Utena šventė 754-ąjį gimtadienį

Nuo ankstyvo rugsėjo 5-osios ryto Utenoje prasidėjo šventiniai renginiai, skirti miesto 754-ajam gimtadieniui. Šiųmetė Etnografiniams regionams skirta šventė – išskirtinė: joje įdomią savo programą uteniškiams ir miesto svečiams parodė ir aukštaičiai, ir žemaičiai, ir dzūkai, ir suvalkiečiai bei kaimiškųjų seniūnijų atstovai.

Anksti ryte Utenos kraštotyros muziejuje ir stiklo galerijoje Utenio aikštėje buvo atidarytos dvi garsių dailininkų parodos. Stiklo galerijoje puikuojasi žymios šalies keramikės, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės doc. Aldonos Januškaitės fragmentai iš kompozicijos „Sugrįžimai“. O kukliai į parodos atidarymą Utenos kraštotyros muziejaus parodų salėje susirinkę uteniškiai išvydo dailininko, Utenos krašto garbės piliečio, uteniškių kraštiečių klubo „Indraja“ prezidento prof. Arvydo Šaltenio „Gyvenimo paveikslėliais“ pavadintą paveikslų gausą.
Stiklo galerijoje prie Utenos kultūros centro Aušros gatvėje atidaryta kito žymaus keramiko Vytauto Valiušio darbų paroda.
Miesto gimtadienio proga Utenos rajono savivaldybėje buvo pasirašyta nauja bendradarbiavimo sutartis su Beit Sahour savivaldybe iš Palestinos. Sutartį pasirašė Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas ir Beit Sahour savivaldybės meras Hani Abd Almasih. Pasirašant sutartį dalyvavo Utenos rajono ir miesto garbės piliečiai, rajono savivaldybės tarybos nariai ir į miesto gimtadienį atvykusios kitų draugiškų šalių delegacijos. Prieš sutarties pasirašymą uteniškiai ir svečiai trumpu filmo pristatymu buvo supažindinti su šia šalimi ir savivaldybe.
11 valandą iš centrinės Utenio aikštės ilga mokyklų bendruomenių ir kitų švietimo įstaigų kolona, kurios priešakyje žygiavo rajono vadovai ir svečiai. Eisenos dalyvių saugumu rūpinosi policijos pareigūnai.
Šeštadienio popietę liaudiškomis melodijomis Dauniškio ežero pakrantę apipynė ne tik aukštaičiai, bet ir iš kitų regionų atvykę svečiai. Čia šurmuliavo etnografiniai kiemai „Kožnas paukštelis savaip šneka“, į kuriuos užsukti, su gaspadoriai pabendrauti ar jų siūlomų vaišių paragauti buvo svetingai kviečiamas kiekvienas praeivis. Viename kiemelyje garavo kepama 150 kiaušinių kiaušinienė, pagardinta spirgučiais, o kitame kiemelyje netrūko ne tik gardžių sūrių, medaus, giros, saldumynų, bet ir skambių dainų.
Amatų kieme savo amatus demonstravo amatininkai.
Aušros gatvėje šurmuliavo šventinė prekyba, uteniškiams savo prekes siūlė dailininkai, tautodailininkai, amatininkai. Be jau įprastų skanėstų, medinių šaukštų ar veltinių savo produkciją siūlė ir žiniomis dalijosi Muilo meistrų asociacijos nariai, pirmą kartą uteniškiams atskleidę natūralios kosmetikos, grožio puoselėjimo natūraliomis priemonėmis subtilybes.
Kone daugiausia dėmesio Aušros gatvėje sulaukė ugniagesių gelbėtojų programa, kurios metu ne tik visi norintys buvo priimti į bokštelį ir keliami į padangę, tačiau ir vyko inscenizuotas degančio automobilio gesinimas bei jau užgesinto automobilio pjaustymas bei įsivaizduojamai įkalinto metalo lauže žmogaus vadavimas.
Vienas įspūdingiausių Utenos miesto šventės reginių, džiuginančių uteniškius masiniu pasirodymu, buvo baikerių paradas ir šventinė eisena, prasidėjusi Utenio aikštėje ir atvedusi visus prie Utenos kultūros centro, kuriame vyko iškilmingas šventės atidarymas.
Šventės atidarymas prie kultūros centro vyko rajono savivaldybės mero Alvydo Katino ir LR Seimo narės Mildos Petrauskienės pasveikinimu. Linkėjimus uteniškiams perdavė svečiai iš Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Italijos ir Palestinos.
Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė ir meras A. Katinas pasveikino, diplomus ir prizus įteikė konkurse „Gražiausia kaimo gyvenamoji vietovė Utenos rajone” prizines vietas užėmusioms seniūnijoms. Pirma vieta ir 600 eurų prizas atiteko Leliūnų seniūnijai, antroji vieta ir 500 eurų teko Utenos seniūnijai, trečioji vieta ir 400 eurų – Tauragnų seniūnijai. Padėkos įteiktos Radeikių jaunimui ir Saldutiškio seniūnijai. Utenos miesto seniūnas Valentinas Vaitonis ir Vietos bendruomenės tarybos pirmininkas Egidijus Šinkūnas prizus įteikė konkurse „Gražiausia daugiabučio gyvenamojo namo aplinka Utenos mieste” laimėjusiems daugiabučių gyventojams: I vieta – Krašuonos g. 29, II vieta – Vaižganto g. 6, trečia – Aušros g. 69.
Po apdovanojimų ir sveikinimų uteniškiams koncertavo Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras, gimtąjį miestą sveikino ugdymo įstaigų auklėtiniai.
Kas klausėsi koncerto, kas mėgavosi čia pat tiekiamais valgiais ar linksminosi atrakcionų parkelyje. Utenos kultūros centro kieme buvo siūlomos pramogos vaikams – rodomi spektakliai, su vaikais draugavo policijos ir vaikų draugas Amsis, „Juventus“ ir „Utenio“ simboliai.
Utenos daugiafunkciame sporto centre ir Utenio stadione vykusių VIII Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių II etape virė įnirtingos kovos tarp krepšinio, tinklinio, virvės traukimo, futbolo, šaškių, šachmatų, smiginio, stalo teniso entuziastų iš įvairių Lietuvos kampelių. Ne vienoje rugtyje nosis svečiams nušluostė uteniškiai.
Miesto sode Utenos visuomeninių jaunimo organizacijų sąjungos (UVJOS) „Apskritasis stalas” aktyvistai įkūrė „Jaunimo tašką”, kuriame buvo visko: ir kovos menų, ir diskusijų, ir jaunųjų atlikėjų dainų. Renginio dalyviai ne tik stebėjo įdomias veiklas, bet ir patys į jas įsitraukė.
Portalo udiena.lt skaitytojams siūlome pasižvalgyti į šiųmetę miesto gimtadienio šventę iš arti.

udiena.lt inf. ir nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas