Didžiausia nelegalių tvorų tvėrėjų karalystė – Molėtų rajone

Šią savaitę per visuotinį akcijos „Tvora” reidą aplinkosaugininkai patikrino daugiau kaip 200 šalies vandens telkinių. Daugiausia pažeidimų užfiksuota Kauno (18) ir Utenos (14) regionuose – Utenoje, Ignalinoje ir Molėtuose.

Tikrino kone 100 ekipažų

Šalies vandens telkinių pakrantes vandeniu ir sausuma tikrino arti 100 aplinkosaugininkų ekipažų. Jiems talkino neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos, Valstybinės miškų tarnybos pareigūnai ir saugomų teritorijų direkcijų darbuotojai.
Preliminariais duomenimis, reido metu aplinkosaugininkai užfiksavo apie 100 galimai neleistinų tvėrimų prie vandens telkinių. Daugiausia jų užfiksavo Kauno (18) ir Utenos (14) regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai. Reido metu nustatyta ir apie 50 kitų pažeidimų. Tarp jų ir galimai neteisėti miško tvėrimai.
„Nors po pernykštės akcijos „Tvora” Lietuvos žmonėms grąžinta daug pakrančių, dalis jų visgi dar yra neleistinai užgrobta. Ir toliau nenuleisime rankų – vandens telkinių pakrantės turi priklausyti visiems. Labai raginame tvoras nugriauti patiems – taip ir aplinkosaugininkų savo valdoje nesutiksite, ir baudos negausite”, – sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Už savavališkas tvoras – baudos

Pernai sugriežtinus savavališkų pakrančių užtvėrimų kontrolę, pažeidėjai baudžiami už savavališką pakrančių užtvėrimą pažeidžiant vandens telkinių pakrančių ekologines funkcijas, vandens telkinių pakrančių gamtinį kraštovaizdį ir jo estetines vertybes, apsunkinus gyvūnų migraciją ir padarius kitą žalą aplinkai.
Nustatę žalos atvejus aplinkos apsaugos pareigūnai surašo privalomuosius nurodymus, įpareigojančius asmenis pašalinti žalos aplinkai padarinius.
Už tvoras, ribojančias priėjimą prie vandens telkinio, gyventojams gresia iki 289 eurų administracinės baudos. Jei privalomieji nurodymai nevykdomi, už kiekvieną tvoros tiesinį metrą pažeidėjui skaičiuojama 145 Eur dydžio žala aplinkai. Už kiekvieną mėnesį, kol nepašalinami žalos aplinkai padariniai, žalos dydis didinamas po 145 Eur už 1 tiesinį tvoros metrą.

Daugiausia pažeidimų Molėtų rajone

Per akciją „Tvora” Aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, plaukiodami valtimis ar važiuodami automobiliu, intensyviai ieškojo pažeidimų.
Kaip portalui udiena.lt teigė Aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Pranas Kudaba, balandžio 13 dieną vykusioje akcijoje dalyvavo 15 aplinkosaugininkų, kurie Utenos apskrities rajonuose užfiksavo net 14 pažeidimų. Anykščių rajone patikrinti 7, Ignalinos – 10, Molėtų – 11, Utenos – 13, Zarasų – 5 bei Visagino savivaldybėje – 6 vandens telkiniai.
Patikrinimo metu daugiausia pažeidimų nustatyta Molėtų rajone (8), per pusę mažiau – Ignalinos rajone, o Utenoje – du pažeidimai.
„Gyventojai neišlaiko reikalaujamo atstumo nuo tvoros iki vandens telkinio kranto linijos. Reikalaujamas atstumas – 5 metrai”, ˜– pagrindinę pažeidimų priežastį įvardijo P. Kudaba. Pareigūnai pastebėjo ir kitų pažeidimų – vienoje pakrantėje buvo papilta smėlio ir tokiu būdu pažeista vandens telkinio apsaugos juosta.
Pasak P. Kudabos, pažeidėjai privalės pasiaiškinti dėl savo poelgio neleistinoje vietoje statant tvoras, jiems bus surašyti ir administraciniai protokolai bei jie įpareigoti nugriauti aptvėrimus per nustatytą terminą.
„Ne visi gyventojai laikosi taisyklių. Yra ir piktybinių atvejų. Prie Žilmo ežero, esančio Ignalinos rajone, vienas gyventojas piktybiškai nepaklusta įstatymams. Jis jau turėjo nemalonumų dėl viešojo intereso pažeidimo”, – sakė direktoriaus pavaduotojas. Utenos rajone didesnių pažeidimų nenustatyta – dviejose vietose neišlaikytas reikiamas atstumas nuo vandens telkinio iki tvoros.
Prano Kudabos teigimu, griežta pakrančių tvėrimų kontrolė tęsis visą balandį.

Reklama: Segmentiniai vartai

udiena.lt ir Aplinkos ministerijos inf.

V. Ridiko ir Utenos RAAD nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas