vadovo Gintaro Varno teigimu, taromatai yra svarbūs ne tik vartotojams, bet ir visai sistemai apskritai, kadangi jie pakuotes supresuoja ir ženkliai sumažėja gabenimo kaštai. Taupoma ir darbo jėga parduotuvėse, kadangi darbuotojams nebereikės rankomis surinkti taros, skaičiuoti, dėti butelių į dėžes.
„Į taromatą įmestą pakuotę įrenginys apsuka, ieškodamas brūkšninio kodo, pagal kurį atpažįsta, ar pakuotė dalyvauja sistemoje, ar ne. Toliau taromato viduje tara automatiškai išrūšiuojama, patenka į skirtingus maišus, taromatai supresuoja metalines skardines ir plastikinius butelius. Tokiu būdu galime surinkti daugiau pakuočių, mažėja logistikos kaštai”, – taromatų veikimo principus pristatė G. Varnas.
Pakuotės svoris, forma ir brūkšninis kodas – tai pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos taromatai atpažins užstato sistemoje dalyvaujančias pakuotes. Todėl grąžinant tarą gyventojams reikės ne tik atkreipti dėmesį, ar tara pažymėta užstato sistemos ženklu, bet ir priduoti tuščias, nesuglamžytas pakuotes, kurių etiketės turės būti nepažeistos.
Šalies parduotuvėse šiuo metu įdiegti jau 478 taromatai, dar maždaug tiek pat bus įrengta iki balandžio pabaigos.
„Sparčiai plečiame taromatų tinklą, parduotuvėse stovinčių įrenginių skaičius auga kasdien. Įrengti taromatą yra sudėtingiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – reikia paruošti jam skirtą vietą, atvesti elektrą, internetą, kartais – signalizaciją, apmokyti parduotuvės darbuotojus, kaip juo naudotis. Pirmuosius taromatus įrengėme dar spalio mėnesį, o pabaigti darbus planuojame balandžio pabaigoje. Iš viso šalyje bus įrengta apie 1000 taromatų”, – pasakojo Gintaras Varnas.
Pagal galiojančią tvarką užstato sistemoje privalo dalyvauti visos parduotuvės, kurių prekybinis plotas didesnis nei 300 kv. metrų, bei kaimo parduotuvės. Prekybos vietose, kuriose taromato nebus, nors parduotuvė sistemoje dalyvaus, tara bus surenkama rankiniu būdu. Surinktos pakuotės keliaus į skaičiavimo centrą, kuriame bus suskaičiuojamos ir paruošiamos perdirbimui.
Neseniai „Maxima” paskelbė informaciją apie tai, kad bus apmokoma 600 darbuotojų, kurie prižiūrės taromatus, seks jų gedimus.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas