Sodo namelis gali tapti taikiniu vagims

Pirmasis sniegas dar neiškrito, bet žmonės jau baigia rudens darbus ir apleidžia savo kaimo sodybas, vasarnamius bei sodo namelius žiemos sezonui. Policija įspėja, kad sodo namelis ar sodyba gali tapti puikiu taikiniu vagims, ieškantiems lengvo grobio.

Šių metų spalio 27 dieną pastebėta, kad nakties metu sodo sklype, esančiame Visagino savivaldybėje, buvo patekta į garažą ir pavogti įvairūs daiktai, nupjauti elektros prietaisų laidai. Nuostolis – 289 eurai. Spalio 26-ą Anykščių r. sav., Anykščių sen., buvo pastebėta, kad įsibrauta į namo sandėliuką ir pavogtas vyriškas dviratis, kurio vertė – 300 eurų. Dar viena vagystė iš sodo namelio buvo įvykdyta spalio 28-29 dienomis Visagino sav., Lapušiškės k. Vyriškis, gimęs 1954 m., pasigedo instrumentų ir elektros laidų, kurių bendra vertė – 885 eurai.
Pareigūnų patirtis rodo, kad asmenys, vagiantys iš sodo namelių, dažniausiai vagystėms rimtai nesiruošia, nestebi teritorijos, savininkų, jų grobiu tampa matomoje vietoje palikti daiktai. Įsilaužia jie primityviais būdais – išdaužę langą, sulaužę duris.
Utenos apskrities policijos pareigūnai pataria puoselėti draugiškus ir glaudžius santykius su sodo bendrijos kaimynais, kadangi tik nuo pačių bendrijose gyvenančių žmonių priklauso, ar bus apsisaugota nuo nusikaltėlių akies, ar bus išaiškinti vagys. Policija rekomenduoja apdrausti turtą. Draudimo išmoka pavogtų daiktų nesugrąžins, bet sumažins patirtą finansinę žalą.
Taip pat atbaidyti vagis gali padėti ir automatinės lempos, kurios įsijungia nuo judesio ir sudaro iliuziją, jog namelyje kažkas gyvena arba bent jau jį saugo. Jei lėšų namelio apsaugai galite skirti daugiau, būtinai įtaisykite ir signalizaciją. Jei ne sujungtą su saugos tarnyba, bent tokią, kuri išgąsdintų įsilaužėlius.
Kai kurie sodo namelių ar sodybų savininkai kaip prevencinę priemonę naudoja saugos tarnybų lipdukus – juos išklijuoja matomoje vietoje ir tokiu būdu akivaizdžiai parodo, kad objektas saugomas. Policijos pareigūnai ragina gyventojus būti budrius ir nepasakoti kitiems, kokio turto yra namuose, ypač menkai pažįstamiems žmonėms. Taip pat nepalikite sodo nameliuose ir lauke vertingų daiktų, atkreipkite dėmesį į nepažįstamus asmenis, vaikščiojančius po sodus, o pastebėjus įtartiną automobilį – užsirašykite jo markę, valstybinį numerį.
Pastebėjus sukčiaujant, vagiant, nedelsiant praneškite bendruoju pagalbos telefonu 112 arba anoniminiu Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pasitikėjimo telefonu 8 800 20 112.

Apsaugos sistemos – BSG

Utenos AVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas