Nepilnamečiams dviratininkams būtini šalmai

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pastebi, kad vasaros sezono metu gatvėse ir keliuose padaugėja dviratininkų. Dviračiais važiuoja ir vaikai, ir jauni, ir vyresnio amžiaus žmonės, tačiau ne visi jie laikosi Kelių eismo taisyklių reikalavimų.

 

Pagrindiniai dviratininkų daromi kelių eismo taisyklių pažeidimai – važiavimas be atšvaitų ar šviesą atspindinčių liemenių. Ypač policijos pareigūnus neramina tai, kad nepilnamečiai važiuodami dviračiais nedėvi šalmų ir šviesą atspindinčių liemenių.
Policija primena, kad važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o išklausiusiems atitinkamą mokymo kursą ir turintiems mokymo įstaigos išduotą pažymėjimą, – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų asmenims. Gyvenamojoje zonoje dviračių vairuotojų amžius neribojamas.
Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonos šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuodamas važiuojamąja dalimi, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Dviračio vairuotojas (keleivis) iki 18 metų, važiuodamas (vežamas) keliu, privalo būti užsidėjęs ir užsisegęs dviratininko šalmą. Vyresniam kaip 18 metų asmeniui, dviračiu važiuojančiam keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.
Policijos pareigūnai primena tėvams ar globėjams, kad išleidžiant vaiką važiuoti dviračiu, būtina patiems prisiminti Kelių eismo taisyklių reikalavimus ir pasirūpinti savo vaikų saugumu.
Nepilnamečiui pažeidus Kelių eismo taisykles, už pažeidimą, atsakomybė teks jo tėvams ar globėjams. Nuo 16 metų už padarytus pažeidimus atsako pats asmuo.

Utenos AVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas