Posėdyje buvo svarstomi uteniškiams aktualūs klausimai

Spalio 29 dieną vykusio Utenos rajono savivaldybės tarybos (toliau – Taryba) posėdžio darbotvarkėje buvo pateiktas 41 klausimas, iš kurių penkios – informacijos. Posėdžiui, į kurį atvyko 23 politikai, pirmininkavo rajono mero pavaduotojas Vidmantas Valinčius, pranešęs, kad rajono meras Alvydas Katinas yra išvykęs. Tarybos posėdyje nedalyvavo ir Vilius Jasiūnas.

Posėdis prasidėjo Utenos rajono savivaldybės 2015 metų biudžeto pakeitimais. Biudžeto pajamos mažėja 1282 Eur. Tai lėmė dotacijų mažėjimas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pagal realų lėšų panaudojimą patikslino skiriamą dotaciją iš valstybės biudžeto mirties pašalpoms mokėti, sumažindama 13831 Eur.
Sveikatos apsaugos ministerija padidino 63 Eur dotaciją valstybės perduotoms funkcijoms Utenos visuomenės sveikatos biurui dėl darbuotojų minimalios mėnesinės algos nuo š. m. liepos 1 d. – didinama 25 Eur.
Dėl sumažėjusių mokinių skaičiaus nuo š. m. rugsėjo 1 d. (sumažėjo 235 mokiniai) Švietimo ir mokslo ministerija sumažino mokinio krepšelio dotaciją 106853 Eur, ir iš Švietimo ir mokslo ministerijos sutaupytų mokinio krepšelio lėšų papildomai skyrė 50819 Eur. Mokinio krepšelio lėšos ugdymo įstaigoms perskirstomos įvertinant mokinių sumažėjimą ir kitas objektyvias priežastis pagal Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus pateiktą pasiūlymą. Perskirstoma suma 56034 Eur. Iš viso mokinio krepšelio lėšos sumažinamos kartu su neformaliojo švietimo lėšomis 13215 Eur.
Aplinkos apsaugos ministerija skyrė lėšų Utenos rajonui iš aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos skubių prevencinių priemonių įgyvendinimui, siekiant saugiai sutvarkyti rastas chemines medžiagas.
2015 m. rugpjūčio 27 d. Taryba pritarė projektui „Skubių prevencinių priemonių įgyvendinimas siekiant saugiai sutvarkyti rastas chemines medžiagas Utenos rajone”. Šiame projekte savivaldybės administracija vykdys Pareiškėjo funkcijas ir finansuos ne mažiau kaip 30 proc. įgyvendinamo projekto išlaidų. (Šios lėšos numatytos savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiojoje programoje), o Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos ministerija šiam tikslui skyrė 10351 Eur.

Susiginčijo dėl hipodromo

Daug diskusijų sukėlė vienos prašytojos kreipimasis dėl atleidimo nuo mokesčių.
Nuspręsta atleisti Vitą Jašinauskaitę nuo 279,37 Eur, UAB „Utenos autobusų parkas” nuo 880,42 Eur, o UAB „Kasandros grupė” nuo 11258,98 Eur apskaičiuoto žemės nuomos mokesčio mokėjimo 2015 metais už nuomojamą žemę. Savivaldybių tarybos savo biudžeto sąskaita turi teisę mažinti valstybinės žemės nuomos mokestį arba visai nuo jo atleisti. Tuo naudojantis ir buvo pateikti prašymai dėl mokesčio sumažinimo. UAB „Kasandros grupė”, pagal koncesijos sutartį valdanti Utenos Rašės hipodromą pasinaudojo sutartyje numatyta teise kreiptis dėl nuomos tarifų lengvatų taikymo.
Vita Jašinauskaitė, prašydama atleisti nuo žemės nuomos mokesčio mokėjimo nurodė, kad ne vienerius metus Taryba ją atleisdavo nuo mokesčio mokėjimo, įvertindama tai, kad šiame žemės sklype esančiose arklidėse vyksta Utenos jaunimo mokyklos laisvalaikio skyriaus žirgų mylėtojų būrelio užsiėmimai, vykdoma švietėjiška veikla ir užsiėmimai su žirgais neįgaliesiems.
UAB „Utenos autobusų parkas” akcentavo, kad teikia visuomenei reikalingas paslaugas, kurios yra nuostolingos bei išlaiko infrastruktūros objektus (autobusų stotį), kurių veikla taip pat nuostolinga.
Dėl „Kasandros grupė” atleidimo nuo mokesčių kilo diskusijų. Konservatorius Edmundas Pupinis klausė, kokius nuostolius patiria privatus verslas, jei yra prašoma tūkstantinių lengvatų. Posėdyje dalyvavusi įmonės direktorė Laima Cicėnienė aiškino, kad vien už apsaugą bendrovė sumoka daugiau, nei prašoma atleisti nuo mokesčių suma. Ji tikino, kad hipodrome vyksta daug Utenai svarbių renginių, todėl UAB „Kasandros grupė” tikisi grįžtamojo ryšio.
Politikams pasiteiravus, ar beisbolo klubas „Vėtra” jau gali naudotis hipodromo teritorijoje esančia aikštele, jiems buvo atsakyta, kad sportininkai dėl savo pačių kaltės nėra pasirašę sutarties – apie tai buvo rašyta „Utenos dienos” laikraštyje. Tąkart beisbolininkai atskleidė, kad pasirašę tokią sutartį, kokią jiems siūlė verslininkai, pasirašytų nuosprendį jau kitą dieną būti išvyti iš hipodromo už sutarties sąlygų pažeidimą. Tačiau Tarybą įmonės direktorė tikino vis dar laukianti „Vėtros” vadovų pasirašant sutarties.
Tarybos narys, konservatorius Rimantas Dijokas siūlė pasikviesti beisbolo klubo vadovus ir kartu diskutuoti. Jis akcentavo, kad biudžeto sąskaita negalima daryti labdaros ir remti biudžeto lėšomis kiekvieno rajone veikiančio verslo.
Socialdemokratas Nerijus Stasiulionis teigė suprantantis koncesininko norą pasirašyti sutartį ir siūlė, kad jei jis nevykdo koncesijos sutarties, tokią veiklą įvertintų priežiūros komitetas. Šio komiteto vadovė, Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė aiškino, kad sutarties taisyklės – „civilizuotos”, o komitetas koncesininko veiklai pretenzijų neturi. Nors liberalas Marijus Kaukėnas priekaištavo, kad apie hipodromo veiklą sunku pamatyti informaciją viešoje erdvėje, Z. Ringelevičienė tikino, kad ten vykdoma aktyvi rajoną reprezentuojanti veikla.

Plės ugniagesių savanorių gretas

Utenos rajono savivaldybės tarybos posėdyje nuspręsta nauja redakcija patvirtinti Utenos rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos (toliau – SPT) nuostatus.
Toks sprendimo projektas teiktas siekiant sudaryti galimybę Utenos rajono SPT nuo 2016 m. sausio 1 d. vykdyti savanorių ugniagesių veiklos organizatoriaus funkcijas. Siekiama savanoriškos ugniagesių veiklos plėtros, įtraukiant savanorius ugniagesius į Utenos rajono SPT veikiančią bazę, skatinti savanorių ugniagesių kūrimąsi savivaldybėje.
Nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliojus LR priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimams, savivaldybių priešgaisrinės tarnybos bus įpareigotos vykdyti savanorių ugniagesių veiklos organizavimo funkcijas. Numatyta, kad savanoris ugniagesys galės būti 18-65 metų asmuo, atitinkantis sveikatos, bendrojo fizinio parengimo ir kitus reikalavimus, pasirengęs savanoriškai dalyvauti gesinant gaisrus ir aktyviais veiksmais atlikti kitą visuomenei naudingą veiklą priešgaisrinės saugos srityje. Savanoriams nebus privalomas specialus ugniagesio išsilavinimas, tačiau jie turės baigti įvadinius mokymus ir išlaikyti egzaminą bei pasirašyti savanoriškos veiklos sutartį su SPT ketveriems metams. Įstatymu įteisintos svarbiausios SPT funkcijos – gesinti gaisrus ir atlikti pirminius žmonių, turto gelbėjimo darbus, taip pat vykdyti savanorių ugniagesių veiklos organizatoriaus funkcijas. Savanorių ugniagesių veiklos organizatorius, t. y. SPT, privalės savanorius ugniagesius aprūpinti būtinomis priemonėmis, darbo apranga, apdrausti jų sveikatą ir gyvybę nuo nelaimingų atsitikimų.

Autorės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas