Gaisrai jau siaubia pernykštės žolės plotus

Atšilus orams, kurie pastaruoju metu gerokai išsausino žemę, gyventojai vėl aktyviai degina sausos žolės plotus. Praėjusį savaitgalį ugniagesiai gelbėtojai skubėjo gesinti degančių pievų Utenos mieste ir apskrityje. Tokių iškvietimų per dvi savaitgalio dienas ugniagesiai gelbėtojai sulaukė daugiau nei 10. Šie skaičiai dar kartą įrodo, kad gyventojai aplaidžiai žiūri į tai, kokią žalą gali padaryti atbundančiai gamtai. O už išdegintus pernykštės žolės plotus gresia ir didelės baudos.

Penktadienio dieną gauti net du pranešimai apie degančius atvirus žolės plotus gyvenamųjų namų kvartaluose – Palijoniškyje ir mieste esančioje Užpalių gatvėje. Daugiausia iškvietimų sulaukta iš gyvenviečių, kuriose atvira liepsna degė dideli pievų plotai. Gaisras kilo sekmadienio pavakarę Daugailių seniūnijoje, Gatelių kaime – čia išdegė 700 arų žolės ir apie 100 arų jauno miško. Didesnės nelaimės buvo išvengta todėl, kad laiku atvyko ugniagesiai.
Už žolės deginimą numatyta administracinė atsakomybė, o už nepilnamečių paauglių nusižengimus baudžiami jų tėvai. Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse už nustatytus gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus numatyta bauda nuo 28 eurų iki daugiau nei 2000 eurų. Už žolės deginimo faktą yra nustatytas 100 eurų žalos dydis, prie jo pridedant apskaičiuotą žalą gamtai pagal išdeginto ploto dydį. Numatyta atsakomybė ir žemės savininkams, jos naudotojams ir valdytojams, kurie nesiima priešgaisrinės apsaugos priemonių, pastebėję savo žemėje žolės gaisrą. Jie gali būti baudžiami nuo 28 iki 173 eurų baudomis bei gali būti sumažintos tiesioginės išmokos už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, kuriuose bus nudeginta žolė ar ražienos.

„Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas