Utena – ant septintojo laiptelio

Skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai” ir Lietuvos savivaldybių asociacijos inicijuotame konkurse dalyvavo 441 projektas iš 28 savivaldybių. Jo tikslas buvo išsiaiškinti, kurioje savivaldybėje kaip teritoriniame vienete ES struktūrinių fondų finansavimą gavę projektai gyventojams apie jų panaudojimą papasakoja daugiausiai.
Utenos rajono savivaldybė bendrajame konkurso kontekste užima aukštą poziciją – 7-ąją vietą iš visų 28 šalies savivaldybių.

Pirmą kartą skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai” ir Lietuvos savivaldybių asociacijos organizuotame konkurse dalyvavo visi projektai, prisijungę prie iniciatyvos „Jonvabaliai” ir išsamiau papasakoję gyventojams apie projektus, įgyvendintus investuojant ES lėšas. Įvertinus savivaldybėse, kaip teritoriniuose vienetuose, iniciatyvai pateiktus projektus paaiškėjo, jog daugiausiai gyventojams projektų vykdytojai atsiskaitė Neringoje.
„Džiaugiamės, jog projektų vykdytojai aktyviai registravo projektus ir išsamiau apie juos papasakojo. Tai galimybė papasakoti gyventojams, kas ir kaip buvo padaryta iš ES investicijų visiškai kitame atvirumo lygmenyje. ES investicijos neatsiranda iš kažkur, tai yra visų mokesčių mokėtojų pinigai. Kuo daugiau bus paprasta ir aiškia kalba pasakojama, kaip įgyvendinami ES finansuojami projektai, ir kuo lengviau ši informacija bus prieinama, tuo gyventojai aktyviau įsitrauks ir bendromis pastangomis skaidrumas didės”, – teigė Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.
Vienas iš skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai” steigėjų asociacijos „Žinių ekonomikos forumas” analitikas Arminas Varanauskas sakė, jog per dvi konkurso savaites prie iniciatyvos prisijungė 201 naujas projektas, o skaičiuojant rezultatus buvo vertinami ne tik nauji, bet ir anksčiau užsiregistravę projektai, taigi, gegužės 8 dieną buvo skaičiuoti 441 projekto rezultatai. „Vertinant konkurso rezultatus buvo vienodai svarbus tiek projektų registravimo aktyvumas, tiek pateiktos informacijos išsamumas”, – aiškino A. Varanauskas.
Aktyviau ir išsamiau gyventojams atsiskaitoma ir apie Pasvalio savivaldybėje įgyvendintus projektus – skaidrumo iniciatyvoje „Jonvabaliai” pateikta informacijos apie daugiau kaip 36 proc. šios savivaldybės teritorijoje įgyvendinamų projektų. Trečiąją vietą užėmė Radviliškio savivaldybė – išsamesnės informacijos galima rasti apie trečdalį joje įgyvendintų projektų. Nedaug atsilieka ir Anykščiai, projektų vykdytojai atviriau atsiskaitė papasakodami apie ketvirtadalį įgyvendintų projektų.
Prie iniciatyvos prisijungusių projektų skaičius nuolat auga. Šiandien iniciatyvoje „Jonvabaliai” yra prisijungę 452 projektai iš 28 Lietuvos savivaldybių.
A. Varanausko teigimu, Utenos savivaldybės teritorijoje veikiantys projektų vykdytojai prisijungę prie skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai” daugiau papasakojo apie 30 per pastaruosius 5 metus įgyvendintų ES struktūrinių fondų projektų. Tai sudaro 26 proc. visų Utenos savivaldybės teritorijoje įgyvendintų projektų. Apie didžiąją dalį projektų pateikta išsamiausia informacija.
Bendrame konkurso kontekste Utenai labai aukštas įvertinimas – 7-oji vieta iš visų 28 šalies savivaldybių, kaip teritorinių vienetų. „Labai džiaugiamės, kad projektų vykdytojai savanoriškai siekia demonstruoti gyventojams didesnį atvirumą ir papasakoja apie įgyvendintus projektus, nes tuomet ir patys gyventojai skatinami labiau įsitraukti, domėtis, kur nukeliauja ES lėšos, juolab kad informacija yra aiškiai suprantama ir pateikiama tiesiogiai pačių projektų vykdytojų”, – portalui udiena.lt sakė A. Varanauskas.

udiena.lt inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas