Specialistai nepritaria dešiniavairių automobilių įteisinimui

Susisiekimo ministerija Vyriausybei pateikė Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo patikslintas pataisas, kuriomis numatoma leisti Lietuvoje registruoti dešiniavaires transporto priemones. Ar Lietuvoje dešiniavairės transporto priemonės važinės mūsų šalis keliais kol kas neaišku – tai spręs Seimas.
Tačiau „Regitros” specialistai neigiamai žiūri į dešiniavairius automobilius – jų įsitikinimu, tokios transporto priemonės gali padidinti avarijų skaičių keliuose.

Bus saugesni, jei atitiks reikalavimus
Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius taip pat mano, kad dešiniavaires tranpsorto priemones vairuojantys tautiečiai rizikuoja patirti avarijas, tačiau tai būtų galima išvengti tuomet, jei vakarietiški automobiliai atitiks tam tikrus reikalavimus.
„Lietuvoje, kaip ir visose šalyse, kur eismas vyksta dešiniąja kelio puse, vairuoti dešinėje pusėje vairą turinčią transporto priemonę yra sudėtingiau, ypač rizikinga lenkti. Siūlome naujas teisinio reguliavimo nuostatas, kurios leis mūsų šalyje registruoti ir naudoti dešiniavairius automobilius, tačiau tik tada, kai šie atitiks reikalavimus saugiam eismui užtikrinti”, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Dešiniavairių automobilių savininkų lauktų dideli iššūkiai
Siūloma įteisinti, kad Lietuvoje registruojami dešiniavairiai automobiliai turėtų periskopinius priekinio vaizdo veidrodžius, kamerą su monitoriumi priekiniam matomumui užtikrinti, pritaikytus šviesos prietaisus, kad nebūtų akinami priešpriešiais važiuojantys vairuotojai, ir šoninio galinio vaizdo veidrodžius.
Bent vienos keleivius vežančių transporto priemonių durys turės būti dešinėje pusėje, kad keleiviai nebūtų laipinami į važiuojamosios dalies pusę. Krovininiai automobiliai, kurių didžiausia leistina masė viršija 7,5 t, privalės turėti plataus stebėjimo kampo ar/ir artimo vaizdo veidrodžius priekiniam ir šoniniam matomumui užtikrinti.
Tam, kad dešiniavairių transporto priemonių vairuotojai laikytųsi siūlomų įteisinti reikalavimų, ketinama papildyti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą ir numatyti sankcijas, jeigu dešiniavairė transporto priemonė bus vairuojama be išvardytų netiesioginio matymo įrangos ir saugų eismą užtikrinančių priemonių.

Gali padidėti avaringumas
VĮ „Regitra” Utenos filialo specialistai neigiamai vertina sprendimą mūsų šalyje įteisinti dešiniavaires transporto priemones. „Neabejoju, kad padidės avaringumas. Mat vairuotojai, vairuojantys dešiniavairę transporto priemonę, turi daug greičiau sureaguoti ir pamatyti iš priekio atvažiuojančią mašiną. Jeigu ir pastatytų monitorių ir filmavimo kamerą, filmuojančią priešingą eismo juostą, vairuotojui teks atkreipti dėmesį dar ir į monitorių. O juk tą sekundę gali kažkas įvykti…”, – samprotavo VĮ „Regitra” Utenos filialo vyr. specialistas Alfredas Vištelis. Jo teigimu, kiek yra šiandien mūsų rajono keliais važinėjančių dešiniavairių transporto priemonių, sunku pasakyti, mat tokios transporto priemonės neregistruojamos.

„Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas