Projektas „Išlik darbo rinkoje“ karjeros pokyčiams paskatino 1,8 tūkst. Utenos teritorinėje darbo biržoje registruotų bedarbių

Ilgalaikiai, vyresni kaip 50 metų ir jauni bedarbiai beveik dvejus metus vykusiame projekte „Išlik darbo rinkoje” įgijo paklausias darbo rinkoje profesijas, reikalingus darbo įgūdžius tiesiogiai darbo vietoje arba keitė darbuotojus jų tikslinių atostogų metu.

Uteniškiai buvo aktyvūs

Daugiau kaip 1,8 tūkst. registruotų Utenos teritorinės darbo biržos bedarbių nusiųsta į priemones, padedančias jiems įsitvirtinti darbo rinkoje. Šiuo metu per 1 tūkst. buvusių projekto dalyvių jau turi nuolatinį darbą. Daugiausia darbdavių juos įdarbino didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje, apdirbamojoje gamyboje. Darbuotojų trūkumą, priimdami projekto dalyvius, išsprendė nemažai žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės, augalininkystės, statybos, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų teikimo, transporto sektorių įmonės. Dabar buvę bedarbiai daugiausia dirba pardavėjais-kasininkais, pardavimo vadybininkais, automobilių šaltkalviais, mechanikais, virėjais, vairuotojais, barmenais padavėjais, plataus profilio statybininkais, apskaitininkais, traktorininkais, apdailininkais ir siuvėjais. Vyresniems kaip 50 metų, ilgalaikiams ir jauniems bedarbiams, dalyvavusiems projekte „Išlik darbo rinkoje”, buvo siūlomos įdarbinimo subsidijuojant, darbo įgūdžių įgijimo ir darbo rotacijos priemonės, kai jie iš karto įdarbinami konkrečiose darbo vietose. Neturintys kvalifikacijos ar turintys nepaklausią kvalifikaciją bedarbiai ar įspėti apie atleidimą darbuotojai buvo skatinami įgyti paklausias profesijas ar naujas kompetencijas.
Daugiau nei 1,3 tūkst. bedarbių, kurie sunkiai konkuravo darbo rinkoje, nes neturėjo arba prarado darbo įgūdžius, dalyvavo įdarbinimo subsidijuojant priemonėje. Būtent po šios priemonės daugiausia – per 800 – projekto dalyvių susirado darbą.

Darbdaviai gavo subsidiją

Darbdaviai pageidauja ne tik kvalifikuotų, bet ir darbo patirtį turinčių darbuotojų. Įgyti trūkstamų darbo įgūdžių pagal turimą profesinę kvalifikaciją tiesiogiai darbo vietoje suteiktos galimybės apie 200 darbo ieškančių žmonių. Darbdaviai, įdarbinę darbo patirties neturinčius bedarbius, galėjo ne tik išsiugdyti naujų darbuotojų, bet ir tam tikrą laikotarpį gauti subsidiją kompensuojant dalį įdarbinto darbuotojo darbo užmokesčio.
Darbo rotacijos priemonė bedarbiams padeda laikinai įsidarbinti, o darbdaviams – pakeisti darbuotojus jų tikslinių atostogų metu ar kolektyvinėse sutartyse numatytais atvejais. Darbo rotacijos priemonėje dalyvavo per 20 darbo neturinčių žmonių. Darbo rotacijos galimybės ypač turi perspektyvą aukšto nedarbo teritorijose gyvenančių bedarbių užimtumui didinti.
Atsižvelgiant į ūkio pokyčius darbo rinka papildoma paklausiausias profesijas turinčiais specialistais. Projekte „Išlik darbo rinkoje” galėjo dalyvauti darbuotojai, įspėti apie atleidimą iš darbo. Tai leido darbdaviams greičiau reaguoti į pasikeitusią įmonės veiklos situaciją ir lanksčiau spręsti darbuotojų perkvalifikavimo klausimą.
Per 250 bedarbių ir įspėtų apie atleidimą iš darbo asmenų dalyvaudami projekto veikloje įgijo profesinę kvalifikaciją ar kompetenciją. Darbo rinka pasipildė slaugytojų padėjėjais, C ir CE kategorijų transporto priemonių vairuotojais, metalų suvirintojais bei pjaustytojais elektra ir dujomis, aukštos kokybės naujų sušaldytų maisto pusgaminių gamintojais, manikiūrininkais, traktorininkais, pardavėjais ir kt.

2015 m. gegužės mėn. Kotryna kreipėsi į Utenos teritorinės darbo biržos Utenos skyriaus specialistus konsultacijos dėl galimybės įgyti paklausią profesiją darbo rinkoje. Kotryna nusprendė dalyvauti profesinio mokymo priemonėje, permanentinio makiažo mokymo programoje, finansuojamoje iš Europos socialinio fondo projekto „Išlik darbo rinkoje”. Sėkmingai baigusi minėtą mokymo programą, Kotryna įgyvendino savo svajonę – įsteigė grožio saloną „Kotrynėlės studija”. Klientų netrūksta. Darbai suplanuoti į priekį. Kotryna galvoja apie tolesnius savo salono vystymo planus ir karjeros galimybes.

Utenos darbo biržos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas