Aiškinta apie lėšų, skirtų gyventojų reabilitacijai, panaudojimą

Panevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) direktorius Jonas Narbutas dalyvavo Lietuvos reabilitologų asociacijos Panevėžio krašto draugijos konferencijoje, skirtoje fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojams, slaugytojoms, kineziterapeutams ir kt. reabilitacijos specialistams. Panevėžio TLK vadovas pateikė informacijos apie Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų (PSDF), skirtų reabilitacijai, panaudojimą Panevėžio regione 2010–2014 metais. Kartu jis įteikė Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) prizą, skirtą VšĮ Panevėžio fizinės medicinos ir reabilitacijos centro vyriausiajai gydytojai Rūtai Pranculienei, tapusiai momentinės VLK viktorinos laimėtoja.

 

J. Narbutas konferencijos dalyviams pristatė Panevėžio TLK veiklos zonos gyventojų struktūrą, medicininės reabilitacijos ir sanatorinio (antirecidyvinio) gydymo paslaugų planavimą asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir šių paslaugų apmokėjimo principus, finansavimo ir paslaugų pokyčius. Konferenciją organizavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Reabilitacijos klinika kartu su Lietuvos reabilitologų asociacijos Panevėžio krašto draugija ir VšĮ Panevėžio fizinės medicinos ir reabilitacijos centru.
Panevėžio TLK direktorius pabrėžė: nepaisant nuo 2010 iki 2014 metų maždaug 15 proc. sumažėjusio Panevėžio regiono gyventojų skaičiaus, lėšos reabilitacijai didėjo 15,7 proc. (747,3 tūkst. Eur). Nors vaikai Panevėžio TLK veiklos zonoje sudaro 17 proc. viso gyventojų skaičiaus, vaikų reabilitacijai atitenka 19 proc. reabilitacijai skiriamų PSDF biudžeto lėšų. Pavyzdžiui, šiais metais Panevėžio ir Utenos apskričių suaugusiųjų reabilitacijai skirta 4,5 mln. Eur, vaikų – apie 1 mln. Eur., ambulatorinėms specializuotoms konsultacijoms – 1,5 mln. Eur.
2014 m. daugiausia medicininės reabilitacijos ir sanatorinio (antirecidyvinio) gydymo lėšų, tenkančių vienam prisirašiusiam savivaldybės gyventojui, buvo Molėtų ir Utenos rajonuose, mažiausia – Ignalinos rajone ir Visagino mieste. Tarp suaugusiųjų daugiausia reabilitacijos paslaugų pernai gavo Biržų rajono gyventojai (35 paslaugos tūkstančiui savivaldybės gyventojų), tarp vaikų – Utenos rajono vaikai (40 paslaugų tūkstančiui vaikų). Per penkis pastaruosius metus Utenos rajono ir Panevėžio miesto vaikams suteikta dvigubai daugiau reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugų už šių paslaugų vidurkį.
2014 m. pagal savo teritorijos gyventojų siuntimą į reabilitaciją lyderis buvo Panevėžio miesto savivaldybė. Siuntimų į reabilitaciją iš kitų ligonių kasų veiklos zonos įstaigų panevėžiečiams išrašyta nedaug.
Įstaigos, turinčios reabilitacijos skyrius, didžiąją dalį lėšų, J. Narbuto teigimu, paprastai naudoja pacientų reabilitacijai savo skyriuose, nors taip pažeidžiama pacientų teisė pasirinkti reabilitacijos įstaigą. Pastebima ir tai, kad beveik nekinta ambulatorinės ir stacionarinės reabilitacijos santykis: nors reikėtų skatinti ambulatorinę reabilitaciją, maždaug pusė suaugusiųjų ir beveik 90 proc. vaikų siunčiama į stacionarinę reabilitaciją. Suaugusiesiems daugiausia siuntimų į reabilitaciją išrašoma ligoninėse, vaikams – pirminės asmens sveikatos priežiūros centruose.
Pasak Panevėžio TLK vadovo, analizė rodo, kad į reabilitaciją suaugę pacientai dažniausiai siunčiami dėl kraujotakos ir nervų sistemos ligų bei judamojo atramos aparato pažeidimų. Būtent nervų sistemos ligos sudaro apie 50 proc. visų suaugusiųjų reabilitacijos atvejų. Populiariausios reabilitacijos įstaigos tarp suaugusiųjų yra viešosios įstaigos Respublikinė Panevėžio ir Utenos ligoninės, Panevėžio fizinės medicinos ir reabilitacijos centras ir AB „Eglės” sanatorija.
Panevėžio TLK veiklos zonos vaikai į reabilitaciją dažniausiai vyksta dėl kvėpavimo ir nervų sistemos ligų, taip pat dėl judamojo atramos aparato pažeidimų. Daugiausia siuntimų išrašoma dėl kvėpavimo sistemos ligų – beveik 30 proc. 2010–2014 m. pastebimas nesikeičiantis vaikų reabilitacijos paslaugų teikimo sezoniškumas: į reabilitaciją daugiausia vaikų išvažiuoja liepos–rugpjūčio mėnesiais, t. y. ne po ligų paūmėjimo, bet vasaros atostogų metu. Tarp vaikų populiariausios šios viešosios įstaigos: Utenos ligoninė, Palangos vaikų reabilitacijos sanatorija „Palangos gintaras”, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos.

Panevėžio TLK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas