Prasideda pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija

Prasidėjo pavasarinės laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės pavasario etapas, apie tai informavo Utenos rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Nuo šiol Lietuvos teritorijoje iš lėktuvų bus išmėtyta apie 23 tūkstančius jaukų su vakcina.

Laukinių gyvūnų vakcinacija pradedama nuo vakarinio Lietuvos pakraščio – Klaipėdos aerodromo. Šiemet vakcina bus mėtoma ne visoje šalies teritorijoje, tačiau apims plačią buferinę zoną su kaimyninėmis šalimis. Jei leis oro sąlygos, pavasarinę vakcinaciją planuojama užbaigti baigiantis birželiui.
Utenos rajone jaukai su pasiutligės vakcina iš lėktuvo bus mėtomi birželio 4–14 dienomis. Lėktuvas kils iš Molėtų aerodromo. Per numatytą laiką vakcina bus mėtoma Zarasų, Ignalinos, Švenčionių rajonuose, dalinai – Rokiškio, Utenos, Anykščių, Molėtų, Ukmergės, Širvintų, Kaišiadorių, Elektrėnų, Vilniaus rajonuose.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai gyventojus įspėja apie tai, jog radus jaukų su pasiutligės vakcina jų nereikia liesti, nes pajutę žmogaus kvapą laukiniai gyvūnai juos apeina. Jeigu jaukai būtų aptikti prie gyvenamųjų namų, apie tai nedelsiant reikėtų pranešti teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kurios specialistai atvykę juos surinks. Naminiams gyvūnams jaukai su vakcina nepavojingi, tačiau perdozavus galimos komplikacijos. Ėsdami jauką laukiniai gyvūnai užsikrečia vakcinos sudėtyje esančiu susilpnintu pasiutligės virusu, kuris skatina imuniteto susidarymą. Vakcinos sudėtyje yra nusilpnintas pasiutligės virusas, antibiotikai ir stabilizuojanti medžiaga. Ji įdėta į kapsulę, kuri padengta jauku. Laukiniam gyvūnui ėdant jauką perkandama kapsulė, todėl sužeidžiama ryklės gleivinė. Per pažeistą gleivinę susilpnintas virusas patenka į organizmą ir skatina imuniteto susidarymą.
Laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės vykdomos nuo 2006 metų. Pernai Lietuvoje teigiamų pasiutligės atvejų nebuvo nustatyta. Utenos rajone ši liga nėra diagnozuojama nuo 2011 metų, tačiau tai neatleidžia gyventojų nuo atsakomybės laiku pasirūpinti šunų ir kačių vakcinacija. Gyvūnų laikytojai privalo užtikrinti šunų, kačių ir šeškų, o užkrėstoje gyvūnų laikymo vietoje – visų imlių pasiutligei gyvūnų – vakcinaciją nuo pasiutligės. Šunys, katės, šeškai, kurie yra imlūs pasiutligei, gali turėti kontaktą su žmonėmis ir potencialiai jiems kelti pavojų dėl šios ligos. Naminiai gyvūnai turi būti vakcinuojami nuo pasiutligės ne rečiau kaip vieną kartą kas 12 mėnesių.

udiena.lt inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas