Išvykstantiems studijuoti jaunuoliams būtina pasirūpinti sveikatos draudimu

Studijuoti svetur išvykstantiems jaunuoliams, kurie renkasi studijas Europos Sąjungos (ES), Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino bei Šveicarijos aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose, nereikia savarankiškai draustis privalomuoju sveikatos draudimo (PSD), nes juos Lietuva draudžia valstybės lėšomis. Tik prieš išvykstant artimiausioje teritorinėje ligonių kasoje (TLK) svarbu susitvarkyti reikiamus dokumentus, primena Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK).

Jei draustumo dokumentais pasirūpinama iš anksto, nesugaištama ir prireikus gydymo paslaugų svečioje šalyje ar grįžus į Lietuvą atostogų.

Svarbu žinoti, kad abiturientų, gavusių kvietimus studijuoti užsienio šalių aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose, PSD Lietuvoje pratęsiamas tik tuomet, kai jie TLK pateikia asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir mokymo įstaigos, kurioje studijuos, išduotą akademinę pažymą (originalą), kurioje nurodoma, kad šis jaunuolis tikrai studijuoja. Šie studentai PSD draudžiami vieneriems mokslo metams, todėl pažymą iš ES, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino bei Šveicarijos aukštosios mokyklos TLK reikia pristatyti kiekvienais mokslo metais.

Jei ES aukštosios mokyklos dieninės studijų formos studentas neturi galimybių dokumentus pristatyti pats, TLK juos galima atsiųsti registruotu laišku – tuomet draustumo laikotarpis bus nustatytas pagal atsiųstos pažymos duomenis. Vietoj minėtos pažymos negali būti pateikiamas aukštųjų mokyklų atsiųstas kvietimas mokytis – jis nepatvirtina, jog jaunuolis tikrai yra jos studentas, nes kvietimus atsiųsti gali ir kelios užsienio mokymosi įstaigos.

Vykstantieji (išvykę) studijuoti į ES šalis pagal mainų programas taip pat turi TLK pateikti dokumentus, patvirtinančius jų teisę į sveikatos draudimą valstybės lėšomis.

Vasarą mokslus baigę mokinai ir nuolatinių (dieninių) skyrių studentai PSD valstybės lėšomis bus apdrausti iki vasaros pabaigos – rugpjūčio 31 d. imtinai. Todėl, jei mokslo metai Europoje prasideda vėliau nei rugsėjį, reikėtų apsidrausti savarankiškai, nes kitaip nutrūks draustumas.

Klausimų dėl draustumo kyla ir jaunuoliams, kurie atlieka studijų praktiką Europoje. Svarbu žinoti tai, kad visus nuolatinių (dieninių) skyrių studentus valstybė draudžia PSD, bet jei į praktiką išvyksta jau baigęs studijas (netekęs studento statuso) jaunuolis, jis PSD įmokas turi susimokėti pats kas mėnesį.

Išvykę studijuoti į kitas šalis – toliau už Europos ribų, pavyzdžiui, į Jungtines Amerikos Valstijas, Rusiją ir kitur, valstybės lėšomis nedraudžiami ir savo draudimu turi pasirūpinti patys – pavyzdžiui, apsidrausti privačioje draudimo bendrovėje.

Be to, valstybės lėšomis nėra draudžiami Europoje besimokantys mokiniai iš Lietuvos, jei jiems daugiau nei 18 metų.

VLK atkreipia dėmesį, kad išvykstant studijuoti į Europą, nereikia deklaruoti išvykimo iš Lietuvos. Deklaruodamas išvykimą, žmogus praranda nuolatinio Lietuvos gyventojo statusą ir netenka teisės draustis PSD Lietuvoje, jis negali gauti ir nemokamų gydymo paslaugų. Deklaruoti savo išvykimą reikia tik tuomet, kai planuojama nuolat gyventi svetur ar dirbti ilgiau kaip 6 mėnesius.

VLK inf. Martyno Ambrazo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas