Pajėgumų modelis subalansuos energijos vartotojų išlaidas

Energetikos ministerija viešam derinimui teikia Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo įstatymo pakeitimo projektą. Jame numatytas vartotojams palankus dujų tiekimo saugumo finansavimas – vadinamasis gamtinių dujų pajėgumų modelis. Tai dar vienas iš šiemet nuosekliai įgyvendinamų Energetikos ministerijos pasiūlymų, susijusių su energijos išteklių kainų mažinimu, leisiančių kitais metais sumažinti kaštus intensyviai dujas pramonėje ar šilumos gamyboje naudojantiems vartotojams, bei, atsižvelgiant į vartotojų grupes ir jiems užtikrinamą dujų tiekimo saugumą, proporcingiau paskirstyti energetinių sistemų išlaikymo kaštus tarp skirtingų rūšių energijos naudotojų.

„Siekiame proporcingai paskirstyti gamtinių dujų infrastruktūros išlaikymo ir tiekimo saugumo užtikrinimo sąnaudas visiems gamtinių dujų sistemos naudotojams ir vartotojams. Tai leis subalansuoti gamtinių dujų sistemų naudotojų gaunamą naudą iš gamtinių dujų tiekimo saugumo užtikrinimo ilgalaikėje energetikos perspektyvoje”, – teigė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Preliminariais skaičiavimais, pirmiausia naujojo pajėgumų modelio naudą pajustų šilumos tiekėjai. Patvirtinus pajėgumų modelį, šilumos sektoriui 2016 metais būtų sutaupyta daugiau nei 5 mln. eurų mokėjimų už gamtines dujas bei dujų tiekimo infrastruktūros išlaikymą. Be to, valstybės reguliuojami šilumos tiekėjai sutaupytų dėl naujos gamtinių dujų iš SGD terminalo įsigijimo tvarkos – priėmus įstatymo pakeitimus šias dujas jie pirktų už Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nustatytą prognozuojamą gamtinių dujų rinkos kainą. Šie pakeitimai atitinkamai leistų sumažinti šilumos kainas vartotojams.

Skaičiuojama, kad Vilniuje šilumos kaina dėl pajėgumų modelio galėtų sumažėti iki 5 procentų, o kai kuriose savivaldybėse – ir iki 15 proc. Kiek pasikeis šilumos kaina konkrečioje savivaldybėje, paaiškės tuomet, kai bus patvirtinti pajėgumų modelio dedamosios nustatymo principai, o VKEKK nustatys tarifus.

Dujų tiekimas

LREM inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas