Akiratyje – Utenos rajono keliai

Prasti rajonų keliai, duobėtos miestų gatvės – kiekvienos šalies savivaldybės galvos skausmas. Utenos rajono keliai iš bendro Lietuvos konteksto neišsiskiria, jie tokie pat prasti ir duobėti. Utenos rajono savivaldybė ne kartą kėlė problemą dėl netinkamos kelių, žvyrkelių būklės. Birželio 29 dieną vykusiame susitikime su Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriaus pavaduotoju, l. e. direktoriaus pareigas Egidijumi Skrodeniu pagrindiniai aptarti klausimai ir buvo susieti su rajono bei miesto kelių, gatvių būkle, tvarkymu ir rekonstrukcija.

Ateities, Hipodromo, Dariaus ir Girėno gatves rekonstruos kitąmet

Susitikimas, kuriame dalyvavo Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Bukys, VĮ „Utenos regiono keliai” direktorius Edmantas Šakalys, buvo surengtas LR Seimo narės Mildos Petrauskienės iniciatyva. Pati Seimo narė taip pat dalyvavo susitikime ir išreiškė susirūpinimą Utenos miesto ir rajono kelių būkle.
Pirmiausia buvo aptarti klausimai dėl miesto gatvių, kurioms tvarkyti yra parengti techniniai projektai, asfaltavimo. Tai – Ateities, Hipodromo, S. Dariaus ir S. Girėno gatvės. Minėtų gatvių rekonstrukcija turėtų prasidėti 2016 m., o užbaigti planuojama 2017-aisiais. Taip pat buvo kalbama apie Vaižganto gatvės atkarpos, kuri dabar yra tiesiama, baigiamuosius darbus.
Seimo narė Milda Petrauskienė, kalbėdama apie Ateities gatvę, sakė, kad gyventojai ne kartą kreipėsi į ją su prašymais dėl gatvės asfaltavimo. Pasak Egidijaus Bukio, techninis Ateities gatvės projektas yra parengtas, problemų kyla dėl finansavimo. Minėtos gatvės remontui reikia apie 500 tūkst. eurų. Gatvės ilgis – 444 metrai. Tad 1 metrui sutvarkyti reikia apie 1 tūkst. eurų. Pasitarime buvo išreikštas pageidavimas gauti finansavimą iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos, kad būtų galima pradėti gatvės remontą 2016 metais.

Kupiškio gatvės rekonstrukcija

Svarbus klausimas – Kupiškio gatvės rekonstrukcija. Buvo kabama apie gatvės atkarpą nuo žiedo Vilniaus kelyje iki sankryžos su J. Basanavičiaus gatve, ties prekybos centru „Moki-veži”. Ši atkarpa, kaip buvo nutarta pasitarime, bus rekonstruojama Lietuvos automobilių kelių direkcijos ir Utenos rajono savivaldybės kartu. Atkapos rekonstrukcijai techninis projektas yra parengtas, visos procedūros atliktos, likęs neišspręstas finansavimo klausimas. Viso projekto vertė – 4,110 mln. eurų. Savivaldybės dalis – 1,650 mln. eurų. Už pastaruosius bus sutvarkytos lietaus nuotekos, apšvietimas, nutiesti šaligatviai, įrengti dviračių takai. Kelių direkcijos dalis – 2,46 mln. eurų. Šios lėšos bus skirtos rekonstruoti važiuojamajai gatvės daliai. Kupiškio gatvės rekonstrukcijos projekto pirkimo procedūros bus pradėtos vykdyti 2016 m., o darbų pradžia – 2017–2018 metais.

Ateis eilė žvyrkeliams

Pasitarime dėmesio sulaukė ir rajono žvyrkeliai. Jų prasta būkle skundžiasi bene daugiausia gyventojų. Sulaukiama skundų dėl kelio Daugailiai–Šlepečiai–Salakas, Pakalniai–Alanta, Užpaliai–Vilučiai, Jotaučiai–Minčia, Sirutėnai–Juodiškis, Dusetos–Užpaliai, Tauragnai–Šeimatis–Daunoriai. Pasak Egidijaus Skrodenio, pastarieji trys keliukai yra įtraukti į žvyrkelių, dėl kurių finansavimo planuojama teikti paraiškas paramai iš Europos žemės ūkio fondo plėtrai gauti, sąrašą. Tiek keliui Daugailiai–Šlepečiai–Salakas, tiek keliui Užpaliai–Vilučiai Lietuvos automobilių kelių direkcija pažadėjo pritaikyti naujas technologijas, kurios sumažins dulkėtumą, sutvirtins kelio dangą. O keliui Užpaliai–Jūžintai Direkcija dar šiais metais užsakys rekonstrukcijos techninį projektą.

Dviračių takai, aplinkkelis

Nepamiršti pasitarime buvo ir dviračių takai. Utenos rajono savivaldybės mero Alvydo Katino prašymu bus nagrinėjama situacija apie galimybę tiesti dviračių taką nuo kelio link Vestuvių kalno iki Vaikutėnų. Vaikutėnų bendruomenė taip pat ne kartą kreipėsi su prašymais nutiesti dviračių taką. Egidijus Skrodenis sakė, kad nurodys direkcijos specialistams išnagrinėti situaciją ir galimybes, ar pagal esamą žemėnaudą ten dviračių taką galima nutiesti (kelias toje atkarpoje jau rekonstruotas, šlaitai sutvarkyti bei sutvirtinti. Reikia išsiaiškinti, ar dviračių taką esamame sklype bus galima nutiesti).
Baigiantis pasitarimui, buvo svarstomas klausimas dėl Utenos aplinkkelio perdavimo Lietuvos automobilių kelių direkcijos žinion. Tai labai svarbus klausimas, kadangi kasmet jo priežiūrai Savivaldybė išleidžia beveik 100 tūkst. Eur, be to, artėja laikas, kai abi aplinkkelio atkarpas teks rekonstruoti. Gera žinia – Direkcija sutinka perimti aplinkkelį.

Parengta pagal Utenos r. savivaldybės administracijos inf., V. Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas