Prieš Vėlines kiekvienas stengiasi sutvarkyti artimųjų kapus

Lapkričio 1-2 dienomis visi Lietuvos žmonės minės Visų Šventųjų dieną ir Vėlines, lankys išėjusių Anapilin kapus bei uždegs žvakutes.
Prieš šventes Utenos miesto kapinėse juntamas savotiškas sujudimas: gyventojai grėbia lapus, kapus puošia gražiausiais gėlių žiedais, sutvarko ir užmirštus bei apleistus kapus.

Abiejose Utenos miesto kapinėse žmonių kasdien netrūksta jau kelias savaites. Draugės paprašyta prižiūrėti kapą senosiose miesto kapinėse, Vilė Paradauskienė atskubėjo trečiadienio popietę. „Kol turiu jėgų, prižiūriu ne vieną, o tris kapelius. Kiekvieną savaitę kapus aplankau po du kartus, tad, manau, tam dėmesio skiriu tikrai daug”, – prisipažino Vilė.
Moteris ant kiekvieno kapo uždega po dvi žvakutes. Tokios tradicijos V. Paradauskienė laikosi nuo seno.
Juozas Barisa su žmona Eugenija saulėtą ketvirtadienio dieną atskubėjo į naująsias miesto kapines – čia palaidoti jų artimieji. Garbaus amžiaus uteniškiai sako negailintys laiko kapų tvarkymui – kai tik atsiranda laisva minutė, jiedu skuba į kapines. Sutuoktiniai į Anapilį išėjusius artimuosius pagerbia kukliai: Eugenija pati pasigamina puokšteles, o ant kiekvieno kapo uždega po žvakutę. Partizanų kapinėse palaidotas Juozo brolis, draugai, tad prieš šventes senjorai skuba ir ten.
Vieningi Utenos socialinės globos namų gyventojai kasdien atvyksta į naująsias miesto kapines. Jie sutvarko neprižiūrimus buvusių šios įstaigos gyventojų kapus, čia prie kiekvieno mažyčio paminkliuko padeda dirbtinių gėlių puokštelę, o per Vėlines uždegs žvakes. Utenos socialinės globos namų socialinių paslaugų ir užimtumo specialistė Danguolė Diktarienė pasakojo, kad šiuo metu tenka prižiūrėti apie 340 kapų, tik nedaugeliu iš jų rūpinasi mirusiųjų giminaičiai. „Prieš Vėlines paprastai sutvarkome visus, šią savaitę atvykstame kasdien, neseniai sugrėbėme lapus, padėjome vainikėlius”, – sakė D. Diktarienė.

Laikraščio „Utenos diena” inf., L. Narčienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas