Pažintį su „mistine institucija“ pradeda mokyklos suole

Tikėtina, kad Panevėžio ir Utenos apskrities mokiniai, baigę gimnazijas, papildys tų jaunų žmonių gretas, kurie supras privalomojo sveikatos draudimo svarbą ir žinos, kaip pasinaudoti šio draudimo teikiamomis galimybėmis. Džiugina tai, kad paaiškinus, kodėl visi Lietuvos gyventojai, deklaravę gyvenamąją vietą savo šalyje, turi mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas, net jei ir nesigydo, iš jaunų žmonių nė karto netenka išgirsti, jog tai neteisinga.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistai, prieš 3 metus pradėję švietėjišką ugdomąją veiklą, skirtą savo veiklos rajonų mokyklų bendruomenėms ir per tą laikotarpį tiesiogiai pabendravę su maždaug 700 mokinių ir daugiau kaip pusšimčiu mokytojų, visuomenės sveikatos priežiūros specialistų iš 18-os mokyklų, pakartotinai apsilankę kai kuriose mokyklose pastebi, kad ir tų mokyklų mokytojai, ir jų moksleiviai turi daugiau žinių apie sveikatos draudimą nei mokyklų, kuriose lankosi pirmą kartą.
„Vizitai į mokyklas parodė, kad devintokai, dešimtokai, vienuoliktokai ar dvyliktokai apie tai, kodėl nemokamai gali lankytis pas gydytojus, gauti kompensuojamųjų vaistų, net nesusimąsto, tačiau išgirdę, kad, pavyzdžiui, už 1 parą, kurią pacientas praleido ligoninėje, gydymo įstaigai ligonių kasa sumoka daugiau kaip 2000 litų, arba kad visų Panevėžio ir Utenos apskrityse esančių rajonų gyventojų sveikatos priežiūrai kasmet išleidžiama apie 0,5 mlrd. litų, negali patikėti. Šiais metais ir mokinius, ir mokytojus labai nustebino žinia, kad pagal Odontologų rūmų rekomendacijas dantis tėvai vaikams turi valyti iki 7–8 metų. Beveik kiekvienoje mokykloje atsirado žmonių, kurie aikčiojo iš nuostabos ir sakė, jog čia tikriausiai įsivėlė klaida”, – pasakoja Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė.
Jauniems žmonėms ligonių kasos specialistai stengiasi privalomojo sveikatos draudimo principus ir esmę išdėstyti paprastai, pateikia pavyzdžių iš gyvenimiškų situacijų, leidžia patiems atsakyti į klausimus, o tuos, kurie žino daugiausia arba kuriems labiausiai pasiseka teisingai atsakyti į viktorinos klausimus, paskatina prizais.
Pažintį su ligonių kasa taikliai atspindi šiųmečių Panevėžio TLK viktorinos laimėtojų – Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazistų pastebėjimas, kad padalyvavus ligonių kasos organizuotoje viktorinoje ir susitikus su šios įstaigos specialistais, „ligonių kasa nebeatrodo mistinė institucija, dirbanti kažkokį nesuprantamą darbą”. Susipažinus su privalomuoju sveikatos draudimu ir ligonių kasos veikla iš arčiau, anot moksleivių, pasidaro aišku, kodėl sveikatos draudimas svarbus žmogui, kokią paskirtį atlieka ligonių kasa.
„Pastebime, kad vizitų į mokyklas nemažėja, nes daugėja ne tik Panevėžio TLK organizuojamos kasmetės viktorinos dalyvių, bet ir mokyklų, kurių mokiniai, dažnai paskatinti mokytojų, įsijungia į ją. Nors ne visiems pasiseka tapti laimėtojais, mokyklos mielai priima ligonių kasos darbuotojus ir leidžia kelioms klasėms pravesti netradicinę pamoką. Džiaugiamės, kad į mūsų viktoriną, rengiamą klasėse, įsitraukia ir prizų laimi ne tik gerai, bet ir pagal palengvintas programas besimokantys mokiniai, vaikų globos namų auklėtiniai. Įdomiausia tai, kad aktyviausiai apie sveikatos draudimą diskutuoja ir daugiausia apie jį žino ne tie mokiniai, kurie labai gerai mokosi, o tie, kuriuos mokytojams sunkiau sudominti. Sakinį: „Iš šito vaiko tokio aktyvumo ir tiek žinių tikrai nesitikėjau”, – girdime beveik po kiekvieno susitikimo iš mokytojų. Žinoma, ne visi vizitai nuteikia optimistiškai. Yra mokyklų, kur vaikai ir mokytojai ilgiausiai suka galvas, ką galėtų reikšti trumpinys „PSD” arba „TLK”, kur apie Europos sveikatos draudimo kortelę ir kitus dalykus niekas nėra girdėjęs” – sako S. Paulauskienė.
Panevėžio TLK ketina ir toliau tęsti tradiciją lankytis mokyklose, kad kuo daugiau žmonių turėtų supratimą, kas yra sveikatos draudimas ir kodėl jis gali būti naudingas.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos inf.c

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas