Praėjusių metų ristūnų lenktynių karalius Egidijus Gudonis – tikras džentelmenas

Gausiai renginį stebėjusių žiūrovų aplodismentai, kaimo kapelos ir orkestrų maršai buvo skirti gausiai į tradicines ristūnų lenktynes „Sartai 2015″ susirinkusiems žiūrovams. Kaip visada šioje didžiausioje Zarasų krašto šventėje pasigrožėti žirgais susirenka daug svečių iš visos Lietuvos ir kitų kraštų. Šių metų ristūnų lenktynės vyko esant šiltam orui, todėl pasiekti rekordų nebuvo galimybių. Pagrindiniame važiavime nugalėjo amžini uteniškių priešininkai varėniškiai, tačiau rekordas kol kas lieka uteniškio Egidijaus Gudonio.

Egidijus Gudonis – ir pirmas, ir antras
Nedaug trūko, kad ir šiemet pagrindinio prizo nugalėtoju taptų E. Gudonis – jis su Rodney Augustinu liko antras, o pagrindinio herojaus titulą pelnė varėniškis Eimantas Klebauskas, kurio vadeliojama bėra kumelė Ladybird Va Bene pirmoji kirto pagrindiniu devintuoju bėgimu laikomos rungties finišą. Nugalėtojo laikas 1609 metrų distancijoje šį kartą, palyginti su praėjusiais metais uteniškio E. Gudonio pasiektu trasos 2 min. 00,775 sek. rekordu, buvo kuklokas 2 min. 03,991 sek., tačiau kaip ten bebūtų, šio bėgimo, kurio dalyviai tradiciškai varžėsi dėl renginio iniciatorės – Lietuvos žemės ūkio ministerijos steigiamo „Didžiojo žiemos prizo” – nugalėtojas iki kitų metų laikomas lenktynių karaliumi.
E. Gudonis po finišo „Utenos dienai” apgailestavo, kad nepavyko startas, nes aštuntas numeris, kuriuo buvo pažymėta jo vieta bėgimo take, nėra pati geriausia – kraštinė prieš pirmą posūkį. Tai, anot vadeliotojo, ir lėmė pasirodymo rezultatus. „Ne visada gali laimėti, rezultatus lemia labai daug faktorių, praleidus kelis varžovus į priekį, vėliau sunku pavyti”, – neslėpdamas apmaudo sakė ant „Didžiojo žiemos prizo” nugalėtojų ir prizininkų pakylos užkopęs antros vietos laimėtojas, trasos rekordininkas E. Gudonis, su tuo pačiu Rodney Augustinu šįkart trasą įveikęs tik per 2 min. 04,777 sek.
Trečiosios vietos nugalėtoju tapo verėniškis Stanislovas Kėrys, šiame bėgime vadeliojęs Immobiliare ir pasiekęs 2 min. 04,779 sek. laiką.
„Ne visas varžybas, kokios atkaklios jos bebūtų, vainikuoja rekordai, tačiau dėl to renginys, sutraukęs tokias minias žiūrovų, nė kiek nenukentėjo. Priešingai, jis pasižymėjo nepaprastai azartiška, nenuspėjama kova, kausčiusia žiūrovų dėmesį iki pat paskutinio bėgimo finišo”, – įteikusi ministerijos prizą ir pasveikinusi rungties nugalėtoją bei prizininkus kalbėjo Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.
E. Gudonis su Gepardu 1609 metrų bėgimo take pasirodė jau antrame važiavime „Rokiškio sūrio” prizui laimėti, tačiau jo vadeliojamas rusų ristūnas į prizininkus nepateko. Kas yra susipažinęs su ristūnų varžybomis, žino, jog vadeliotojai į lenktynes atsiveža ne vieną žirgą, todėl dažnai lenktynės būna nenuspėjamos. Septintajame važiavime dėl „Zarasų krašto” prizo favoritu laikytas E. Gudonis su dvimete Amerikos ristūne juodbėre Luna Augustinu tapo nugalėtojais, trasoje sugaišę 2 min. 17,751 sek. ir pranokę alytiškį Ernestą Juškauską su Ūlos Tėkme bei trečioje vietoje likusį Mečislovą Radzevičių su Ukmergės Lunatiku iš Ukmergės rajono.
Tradicinių lenktynių „Sartai 2015″ partneris bravoras „Volfas Engelman” įsteigė specialų prizą lenktynių džentelmenams. Už ristūnų žirgų sporto tradicijų puoselėjimą ir džentelmeniškumą sporte proginėmis „Volfas Engelman” sąsagomis buvo apdovanoti šio sporto entuziastai uteniškis E. Gudonis ir varėniškis, šiemet buvęs žiūrovu, Algis Vilkinis.

Daugiau apie žirgų startus skaitykite trečiadienio „Utenos dienoje”.
V. Ridiko ir A. Brazaičio nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas