Valstybės kontrolės auditas Utenos rajono savivaldybėje: pažeidimų nerasta

Valstybės kontrolė baigė 60-ties savivaldybių valstybinį auditą. Valstybės kontrolės auditoriai nustatė sistemines problemas savivaldybių biudžetų planavimo ir paskirstymo, skolinimosi, mokinių nemokamo maitinimo organizavimo, civilinės saugos užtikrinimo, kelių ir gatvių priežiūros, savivaldybių vidaus sandorių bei finansinių ataskaitų parengimo srityse. Tačiau, pasak auditorių, Utenos rajono savivaldybėje rimtesnių pažeidimų nebuvo rasta.

Auditoriai konstatavo, kad šalies savivaldybių biudžetų pajamų planavimo ir paskirstymo principai turėtų būti peržiūrimi, o tai reguliuojantis metodikos įstatymas tobulinamas. Nors nuo 2015 metų įteisinta galimybė didėti savivaldybių biudžetų pajamoms dėl ekonomikos augimo, o daliai metodikos nuostatų parengti pakeitimai, tačiau savivaldybių ekonominiai ir finansiniai bei veiklos rodikliai nevertinami ir neturi įtakos savivaldybių biudžetų pajamų didinimui ar mažinimui.
Tobulintinas ir savivaldybių skolų valdymas. Savivaldybių statistinių ataskaitų duomenimis jų skola 2014 metų pabaigoje siekė 2 008 mln. Lt (581,5 mln. eurų), tačiau šie duomenys nerodo teisingos informacijos, nes minėtose ataskaitose nebuvo parodyta 44,4 mln. Lt finansinės nuomos įsipareigojimų. Savivaldybėms nustatyti papildomi skolinimosi limitai, gali riboti būtinų investicinių projektų, kurie yra svarbūs vietos bendruomenėms, įgyvendinimą.
Kas susiję su mūsų savivaldybės įsiskolinimais, Lietuvos valstybės kontrolės 3-ojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Rita Švedienė portalui udiena.lt teigė, kad Utenos rajono savivaldybė tvarkingai laikėsi visų skolinimosi limitų – ir skolos limito, ir grynojo skolinimosi limito, ir suteiktų garantijų.
Valstybės kontrolė turėjo pastabų savivaldybėms dėl vidaus sandorių. Savivaldybių sprendimai įsigyti paslaugas ne konkurso tvarka iš valdomų įmonių turi įtakos konkurencijai ir viešųjų finansų panaudojimo racionalumui, o kai kuriose savivaldybėse tai tapo priemone atidėti apmokėjimą kontroliuojamoms įmonėms vėlesniam laikotarpiui. „Remiantis mūsų turimais duomenimis, 2014 metų pabaigoje Utenos rajono savivaldybė savo kontroliuojamoms įmonėms pagal vidaus sandorius buvo įsiskolinusi daugiau kaip 400 tūkstančius litų. Dėl to turime pastebėjimą ne tik Utenai, bet ir kitoms savivaldybėms, kad sandoriai pradedami naudoti kaip alternatyvi finansavimo priemonė, kuri suteikia galimybę įsigyti paslaugas iš valdomų įmonių atidedant suteiktų paslaugų apmokėjimą vėlesniam laikotarpiui. Tokiu būdu savivaldybės gali išvengti joms nustatytų skolinimosi procedūrų. Tai daro įtaką viešųjų pirkimų skaidrumui bei konkurencijai”, – pastebėjimais pasidalijo pavaduotoja R. Švedienė, pateikusi vieną pavyzdį, kuris atskleidė tai, kad šešios šalies savivaldybės buvo sudariusios sandorį ir tokiu būdu buvo pažeistas konkurencijos įstatymo reikalavimas.
Auditoriai taip pat atliko mokinių nemokamo maitinimo organizavimo patikrinimą šalies savivaldybėse, tačiau Utena to išvengė. „Nemokamo mokinių maitinimo organizavimo Utenoje nevertinome, nes buvo vertinama apie 10 savivaldybių, kuriose mokinių maitinimas vykdomas centralizuotai”, – sakė R. Švedienė.
Savivaldybių valstybinio audito metu dėmesys buvo skiriamas civilinės saugos užtikrinimo, kelių ir gatvių priežiūros bei kitoms svarbioms sritims.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas